Rozhodli ste sa pre štúdium na vysokej škole v poslednej chvíli? Školy berú prihlášky aj v lete!

Rozhodli ste sa pre štúdium na vysokej škole v poslednej chvíli? Nič nie je stratené, mnohé školy ešte prijímajú prihlášky alebo robia dodatočné prijímačky.

10.07.2022 08:00
vysoká škola, vysokoškolák Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výber vysokej školy už síce nie je až taký široký ako v štandardných termínoch, ale stále je kde poslať prihlášku, a to v mnohých prípadoch až do septembra. Rozhodnúť sa môžete medzi štátnymi aj súkromnými školami, ako aj medzi technickými aj humanitnými odbormi. Podrobný prehľad o tom, ktoré vysoké školy sú to a dokedy treba prihlášku poslať, nájdete na stránkach Ústavu informácií a prognóz školstva www.uips.sk, ako aj na stránke Centra vedecko-technických informácií SR. Oplatí sa aj sledovať aktuality vysokých škôl alebo sa informovať na študijných oddeleniach konkrétnych škôl.

reč, jazyk, cudzia reč, cudzí jazyk, ahoj, pozdrav, študenti, škola, učenie, predmet, štúdium, učebňa, kurz, Čítajte viac Cudzím jazykom hovorte, aj keď robíte chyby

A na čo si dať pozor? Vysoké školy ponúkajú možnosť podať prihlášku elektronicky, ak to nie je možné, využite tlačivo ŠEVT. Môžete si ho stiahnuť na internetových stránkach s informáciami o štúdiu na vysokých školách, prípadne na stránkach samotnej školy, kde chcete študovať, alebo ho kúpiť v príslušných predajniach. Podaním elektronickej prihlášky ušetríte peniaze za formulár, a navyše sa vyhnete návšteve pošty. K prihláške nezabudnite priložiť potvrdenie o zaplatení administratívneho poplatku. „Prístup k elektronickým prihláškam nájdete na internetových stránkach školy, väčšinou v priečinku „Prijímacie konanie“ alebo „Elektronická prihláška“. Ak sa budete hlásiť na odlišné školy, nezabudnite, že systém elektronických prihlášok nie je jednotný ako pri tlačených verziách,“ upozorňuje portál vysokeskoly.sk. Zistite si, čo jednotlivé školy vyžadujú a v zmysle toho prihlášku vyplňte. Škola môže vyžadovať napríklad potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti od lekára. Niektoré školy žiadajú priložiť rôzne diplomy zo súťaží, jazykové certifikáty. Tieto dokumenty je dobré priložiť, môžu vám len pomôcť. Na základe získaného certifikátu z jazyka vám škola napríklad môže odpustiť prijímačky z jazyka.

študentka, vysoká škola, zakladač, štúdium, dievča Čítajte viac Nové kariérne trendy: Manažér vzťahov s robotmi či predpovedač kyberkalamít

Pri vypĺňaní prihlášky si ale dajte pozor na údaje, ktoré vpisujete a dokumenty, ktoré prikladáte. Chýbajúci dokument alebo chybne vyplnené údaje môžu spôsobiť, že škola neakceptuje prihlášku a neprijme vás alebo vás nepozve na prijímacie pohovory. Podrobné informácie poskytnú študijné oddelenia a internetové stránky jednotlivých fakúlt a vysokých škôl. Nájdete tu presné pokyny na vypĺňanie elektronickej a papierovej prihlášky, aký je poplatok za prijímacie konanie, spôsob dokladovania platby, požadované prílohy prihlášky a termíny prijímacích skúšok. Zistiť tu možno, aké potvrdenia škola vyžaduje a čo navyše sa oplatí priložiť. Niektoré školy totiž zaratúvajú body za rôzne súťaže a olympiády. Priložiť k prihláške možno ale aj rôzne jazykové certifikáty. Na základe získaného certifikátu z jazyka vám škola napríklad môže odpustiť prijímačky z cudzieho jazyka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola