Pokračovanie článku: Platí sa na slovenských vysokých školách školné?

Celková doba (bezplatného) štúdia v Slovenskej republike na vysokej škole

  • z pohľadu celkovej doby štúdia študent v dennej forme štúdia neplatí školné, ak neprekročil štandardnú dĺžku študijného programu. Každý študijný program má samostatne určenú štandardnú dĺžku štúdia, takže sa nezohľadňuje, že bakalárske štúdium má štandardnú dĺžku štúdia tri alebo štyri akademické roky, ale to, či je štandardná dĺžka konkrétneho študijného programu tri akademické roky alebo štyri. V celkovej dobe štúdia sa zohľadňuje aj predchádzajúce štúdium na vysokej škole (napr. jeden rok štúdia iného študijného programu na inej vysokej škole v SR), ak toto nebolo spoplatnené (napr. štúdium na súkromnej vysokej škole alebo štúdium externou formou). Celková doba štúdia sa osobitne zohľadňuje pre jednotlivé stupne štúdia. Takže po prijatí na magisterský alebo inžiniersky program druhého stupňa nie je rozhodujúci počet rokov štúdia bakalárskych študijných programov.
  • celková doba štúdia nie je rozhodujúca, ak študent študuje dennou formou na verejných vysokých školách viac programov dennou formou (súbežné štúdium). V takom prípade si študent musí vybrať, v ktorom študijnom programe chce študovať bezplatne (ak má na takéto štúdium ešte nárok), a toto oznámi danej vysokej škole na začiatku akademického roka. Toto platí len v prípade bezplatne uskutočňovaných študijných programov (teda nie napr. pre študijné programy uskutočňované v cudzom jazyku).

V prípade, že sa študent rozhodne zanechať štúdium, je dôležité, aby tak spravil do konca akademického roka (31. 8.), inak bude považovaný aj za študenta v ďalšom akademickom roku, ktorý sa mu zohľadní v celkovej dobe štúdia.

Maximálne školné v dennej forme štúdia (okrem programov v cudzom jazyku) je ohraničené päťnásobkom základu na určenie školného a poplatkov spojených so štúdiom.

Vo všeobecnosti samotné štátne občianstvo študenta nemá vplyv na určenie školného. V niektorých prípadoch môže mať prednosť pred zákonom zmluva medzi štátmi, ktorá upravuje konkrétne podmienky aj v oblasti školného a poplatkov spojených so štúdiom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola