Tipy pre kreatívnu výučbu cudzích jazykov II

08.09.2022 16:48
wocabee, nepouzivat

Prinášame vám ďalšie inšpirácie pre učiteľov a lektorov cudzích jazykov. Ako zlepšiť kvalitu vašej jazykovej výučby a motivovať svojich žiakov? Ako poskytovať spätnú väzbu žiakom bez toho, aby ste ich odradili? Nechajte sa inšpirovať a ak máte záujem o viac praktických tipov, napíšte na wocabee@wocabee.app.

Užívajte si to

Ak chcete mať motivovaných žiakov, musíte najprv motivovať sami seba. Práca učiteľa vás musí baviť a napĺňať, inak ju nebudete robiť dobre. Samozrejme je veľmi ťažké byť každý deň nadšený a motivovaný. Aj učiteľ má lepší a horší deň a mnohé problémy vedia narúšať vašu motiváciu. Ak je to len trochu možné, pokúste sa tieto problémy čo najviac oddeliť od svojej práce, pretože žiaci a ich motivácia sú do veľkej miery vaším zrkadlom. Pripomeňte si z času na čas, prečo robíte túto prácu. Pomôže vám to motivovať sa aj v ťažších chvíľach.

Zmeňte prostredie

Hodina cudzieho jazyka nemusí prebiehať vždy iba v triede. Naopak, zmena prostredia vytrhne žiakov (a aj vás ako učiteľa) z bežnej rutiny, viac si to spoločne užijete a aj zapamätáte. Vyskúšajte napríklad hodinu v knižnici, laboratóriu, v supermarkete alebo v prírode. Môžete sa tak učiť napríklad novú slovnú zásobu, ktorá súvisí s daným prostredím, ale niekedy na zlepšenie pozornosti stačí aj samotná zmena. Ak nemáte možnosť zmeniť prostredie, zmeňte napríklad usporiadanie stolov v triede, vyskúšajte napríklad do kruhu.

Striedajte metódy učenia

Aby bolo učenie slovíčok skutočne efektívne, je dobré ak sa metódy učenia striedajú a dopĺňajú. Aplikácia WocaBee na učenie slovíčok využíva až 8 rôznych precvičovacích metód, ktoré sú dynamicky generované, takže učenie nie je nikdy nudné. Navyše každý žiak sa učí trochu inak a vyhovuje mu niečo iné, preto je učenie s WocaBee vhodné naozaj pre každého. S WocaBee sa žiaci učia aj výslovnosť – video o tom, ako funguje overenie výslovnosti nájdete v tomto videu:

Umelá inteligencia v aplikácii žiakom častejšie ponúka na precvičovanie tie slovíčka, v ktorých robia chyby. Vďaka tomu sa ich skutočne naučia!

Spätná väzba

Nachádza sa vo vete študenta chyba? Kedy a ako mu dať spätnú väzbu? Ideálne je reagovať najskôr na to, čo žiak povedal, a až potom ho opraviť. Opravovať žiaka môžete aj počas toho ako danú vetu hovorí, ale skúste ho vždy podporovať, aby sa opravil sám (napríklad – „I was swimming this evening“. „Are you sure it was THIS evening?“). Vždy sa snažte aby si žiak svoju chybu uvedomil najprv sám. Niekedy je dôležitejšie, aby žiak získal sebavedomie pri rozprávaní, ako aby hneď hovoril úplne gramaticky správne. Nemusíte opravovať hneď a všetko.

Pomáhajte si v skupine

Zdieľanie vedomostí s kolegami a inými učiteľmi je dnes omnoho jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Na sociálnych sieťach existuje množstvo učiteľských skupín, kde nájdete nové tipy a triky na svoju každodennú prácu so študentami. Aby však tieto skupiny skutočne „žili“, je dobré z nich nielen čerpať, ale do nich aj prispievať. Vďaka komentárom tak môžete získať ďalšie cenné tipy a odporúčania k svojim už osvedčeným aktivitám. V skupine WocaBee – učitelia (Slovensko) na Facebooku získate rady a tipy na efektívnu prácu s aplikáciou a môžete diskutovať s kolegami. Pridajte sa:

Čítanie s porozumením

Na rozvoj čítania s porozumením môžeme využiť veľa autentických materiálov ako noviny, časopis, články, blogy, webstránky, menu, recepty, letáky, programy z divadla alebo kina atď. Vďaka ním vieme vytvoriť mnoho aktivít, ktoré žiakom pomôžu s čítaním. Napríklad žiaci si preštudujú jedálny lístok a potom si budú objednávať od vás ako od „čašníka“. Žiaci si nájdu destináciu, zistia si ako sa tam dopravia a od vás si budú kupovať lístok. Môžu si dokonca naštudovať recept a následne prerozprávať, čo a ako budú variť. Pri blogoch si dávajte pozor na kvalitu zdroja. Nie všetky sú písané jazykom, ktorý by ste chceli aj vyučovať.

Online písomky žiakov bavia!

V aplikácii na učenie slovíčok pre školy WocaBee môžete využívať aj možnosť online písomiek, ktoré vytvoríte veľmi jednoducho a žiaci ich vyslovene milujú. V čom je WocaBee písomka iná ako klasická písomka? Pri písomke vo WocaBee sa nemusíte báť odpisovania, pretože žiak musí odpovedať do 10 sekúnd na každú odpoveď. Nemusíte nič opravovať, pretože aplikácia to vyhodnotí za vás. Písomku môžete využiť aj ako extra aktivitu na hodine, nemusíte ich vždy známkovať.

Nahrajte teóriu na video!

Vačšina učiteľov jazykov na začiatku hodiny vysvetľuje teóriu alebo gramatické pravidlá. Týchto prvých 10 – 15 minút času, kedy sú žiaci najpozornejší však nie je takto využitých efektívne. Skúste pre žiakov nahrať video, v ktorom teóriu vysvetlíte, a pošlite ju žiakom dopredu. Môžu to mať ako formu prípravy na hodinu a vy môžete rovno začať s niečím zaujímavejším. Navyše, budete pre nich moderný a „cool“ učiteľ, ktorý sa nebojí technológií. Niekedy môžete na tento účel využiť aj hotové videá s vysvetlením gramatiky, ktoré nájdete na YouTube.

Podporujte v učení celú triedu

Dokázať na hodinách pracovať rovnako efektívne so slabšími aj s jazykovo nadanými žiakmi je skutočne náročné. Pomôcť v tom môžu aj moderné technológie. Aplikácia WocaBee podporuje napredovanie celej triedy, vrátane slabších a menej motivovaných žiakov. Žiaci za precvičovanie slovíčok v aplikácii získavajú body, tzv. WocaPoints, na základe ktorých aplikácia vytvára motivujúci rebríček triedy. Vďaka rebríčku žiaci medzi sebou v triede súťažia – každý chce byť prvý a nikto nechce byť posledný:-) Učenie slovíčok v aplikácii žiakov baví, môžu sa učiť samostatne a kedykoľvek majú trochu času. S WocaBee dosahujú učitelia výborné výsledky dokonca aj u žiakov s poruchami učenia.

odkaz
wocabee-under-baner
chyba
Viac na túto tému: #Angličtina s Pravdou