Ste absolvent a chcete si zvýšiť šancu na zamestnanie? Pomôže úrad práce

S príchodom leta už tradične prichádzajú na trh práce aj čerství absolventi stredných a vysokých škôl. Úrady práce sú pripravené podať im pomocnú ruku na ceste za profesijným uplatnením. Okrem sprostredkovania širokej ponuky zamestnaní a odborného poradenstva môžu absolventom finančne asistovať pri získaní kvalitnej praxe a podporiť ich pri rozbiehaní podnikania či vzdelávania.

29.06.2022 10:00
pohovor, čakanie, ľudia, stoličky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny usmernia všetkých absolventov stredných a vysokých škôl, ktorí hľadajú uplatnenie na trhu práce a neplánujú ďalej pokračovať v štúdiu. Pre prístup ku komplexnej ponuke služieb sa absolventi musia na úradoch práce zaevidovať ako uchádzači o zamestnanie. Čo môžu po evidencii získať?

K pracovným ponukám zverejneným na webovom portáli sluzbyzamestna­nosti.gov.sk má prístup široká verejnosť. Avšak iba uchádzači o zamestnanie si na ňom môžu vytvoriť vlastný profil a aktivovať agenta, ktorý automaticky vyhľadá pozície v súlade s predstavami a so schopnosťami uchádzača. Veľkou výhodou profilu je aj to, že sa vďaka nemu môžu o uchádzačovi jednoducho dozvedieť aj potenciálni zamestnávatelia. S aktuálnou ponukou takmer 80 000 voľných pracovných miest je tento portál jednou z najväčších databáz voľných pracovných pozícií na Slovensku.

Nie každý si však dokáže z rozsiahlej ponuky pozícií vybrať. Pri prvých kontaktoch s trhom práce absolventom často chýba konkrétna predstava o svojich možnostiach uplatniť sa. Aj tu vedia úrady práce pomôcť formou odborných poradenských služieb zameraných na zisťovanie osobnostných predpokladov, schopností a kompetencií uchádzača. Odborníci na úradoch dokážu identifikovať súlad medzi osobnostnými predpokladmi a požiadavkami na výkon konkrétnych pracovných pozícií, sociálnu a pracovnú adaptáciu absolventa v zamestnaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #Úrad práce