O akých absolventov majú najväčší záujem zamestnávatelia?

Absolventi odborov informatika, stavebníctvo a strojárstvo pravdepodobne nebudú mať problém so zamestnaním sa. Nasvedčujú tomu dáta pracovného portálu Profesia.sk, ktorý aj tento rok pripravil hodnotenie univerzít, fakúlt a študijných odborov podľa záujmu zamestnávateľov o absolventov.

27.06.2022 12:00
práca, zamestnania, povolania Foto:
Ilustračné foto.
debata

Profesia už po pätnástykrát zostavila rebríček absolventov vysokých škôl, v ktorom zohľadňuje, koľko zamestnávateľov si na jej portáli prehliadalo v roku 2021 životopisy absolventov. Zameriava sa teda výlučne na možnosť uplatnenia absolventov na trhu práce a nehodnotí kvalitu jednotlivých vysokých škôl. Zároveň však môže pomôcť stredoškolákom či maturantom pri rozhodovaní sa o ich ďalšom smerovaní.

Zamestnávatelia majú stále najväčší záujem o absolventov informatiky. Dokazuje to skóre, ktoré predstavuje priemerný počet firiem, ktoré si otvorili životopis absolventa. Po ukončení vysokoškolského štúdia si životopis uchádzača alebo uchádzačky o zamestnanie s odborom informatika pozrie v priemere takmer päť zamestnávateľov.

Žiadaní sú aj absolventi odboru stavebníctvo. Kandidátov s touto špecializáciou si prezrú približne traja zamestnávatelia. „Záujem vidíme aj o absolventov strojárstva, životopis uchádzača si v priemere prečítajú takmer tri firmy. Kým v minulom roku bol tento odbor piaty najžiadanejší, tento rok sa posunul už na tretiu priečku,“ uviedol Martin Menšík z Profesia.sk.

Zamestnávatelia tiež prejavujú zvýšený záujem o životopisy absolventov odborov ekonomika a technika. Skóre medziročne narástlo pri všetkých odboroch, čo môže poukazovať na to, že zamestnávatelia majú väčší záujem nájsť si zamestnancov aj z radov absolventov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi