Zariaďujete izbu pre školáka? Vyberajte pozorne, nábytok vplýva na vývoj dieťaťa

Každé dieťa potrebuje svoj priestor na hry, učenie a pokojný spánok. Ak sa chystáte zariadiť izbu školákovi, môže vás v praxi prekvapiť, že to nie je až také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Pretože nestačí len položiť do miestnosti posteľ, stôl a stoličku. Pri zariaďovaní je potrebné uvedomiť si, že dieťa vo svojej izbe nielen oddychuje a spí, ale aj vykonáva rôzne aktivity od hier cez cvičenie až po učenie. Izba by mala školákovi vyhovovať po všetkých stránkach tak, aby sa v nej v každom momente cítil dobre. Preto musíme pri výbere zariaďovacích prvkov dbať na niekoľko dôležitých vecí.

26.08.2022 10:00
izba pre školáka Foto:
debata (1)

Srdcom izby je pracovný kút

Kým najmenším deťom stačí na hranie aj kútik v rodičovskej spálni alebo obývačke, školáci potrebujú vlastný priestor, ideálne detskú izbu, kde sa budú môcť nerušene pripravovať na vyučovanie. Srdcom miestnosti, ktorú obýva školák, je pracovný stôl s prvkami, ktoré ho prirodzene obklopujú, ako sú police, skrinky, prípadne knižnica.

„Písací stôl by mal školákovi vyhovovať veľkosťou aj umiestnením. Či už zvolíme klasický alebo rohový, jednoznačne musí mať odkladacie priestory na zošity, učebnice, písacie a rôzne iné školské potreby,“ radí Patrik Sýkora zo spoločnosti Proxima Store. Šikovné sú aj takzvané rastúce stoly, ktoré sa dajú prispôsobiť veku školáka. Samozrejme, pri výbere stola nás limituje veľkosť detskej izby. V menších priestoroch je na zváženie set nábytku, kde je písací stôl zakomponovaný do jedného celku spolu s posteľou a zvyčajne aj skriňou.

Šetrite dieťaťu chrbát

Počas školského roka dieťa veľa času presedí nad učebnicami. Preto nie je jedno, na čom sedí. Na stoličke sa nevyplatí šetriť, zdravé sedenie v školskom veku do veľkej miery ovplyvní neskorší stav chrbtice. Nekompromisne teda radšej vyberáme kvalitnú, aj keď možno drahšiu stoličku. Mala by byť polohovateľná, s opierkami na ruky a ergonomicky tvarovaná. Treba sa pripraviť na to, že dieťa zo stoličky pomerne rýchlo vyrastie. Aby malo aj naďalej zabezpečené zdravé a pohodlné sedenie, bude potrebné zadovážiť mu novú stoličku niekoľkokrát počas školskej dochádzky, resp. rýchleho rastu.

+4

Sníčky ako v bavlnke

Do menších izbičiek sú ideálne multifunkčné postele, ktoré dokážu čiastočne nahradiť aj iný nábytok. Veľmi praktické sú vždy postele s úložným priestorom, ktorého nie je ani v detskej izbe nikdy dosť.

Patrik Sýkora z Proxima Store dopĺňa: „Pri menších školákoch dbáme na dostatok bezpečnostných prvkov, ako sú napríklad rôzne držadlá alebo pevná konštrukcia rebríka v prípade, že je lôžko umiestnené hore. Tak ako pri stole a stoličke aj v prípade postele platí, že pri výbere je základným kritériom zdravý vývin dieťaťa. Preto je potrebné zvoliť vhodný matrac, ktorý presne zodpovedá telesnej konštrukcii.“ Deti rastú a ich spánok je často nepokojný. Pre správny vývoj ich chrbtice je zásadná kvalitná a pevná opora.

dieťa, očná optika, okuliare, radosť Čítajte aj Zhoršil sa deťom zrak používaním laptopov či mobilov za posledných 10 rokov? Odpoveď vás možno prekvapí

Ideálne sú matrace so strednou a vyššou tuhosťou. Ľahkú údržbu a hygienu zabezpečí vymeniteľný poťah, ktorý sa dá prať.

„Pre zdravý vývoj detskej chrbtice je aj v spánku dôležitá kvalitná a pevná opora. Ideálne sú matrace so strednou a vyššou tuhosťou. “

Pre správny vývoj ich chrbtice je zásadná kvalitná a pevná opora. Ideálne sú matrace so strednou a vyššou tuhosťou.

Na čo ešte nezabudnúť

Oblečenie, hračky, školské potreby, knihy – to všetko si musí nájsť v detskej izbe svoje miesto. Odkladacie a úložné priestory sú tu veľmi dôležité a potrebné. Preto pri zariaďovaní nezabudneme okrem skríň ani na poličky, skrinky, úložné koše a boxy – pripomína odborník. Pokiaľ to priestor dovoľuje, môžeme vytvoriť aj malú relaxačnú zónu s tuli vakom a vankúšikmi. Školák určite ocení aj tabule a tabuľky, na ktoré si môže pripínať alebo písať pripomienky a odkazy. No a nezabudneme na vhodné svietidlá vrátane stolnej lampy, ďalej nesmie chýbať kôš na odpadky, vešiačiky, zrkadlo, prípadne hodiny.

Čo deťom do izby nedávať

V tomto zozname je číslo jeden televízor. Takisto sa snažíme eliminovať sklo a sklené plochy. Do izby školáka (ani žiadneho dieťaťa) nepatria jedovaté rastliny, ako je difenbachia, monster či rododendron. Nevhodné sú aj kaktusy. Vo všeobecnosti možno povedať, že do izby školáka nepatrí nič, čo vytvára chaotický dojem. V neusporiadanej a preplnenej izbe totiž klesá sústredenosť, dieťa môže byť podráždené, hádavé až agresívne. Keď je v izbe príliš veľa vecí a podnetov, dieťa to iba rozrušuje.

Jednoduchá pomôcka, ako harmonizovať školákovu izbu, je pozrieť sa na ňu od dverí. Pôsobí na vás príjemne alebo vás tento pohľad znervózňuje? Všetko čo vás ruší, nekompromisne odstráňte. Ak to nerobí dobre vám, prečo by ste v tom nechávali žiť svoje dieťa?

1 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #školák #detská izba