Nemáte čas? Učte sa cudzí jazyk ONLINE!

Chcete sa zlepšovať v cudzom jazyku maximálne efektívne a bez nutnosti navštevovať kurzy? Vďaka technológiám sa dnes môžete učiť doslova kedykoľvek a kdekoľvek, navyše s minimálnymi nákladmi.

08.09.2022 16:19
Lang Bee, nepouzivat Foto:

Prinášame vám 5 overených metód, ako sa efektívne zlepšovať v cudzom jazyku online, ktoré pripravila skúsená lektorka cudzích jazykov Mgr. Ľudmila Adamčíková.

1. Počúvajte a sledujte

Predstavte si, ako sa učia jazyk bábätká. Celý deň len počúvajú a opakujú. Tak sa učia nové slovíčka, ako aj správnu výslovnosť a prízvuk. Preto je ideálne obklopiť sa cudzím jazykom maximálne, ako to ide.

Veľmi jednoducho to dokážete vďaka počúvaniu rádia alebo podcastov v cudzom jazyku. Môžete si ich zapnúť pri monotónnych činnostiach ako varenie alebo dlhšie šoférovanie, ale kľudne aj pri cvičení alebo prechádzkach. V dopravnej premávke len pozor na hlasitosť – aj na prechádzke musíte počuť, čo sa deje na ulici.

Môžete sledovať televízne programy a filmy v pôvodnom znení. Najskôr s titulkami v slovenčine, neskôr v cudzom jazyku alebo dokonca bez titulkov. Dôležitý je aj výber filmu, jazyk v rodinnej komédii bude jednoduchší ako v prípade trileru.

Takisto môžete využiť možnosť sledovať spravodajské alebo publicistické programy v cudzom jazyku. Ich výhodou je, že nemusíte pozerať dlhý príbeh, možno len pár vstupov. Vlastne nemusíte ich pozerať vôbec – spravodajstvo je aj výborný „podmaz“.

Pre každý cudzí jazyk nájdete aj užitočné online videá s vysvetlením gramatiky, frázových slovies alebo ďalších jazykových javov. Pre študentov angličtiny odporúčame sériu edukatívnych videí Angličtina s Pravdou ktoré každý týždeň pre denník PRAVDA pripravuje aplikácia LangBee. Slovnú zásobu z videí si môžete následne bezplatne precvičovať v aplikácii.

2. Čítajte

Veľa, naozaj veľa čítajte. Čítanie zlepšuje písomný prejav, vyjadrovanie a celkovú znalosť a porozumenie jazyka. Vďaka čítaniu budete v jazyku prekvapivo rýchlo napredovať.

Výborným riešením sú e-knihy. Knihu si nosíte všade so sebou vo svojom telefóne alebo tablete, a čítať tak môžete aj na zastávke alebo v čakárni u lekára. Využiť môžete aj rôzne e-booky so zaujímavým témami zasielané zdarma.

Stačia však aj kratšie texty, ktoré budete čítať pravidelne. Napríklad denné spravodajstvo zo sveta – stiahnite si aplikáciu daného spravodajstva a notifikácie na telefóne v cudzom jazyku vás budú neustále nabádať čítať nový článok. Pri čítaní blogov si dajte pozor na zdroj – nie každý blog je písaný jazykom, akým by ste chceli aj hovoriť.

Ak si chcete pri čítaní naozaj systematicky rozširovať slovnú zásobu, určite využite veľmi efektívnu aplikáciu LangBee (www.langbee.app). Všetky nové slovíčka, na ktoré pri čítaní natrafíte, si zapisujte priamo do appky. Následne ich každý deň v aplikácii precvičujte, až kým sa nestanú súčasťou vašej aktívnej slovnej zásoby.

Slovíčka a frázy v LangBee si precvičujete 8 rôznymi metódami a umelá inteligencia vám častejšie ponúka tie slovíčka, v ktorých robíte chyby. Učenie je tak skutočne efektívne. Modul precvičovania slovíčok v LangBee stojí 3 eurá mesačne a podľa skúseností používateľov sa takto dokážete naučiť až 100–250 nových slovíčok a fráz.

Foto: Marek Havel
Lang Bee, nepouzivat

3. Opakujte

K učeniu cudzích jazykov patrí aj štúdium gramatiky a slovnej zásoby. Nestačí sa však iba naučiť gramatické pravidlá a veriť, že už to všetko viete. Dôležité je neustále si gramatiku aj slovíčka opakovať a precvičovať.

V aplikácii LangBee nájdete okrem modulu precvičovania slovíčok aj hotové kurzy angličtiny a nemčiny. Naučíte sa v nich gramatiku, slovíčka aj správnu výslovnosť, od úrovne A1 (začiatočník) až po úroveň B2 (pokročilý). Každý kurz obsahuje 10–12 balíkov slovíčok a fráz, ktoré sa po absolvovaní testu postupne odomykajú. V jednom kurze sa tak naučíte približne 150 nových slovíčok a to za cenu 6 EUR za 1 kurz.

Aplikácia vám zároveň pravidelne posiela e-mailové správy o vašom postupe v kurze a tak vás motivuje k ďalšiemu učeniu a precvičovaniu.

4. Rozprávajte

Hovorenie v cudzom jazyku je spolu s písaním najnáročnejšia súčasť učenia sa jazyka. K tejto zručnosti preto pristupujte postupne. Slovíčko po slovíčku, veta po vete.

Aplikácia LangBee obsahuje aj modul overenia výslovnosti, ktorý vám pomôže aj v tejto oblasti. Každé slovíčko si najskôr vypočujete, následne si správnu výslovnosť overíte prostredníctvom mikrofónu. Nadobudnete tak sebavedomie, že slovíčko alebo frázu vyslovujete správne.

Pokročilejším môžu pomôcť online konverzácie s rodenými hovoriacimi alebo online lekcie s lektormi. Prvú lekciu môžete väčšinou vyskúšať iba za symbolický poplatok.

5. Bavte sa

Učenie sa cudzieho jazyka je skutočne efektívne vtedy, keď vás baví. Preto vždy hľadajte také zdroje a materiály, ktoré pre vás nebudú učením, ale v prvom rade zábavou.

Napríklad nájdite si recept v cudzom jazyku a pripravte niečo typické pre tú krajinu, ktorej jazyk sa učíte. Alebo si nájdite cvičenie podľa videa v cudzom jazyku. Hrajte sa počítačové hry, kde sa na vás „nalepí“ množstvo slovnej zásoby. Každá minúta v cudzom jazyku sa počíta.

A zabávať sa budete aj pri precvičovaní slovíčok v aplikácii LangBee. Za precvičovanie získavate body, tzv. LangPoints, a tak môžete prekonávať sami seba každý deň. S LangBee sa zároveň stávate členom komunity podobne naladených ľudí na Facebooku (skupina LangBee komunita ČR&SR), ktorí si navzájom radia a motivujú sa.

odkaz
wocabee-under-baner
chyba
Viac na túto tému: #Angličtina s Pravdou