Platí sa na slovenských vysokých školách školné?

Pri štúdiu na verejnej alebo štátnej vysokej škole dennou formou sa môže platiť vo výnimočných prípadoch školné. Pri určení povinnosti hradiť školné na verejných a štátnych vysokých školách sú dôležité tri faktory:

13.07.2022 12:00
školné, vysoká škola Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Forma štúdia

  • z pohľadu formy štúdia zjednodušene platí, že v dennej forme štúdia sa školné platí len v určitých prípadoch uvedených nižšie.

2. Jazyk, v ktorom sa uskutočňuje študijný program

  • z pohľadu jazyka, v ktorom sa študijný program uskutočňuje, platí, že štúdium v cudzom jazyku je spoplatnené, štúdium v štátnom jazyku alebo v jazyku národnostných menšín je spoplatnené len v určitých prípadoch v závislosti od celkovej doby štúdia. V študijných programov uskutočňovaných v cudzom jazyku je určenie výšky školného plne v kompetencii vysokej školy a jeho výška nie je regulovaná. V prípade študijného programu v jazyku národnostnej menšiny sa rozlišuje, či je poslaním vysokej školy alebo fakulty výchova odborníkov s vysokoškolským vzdelaním patriacich k príslušnej národnostnej menšine. To znamená, že študijný program uskutočňovaný v maďarskom jazyku alebo v nemeckom jazyku môže byť v niektorých prípadoch bezplatný, v iných spoplatnený v závislosti od poslania vysokej školy / fakulty. Vo výnimočnom prípade, ak by v danom študijnom odbore a stupni nebolo možné v Slovenskej republike s ohľadom na jazyk uskutočňovania študijného programu študovať bezplatne, bezplatne sa uskutočňuje aj študijný program v cudzom jazyku (to neplatí pre občanov z tretích štátov).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola