Ako sa pripraviť na jazykové skúšky

Čo potrebujete na to, aby ste sa dokázali kvalitne pripraviť na certifikovanú jazykovú skúšku? Praktické rady a tipy pre vás pripravil Vladimír Dolinec, podpredseda Asociácie jazykových škôl SR, CEO@bestanglina.sk.

21.09.2022 14:53
wocabee, pr nepouzivat

Aká skúška a prečo?

Na úvod je dôležité položiť si niekoľko otázok. Prečo si chcem urobiť jazykový certifikát? Potrebujem potvrdiť svoju jazykovú úroveň, aby ma prijali na štúdium alebo ho potrebujem do zamestnania? Pre zamestnávateľa by mala stačiť akákoľvek renomovaná skúška ako Cambridge B2First, C1Advanced, TOEFL, LanguageCert ESOL a pod. Môžete však potrebovať aj špecializovanú skúšku zameranú na obchodnú, právnickú, medicínsku angličtinu a podobne. Vhodnou skúškou sú v prípade pracovných pohovorov aj adaptívne skúšky ako napr. LanguageCert LTE, pri ktorých test vyhodnotí vašu úroveň bez toho, aby ste si ju vopred definovali ako svoju cieľovú úroveň.

Študenti, ktorí potrebujú certifikovanú skúšku ako súčasť prijímacieho pohovoru na univerzitu, by sa mali obrátiť na prijímaciu inštitúciu a zistiť, aké konkrétne skúšky a úrovne uznávajú. Vyberte si skúšku, ktorú uvádzajú vo svojich informačných materiáloch, webovej stránke alebo študijnom oddelení.

Urobte si prehľad

Keď už ste si jazykovú skúšku vybrali, vyhľadajte si o nej čo najviac informácií. V súčasnosti je tiež niektoré skúšky robiť ONLINE z pohodlia domova na svojom počítači a bez nutnosti cestovať. Ak chcete písať skúšku “na papieri”, ale aj na počítači v testovacom centre, nájdite si centrum s dobrými recenziami.

Dátum si zvoľte tak, aby ste sa reálne na skúšku dokázali aj pripraviť. V tomto momente by ste už mali poznať svoju približnú jazykovú úroveň a svoj plán prípravy nastaviť podľa nej. Na ohodnotenie svojej úrovne odporúčam placement testy (testy, ktoré približne identifikujú vašu momentálnu úroveň), ktoré nájdete zadarmo na internete (aj na našej stránke bestanglina.sk) Cena je tiež faktor, ktorý treba zhodnotiť, niektoré jazykové školy vám ponúknu zľavu na skúšku, ak u nich absolvujete prípravný kurz.

Kurz dokáže okrem jazykovej prípravy študenta postupne pripraviť na špecifiká konkrétnej skúšky. Veľa zlyhaní na jazykových skúškach vyplýva z toho, že kandidát síce ovláda jazyk na danej úrovni, problémom je však typ úloh. Tým, že na ne nie je zvyknutý, môže prísť o veľa času alebo bodov, kým sa zorientuje. Prípravu teda môžeme rozdeliť na jazykovú časť a strategickú časť.

Stratégie na úspešné riešenie úloh

Z koľkých častí sa skúška skladá? Koľko cvičení je zameraných na čítanie s porozumením, posluch, písanie a rozprávanie? Ako dlho trvajú jednotlivé časti? Môžem používať slovník? Aké typy textov budem musieť písať, čítať alebo počúvať? Mám používať formálny alebo neformálny štýl? Budem na ústnej skúške hovoriť s iným študentom, alebo bude mojím partnerom môj skúšajúci? Aký je minimálny počet bodov, ktoré musím získať aby som získal konkrétnu úroveň alebo prešiel skúšku? Na čo sa sústreďujú hodnotiaci?

Tieto, a mnohé ďalšie dôležité otázky je nevyhnutné zodpovedať si ešte pred začiatkom prípravy. Renomované a medzinárodne uznávané oprávnené inštitúcie majú informácie uvedené na svojich stránkach. V prípade jazykových skúšok LanguageCert si môžete stiahnuť prípravné materiály v podobe cvičných testov priamo z LanguageCert.sk. Odpovede na otázky ohľadom stratégií nájdete v špeciálnych príručkách vydávaných vydavateľstvami jazykového vzdelávania rovno aj s prípravnými aktivitami. Dobrým zdrojom sú aj špecializované stránky určené príprave na konkrétnu skúšku.

A samozrejme odporúčam prípravné kurzy. V BESTanglina na nich už neriešime zlepšenie jazykovej úrovne, iba stratégie na úspešné riešenie každej úlohy. Počas kurzu sa zameriavame najmä na tipy, ktoré študentom pomáhajú správne nasmerovať svoj fokus pri každej úlohe, kvantifikovať úlohy tak, aby si mohli overiť či odpovedali komplexne, kontrolovať si odpovede a celkovo odpovedať správnym spôsobom. Ako autorizované testovacie centrum máme informácie priamo od skúšajúcich a hodnotiacich a tieto vieme zapracovať priamo do kurzu.

wocabee, pr nepouzivat

Jazyková príprava

Na zvýšení jazykovej úrovne je treba pracovať dlhodobo a cieľavedome a to podľa približných odhadovaných tabuliek “mobility” z jednej úrovne na ďalšiu. Napríklad z úrovne B1 na B2 treba cca. 180 mentorovaných hodín (zdroj: www.languagecert.org).

Byť pripravený znamená neopomenúť ani jednu zručnosť – čítanie, posluch, rozprávanie a písanie, ako ani nástroje, ktoré na tieto zručnosti potrebujeme – gramatiku a slovnú zásobu. Pri príprave na skúšku samozrejme nasávajte cieľový jazyk aj mimo kurzu. Oddýchnite si od štúdia pri seriáli, filme, knihe, hre alebo chate v cieľovom jazyku.

Čo sa týka slovnej zásoby, z informačných materiálov zistite aké témy môžete v deň skúšky očakávať. Tieto okruhy slovnej zásoby si môžete zopakovať formou online cvičení, youtube videí, podcastov, infografík alebo aj sumárov jednotlivých tém. Pri vyhľadávaní vždy uveďte cieľovú úroveň SERR (Spoločný Európsky Referenčný Rámec pre jazykové znalosti, v angličtine CEFR). Pre LanguageCert, ale aj ostatné certifikované skúšky existuje výpočet tém, s ktorými sa môžete stretnúť, ako aj prípravné materiály k týmto témam. Dôležité je neopakovať si slovnú zásobu zo zoznamov a bez kontextu.

Z gramatického hľadiska je tiež dobré trénovať si konkrétne typy úloh, ktoré sú súčasťou skúšky. Každá skúška je v tomto jedinečná. V prípade skúšok Cambridge najmä pri vyšších úrovniach (B1-C2) nájdete cvičenia vyslovene zamerané na gramatiku a jej presné akademické používanie. Iné typy skúšok ako napr. LanguageCert sa na gramatiku v úlohách zameriavajú len veľmi okrajovo a sústredia sa na praktické používanie cieľového jazyka. Pripravte sa teda na to, čo od vás budú vyžadovať. Všetko potrebné vám dodá aj dobrý jazykový kurz, v ktorom sa dozviete, na ktoré typy úloh sú vhodné určité gramatické časy alebo typy fráz, a dostanete príležitosť natrénovať si ich.

Ku každej téme si pripravte zoznam náročnejších kľúčových slov, fráz či dokonca idiomov, ktoré budete vedieť prirodzene použiť. Ak ich nenútene zakomponujete do svojho prejavu, ukazujete tým hodnotiacemu, že ste prípravou strávili čas a bude ochotný vám prideliť body navyše.

Príprava na Deň D

V deň skúšky už nie je rozumné učiť sa alebo čítať komentáre iných študentov na internete. Skúste sa dobre vyspať, pripraviť si ľahké a zdravé raňajky a venovať čas príjemným aktivitám, ktoré máte radi. Ak ste sa rozhodli pre online skúšku, deň vopred si stiahnite do počítača potrebný software a otestujte, či všetko funguje ako má. Podrobne si prečítajte, čo je počas skúšky povolené a zakázané. Prejdite si ešte raz typ a rozsah jednotlivých úloh, ako aj čas, ktorý budete mať na ich vypracovanie. Nezabudnite myslieť pozitívne a napriek stresu, ktorý nevyhnutne príde, sa snažte usmievať :)

EXTRA TIP

Na precvičovanie slovnej zásoby pred skúškou môžete využiť aj veľmi efektívnu aplikáciu LangBee. Za cenu iba 3 eurá mesačne môžete neobmedzene precvičovať slovíčka, ktoré si do aplikácie vložíte z učebnice, ale aj z článkov alebo kníh, ktoré čítate, či z filmov, ktoré sledujete. Aplikácia využíva 8 sofistikovaných precvičovacích metód, ako aj umelú inteligenciu, ktorá vám na precvičovanie predkladá častejšie tie slovíčka, v ktorých robíte chyby. Vďaka tomu sa ich skutočne naučíte. LangBee nemusíte inštalovať, funguje online na akomkoľvek zariadení – PC, mobil alebo tablet. Učiť sa na skúšky tak môžete skutočne kedykoľvek a kdekoľvek.

odkaz
wocabee-under-baner
chyba
Viac na túto tému: #Angličtina s Pravdou