Pomôžte svojmu dieťaťu zlepšiť sa v jazykoch

Chceli by ste vaše dieťa podporiť v učení cudzieho jazyka už od útleho veku? Ako dieťa k učeniu cudzieho jazyka motivovať a ako mu pomôcť zlepšiť si známky z jazykov v škole? Inšpirujte sa našimi tipmi a podporte ho v znalostiach, ktoré sú pre jeho budúcnosť kľúčové.

26.08.2022 15:33
wocabee

Začnite čo najskôr

Deti vo veku do 7 rokov jazykové vedomosti doslova nasávajú, čo potvrdzujú nielen vedecké štúdie, ale aj reálne skúsenosti. Troj či štvorročné dieťa sa jazyk učí často rýchlejšie ako starší žiak alebo dospelý študent. Do 7. roku života funguje mozog detí v hladine alpha alebo theta, v ktorých sa informácie ukladajú do dlhodobej pamäte. Je preto ideálne, ak v tomto období dokážete dieťa vystavovať jazyku čo najčastejšie. Videá, pesničky alebo rozprávky v cudzom jazyku sú ideálnym riešením.

Jazyková škôlka, škola alebo kurz

Ak máte možnosť prihlásiť dieťa do materskej školy, kde sa celý deň hovorí cudzím jazykom, nemôžete pre jeho budúcu znalosť urobiť nič lepšie. Aj keď dieťa možno zo začiatku jazykom nebude hovoriť, vedomosti sa mu „ukladajú“ a jedného dňa vás prekvapí celými frázami alebo vetami. Ak materská škôlka alebo škola s rozšíreným vyučovaním jazykov nie je možnosťou, prihláste dieťa na jazykový kurz vhodný pre jeho vekovú kategóriu. Dnes sú dostupné kurzy už od 2 rokov a deti sa v nich učia najmä formou hry.

Ukážte mu svet

Najmä pre staršie deti je veľmi dôležité vedieť, prečo sa vôbec cudzí jazyk majú učiť. Ideálna možnosť je s deťmi cestovať a ukázať im v reálnom svete, aký je jazyk dôležitý. Nemusíte hneď cestovať do krajiny, kde sa daným jazykom hovorí, aj keď pri nemčine stačí prejsť cez blízke hranice. Celkom však stačí, ak deti vidia, že bez cudzieho jazyka sa pri cestovaní jednoducho nezaobídu. Hovorte preto s miestnymi, namiesto Google sa pýtajte na cestu okoloidúcich a nechajte deti, aby si zmrzlinu vypýtali sami.

Odporučte WocaBee

Ak majú vaše deti v škole možnosť využívať na učenie jazykov aplikáciu WocaBee, určite ich v tom podporte, alebo aplikáciu učiteľom priamo odporučte. S WocaBee si deti totiž svoje známky a vedomosti určite zlepšia – až 98% učiteľov a 96% žiakov, ktorí s aplikáciou pracujú, potvrdili výrazné zlepšenie jazykových vedomostí. Aplikácia na precvičovanie slovíčok a fráz využíva 8 sofistikovaných metód, vďaka ktorým učenie nie je nikdy nudné. Umelá inteligencia ponúka na precvičovanie častejšie tie slovíčka, v ktorých žiak robí chyby – deti sa ich tak skutočne naučia a zapamätajú si. WocaBee navyše ponúka prístup aj pre rodiča, vďaka ktorému budete mať prehľad o tom, kedy a ako sa vaše deti učia.

Vyskúšajte LangBee

Ak sa na vašej škole WocaBee zatiaľ nepoužíva, pomôžte svojim deťom s aplikáciou LangBee určenou pre samoukov. Princíp učenia je rovnaký ako vo WocaBee, LangBee však na zadávanie slovíčok nepotrebuje učiteľa. V aplikácii sú dostupné hotové kurzy angličtiny a nemčiny od úrovne A1 (začiatočník) po B2 (pokročilý), ktoré okrem slovíčok a fráz obsahujú aj gramatiku a výslovnosť. Aplikáciu môžete okrem kurzov využiť aj na zadávanie vlastných balíčkov slovíčok. Pre žiakov odporúčame využiť hotové balíčky slovíčok z najpoužívanejších školských učebníc. Vytvorenie takéhoto balíčku trvá iba pár klikov a vaše dieťa sa môže učiť do školy kedykoľvek a kdekoľvek vo svojom mobile, na tablete alebo PC iba za 3 eurá na mesiac!

Hovorte spolu

Možno si myslíte, že vaše dieťa ešte neovláda jazyk natoľko dobre, aby ste s ním mohli viesť konverzáciu. Stačí však, ak začnete základnými frázami – „Ako sa máš?“, „Ako bolo dnes v škole?“, „Čo budeme dnes robiť?“. Dieťa možno na začiatku odpovedá úplne jednoducho, čo je samozrejme v poriadku. Dôležité je vytvorenie návyku konverzovať spolu v cudzom jazyku, a ako budú jeho vedomosti rásť, budete hovoriť aj o zložitejších témach. Pri konverzácii neopravujte každú chybu, aby ste dieťa neodradili od rozprávania. Stačí ak na záver vyberiete 1 chybu, ktorú dieťa opakuje, a ktorú dobre vysvetlíte.

Sledujte spolu filmy

Deti majú radi spoločné aktivity, o to viac ak sú také príjemné ako sledovanie filmov. Túto oddychovú aktivitu však ľahko premeníte na učenie, ak budete s deťmi sledovať filmy v pôvodnom znení. Túto možnosť ponúka aj väčšina klasických televíznych programov, väčší výber zrejme nájdete na streamovacej službe. Podľa úrovne pokročilosti zvoľte sledovanie s titulkami alebo bez. Ak si zapnete titulky, deti viac navnímajú slovnú zásobu. Pri sledovaní filmov bez titulkov zasa trénujete porozumenie hovorenému jazyku. Výber filmu nechajte na deťoch alebo sa striedajte, zvýši to ich motiváciu.

Využite internetové zdroje

Dnes sa už nemusíme spoliehať iba na učebnice, internet je nekonečným zdrojom materiálov v cudzom jazyku. Na YouTube napríklad nájdete množstvo videí, v ktorých sú gramatika alebo frázy vysvetlené interaktívnym alebo zábavným spôsobom, napríklad na scénkach zo známych seriálov. Alebo nechajte dieťa vyhľadať na internete články na témy, ktoré ho zaujímajú a potom sa s ním o tom rozprávajte. Dajte deťom za úlohu „vygúgliť“ na internete recept na nové jedlo, ktoré si potom spoločne uvaríte. Ak cestujete na dovolenku, deti môžu hľadať informácie o zaujímavých miestach v okolí, ktoré potom spoločne navštívite. Možností je naozaj veľa, kľúčom je využiť záujmy dieťaťa na to, aby sa zlepšovalo v jazyku a motivovalo k učeniu.

odkaz
wocabee-under-baner
chyba
Viac na túto tému: #Angličtina s Pravdou