Máte doma prváka? Ako ho pripraviť do školy?

Školský rok znamená veľkú zmenu najmä pre prvákov. Ako ich pripraviť na štart a čo všetko budú potrebovať?

16.09.2022 10:00
dieťa, žiak, škola, tabuľa Foto:
Nie je dobré dieťa školou strašiť a hovoriť mu, že ho čakajú len povinnosti, ani prenášať naňho pochybnosti.
debata

Do prvého ročníka v tomto školskom roku nastúpilo vyše 60-tisíc detí, celkovo brány základných škôl prekročilo viac ako 470-tisíc detí. Prváčikovia si už zvykajú na iný režim ako v škôlke, zoznamujú sa s novými kamarátmi a učia sa novým povinnostiam. Pedagógovia a psychológovia odporúčajú rodičom, aby svoje dieťa na zmeny pripravovali už niekoľko dní pred nástupom do školy.

"Začať môžu tým, že mu vysvetlia, aké dôležité je zvyknúť si na pravidelný režim dňa, čiže chodiť spať a vstávať v rovnakom čase. Rovnako dôležité je povedať mu, že sa musí naučiť skontrolovať si každý deň, či má pripravené všetko, čo na vyučovanie potrebuje. Nie je dobré dieťa školou strašiť a hovoriť mu, že ho čakajú len povinnosti, ani prenášať naňho pochybnosti. Môže tak získať odpor, neistotu, strach a jeho štart do vzdelávania bude poznačený negatívne. Prechod dieťaťa z materskej do základnej školy je preň aj pre rodinu dôležitý medzník a mal by so sebou prinášať pozitívne zážitky,“ hovorí docentka Jana Hamade, vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva SR.

deti, žiaci, škola, rúška Čítajte aj Žiadne rúška ani respirátory. Školy budú fungovať bez covidových obmedzení

Pripomína, že dieťa sa po psychickej stránke na vstup do školy pripravuje už v materskej škole, ktorá sa snaží všestranne a harmonicky rozvíjať osobnosť dieťaťa. "Dieťa si z nej má odnášať priaznivý postoj k učeniu i ku škole. Rodičia by ho mali rozvíjať tým, že sa s ním dohodnú, kedy sa budú spolu učiť, kedy bude mať čas pre seba, rozprávať sa s ním o tom, čo sa v škole učili, čo ho baví, s čím má ťažkosti, ako vychádza so spolužiakmi,“ dodáva Hamade.

Rozprávajte sa

S rôznymi povinnosťami spočiatku dieťaťu pomáhajte. Vysvetlite mu, čo je potrebné si do školy vziať, aké úlohy si musí urobiť, aké pomôcky bude potrebovať. "Hneď na začiatku je potrebné určiť si, kedy sa bude rodič s dieťaťom učiť. Najvhodnejší čas je hodinu až dve po návrate z vyučovania, aby si dieťa odpočinulo,“ odporúča Jana Hamade.

Dieťa, ktoré má ťažkosti s nadväzovaním kontaktov, môže spočiatku pociťovať úzkosť i obavy z nového prostredia. "Rodičia mu môžu prvé dni uľahčiť napríklad pozvaním spolužiakov domov, alebo dovoliť mu ísť na návštevu zasa k nim. Hanblivejšiemu potomkovi vysvetlite, že niekedy chvíľu trvá, kým si nájde kamarátov, s niektorými bude tráviť viac času, s inými menej.

Dôležité je nepodceniť príznaky stresu, rodič by si mal vždy nájsť čas na rozhovor s dieťaťom, opýtať sa na jeho starosti, nemal by mu však iba vytýkať nedostatky a kritizovať ho. Treba mu dať najavo pochopenie a súčasne dbať na to, aby malo dostatok spánku, pohybu na čerstvom vzduchu a dohliadnuť aj na zdravé stravovanie.

Príznaky stresu u školákov sa prejavujú v tom, že prestáva hovoriť o škole, rodičom povie iba to, na čo sa spýtajú, objavujú sa uňho nezvyčajné prerieknutia a neobratnosť v jednoduchých motorických zručnostiach. U starších žiakov je škola pôvodcom stresu číslo jeden. Stres pritom výrazne sťažuje optimálny výkon dieťaťa a prispieva k nemu aj opakovaný neúspech a zvýšená kritika,“ zdôrazňuje Hamade.

žiak, tabuľa, dieťa, škola Čítajte aj U žiakov je dobré začať s pozitívnymi zážitkami

Nezabudnite na kontrolu zraku

Pred nástupom do školy by malo dieťa absolvovať prehliadku u očného lekára. "Ak má nejakú dioptrickú chybu, neliečenú tupozrakosť alebo škúli, môže to byť preň hendikep. Čím skôr lekár chybu zraku zistí, tým vyššia je šanca na úspešné vyliečenie. Dieťa s očnou chybou musí vynaložiť veľa úsilie na to, aby vôbec videlo, rýchlejšie sa unaví, môže trpieť bolesťami hlavy a nedokáže sa sústrediť,“ prízvukuje J. Hamade. Rodičom radí, aby dbali aj na správne sedenie dieťaťa.

"Ukážte mu, v akej vzdialenosti má mať oči pri písaní úloh alebo pri počítači a naučte ho jednoduché cviky očnej gymnastiky. Pri počítači by malo stráviť najviac dve hodiny denne.“

Zdravá desiata a nápoje

Dieťa za dobre zvládnuté úlohy v škole neodmeňujte sladkosťami. Nedávajte mu ich ani medzi hlavnými chodmi, vhodnejšie je pripraviť mu občas sladkú desiatu alebo raňajky. U dieťaťa je zdravá strava jedna z najdôležitejších zložiek životného štýlu, má byť pestrá, so zastúpením všetkých základných živín, minerálov a vitamínov. Dbajte tiež na dostatok mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny, veľmi dôležité je, aby dieťa pravidelne raňajkovalo.

Okrem toho dbajte i na správne zloženie desiatej. "Má obsahovať celozrnné pečivo, nátierku, prípadne syr, porciu zeleniny, ovocia a kvalitný nápoj. Pre organizmus, ktorý sa vyvíja, je mimoriadne dôležitý dostatok vápnika, preto by mali byť súčasťou desiaty mlieko, probiotické a acidofilné výrobky, syry a jogurty. Ak dieťa trpí intoleranciou, poraďte sa s lekárom o potravinách, ktoré sú preň vhodné,“ radí odborníčka.

Z ovocia a zeleniny dávajte dieťaťu také, ktoré má rado. Nezabúdajte ani na nápoje, striedajte čistú vodu s nesladeným čajom, čerstvými šťavami, alebo nesýtenou minerálnou vodou, určite školákovi nedávajte energetické a sladené nápoje,“ prízvukuje J. Hamade. Dodáva, že dieťa potrebuje aj rýchle kalórie.

"Sladkosti mu nemusíte zakazovať úplne, dajte však prednosť kvalitným výrobkom, napríklad sušenému ovociu, či cereálnym keksíkom. Dieťa si má čo najskôr osvojiť zdravé stravovacie návyky, aj dodržiavanie približne rovnakých časových intervalov na jedlo.“

Vyspať sa dosýta

Spánok je u detí, ale aj u dospievajúcich nevyhnutný pre správne fungovanie, počnúc imunitným systém, až po obnovu energetických zásob. Málo spánku má viaceré negatíva, spôsobuje únavu, zhoršuje náladu, deti bývajú podráždené, nervózne, nedokážu sa sústrediť. Pomáha posilňovať a regenerovať pamäť, pre vyvíjajúci sa mozog je nevyhnutnou podmienkou pre rast, schopnosť koncentrovať sa a pozitívne ovplyvňuje aj temperament,“ zdôrazňuje J. Hamade.

Pravidelný spánkový režim je vhodné zaviesť dieťaťu už pred začiatkom školského roku, aby si naň zvyklo a osvojilo si ho. Menším deťom spravidla pomáha, ak majú pred spaním predvídateľnú rutinu a poznajú sled udalostí. "Vedia, že po sprchovaní sa prezlečú do pyžama, umyjú si zuby, uložia sa do postele a po rozprávke sa zhasne svetlo. Dbajte na to, aby pred spánkom deti, či už menšie, ale najmä adolescenti, netrávili čas pri počítači, televízii, so smartfónom, či tabletom,“ podotýka J. Hamade. Spálňa má byť zatemnená, tichá, vyvetraná a chladnejšia než ostatné obytné miestnosti. Vhodná teplota je do 20, nie však menej ako 16 stupňov.

Odporúčaný čas spánku pre deti od 6 do 13 rokov je 9–11 hodín, pre 14– až 17-ročných 8–10 hodín, mladší dospelí od 18 do 25 rokov potrebujú 7–9 hodín spánku. "Ide o všeobecné odporúčania, ktoré nezohľadňujú individuálne potreby. Pre optimálnu dĺžku spánku je potrebné vziať do úvahy napríklad celkový zdravotný stav či denné aktivity dieťaťa. Okrem kvantity je dôležitá aj kvalita, často prerušovaný spánok neprinesie oddych a regeneráciu organizmu,“ uzatvára J. Hamade.

Výbava pre prváka

Taška

  • Pri výbere berte do úvahy najmä hmotnosť dieťaťa
  • Overte si, či je vyrobená z kvalitných, zdraviu neškodných materiálov
  • Má byť čo najľahšia, kopírovať tvar chrbtice, popruhy nemajú byť príliš úzke, musia byť nastaviteľné, z mäkkého materiálu, taška má obopínať plecia rovnomerne
  • Dohliadnite na to, aby ju školák nenosil iba na jednom pleci
  • Príliš ťažká aktovka preťažuje svalstvo chrbtice, napomáha stuhnutiu svalov v krčno-hrudnej časti chrbtice a prispieva k nesprávnemu držaniu tela
  • Dlhodobé preťaženie chrbtice môže spôsobiť trvalejšie ťažkosti, deformácie a aj vznik skoliózy
  • Ak sa skolióza nelieči včas, môže chrbticu poškodiť tak, že v dospelosti sa už nebude dať napraviť
  • Pravidelne kontrolujte, či v taške školák nenosí zbytočnosti, ale iba pomôcky, ktoré potrebuje – zošity, učebnice, peračník, desiatu
  • Myslite na to, že niektoré veci sú zdanlivo ľahké, no pri sčítaní ich hmotnosti môžu vážiť aj niekoľko kilogramov
  • Pri kúpe školských pomôcok sa pokúste vybrať tie s najnižšou hmotnosťou, napríklad namiesto tvrdých dosiek na zošity a učebnice dajte prednosť plastovým

Odporúčaná hmotnosť školských tašiek

  • 1. a 2. ročník ZŠ – 2,5 kg
  • 3. a 4. ročník ZŠ – 3,5 kg
  • 5. a 6. ročník ZŠ – 4,5 kg
  • 7. a 8. ročník ZŠ – 5 kg

Obuv

  • Nesprávne topánky môžu spôsobiť deformity, trvalo poškodiť kostru chodidla, ale tiež prispieť k vývoju skoliózy
  • Detská obuv má mať pevnú pätu a zároveň dostatočne mäkkú a ohybnú podrážku pod prstami a strednou časťou chodidla
  • Pre správny rast kostí je nevyhnutné, aby malo dieťa dostatok miesta pre prsty
  • Prezuvky sú vhodnejšie z prírodných materiálov, napríklad zo spracovanej kože a textilu, sú mäkké, priedušné, absorbujú vlhkosť, nedráždia kožu a prispôsobia sa tvaru chodidla
  • Nevhodné materiály pre detskú obuv sú koženka, plast, poroméry (syntetické napodobeniny kože), topánky z nich sú tvrdé, nepriedušné, nedokážu odviesť vlhkosť z povrchu a môžu spôsobiť plesňové ochorenia
  • Pre najmenšie deti je najvhodnejšia nízka členková obuv, šnurovacia alebo uzatvárateľná textilným pásikom, resp. na zips, s čo najnižšími podpätkami

4 tipy pre dobrý výber

  1. Prezuvky nie sú vhodné ako obuv do telocvične
  2. V interiéri je pre menšie deti najlepšia ľahká a vzdušná obuv s remienkom alebo so šnúrkami
  3. Na športové aktivity vyberte obuv, ktorá zodpovedá požiadavkám príslušného športu
  4. Vychádzková celoročná alebo zimná obuv má byť mohutnejšia a trvanlivejšia, s pevnou podošvou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #vzdelávanie #začiatok školského roka #žiaci a študenti