S WocaBee si deti zlepšujú známky z jazykov

22.09.2022 00:00
wocabee, pr nepouzivat

Už štvrtý školský rok používajú učitelia cudzích jazykov so žiakmi na svojich hodinách inovatívnu aplikáciu na učenie slovíčok a fráz WocaBee. Žiaci si s ňou výrazne zlepšujú slovnú zásobu, čo sa prejavuje aj v konverzačných zručnostiach a v celkovom porozumení jazyka. A zlepšujú si aj známky. Dokonca aj tí žiaci, pre ktorých učenie jazyka nebolo doteraz príliš motivujúce.

Aplikácia WocaBee na učenie slovíčok pre školy sa používa v 9 európskych krajinách a doteraz ju s úspechom vyskúšalo viac ako 300 tisíc žiakov a učiteľov. Až 98 % učiteľov v prieskumoch uvádza, že s WocaBee si žiaci preukázateľne zlepšujú svoje jazykové vedomosti. V roku 2022 získala táto moderná pomôcka dokonca ocenenie Ministerstva hospodárstva SR Inovatívny čin roka.

WocaBee funguje jednoducho – učiteľ zadáva do aplikácie balíčky slovíčok a fráz, ktoré si žiaci následne precvičujú na domácu úlohu. V čom spočíva obľúbenosť a najmä efektívnosť tohto online nástroja?

Učenie kedykoľvek a kdekoľvek

WocaBee je jednoduchá online aplikácia, ktorú nie je potrebné inštalovať. Funguje na akomkoľvek zariadení – PC, tablet alebo mobil. Žiaci sa tak môžu učiť doslova kedykoľvek – keď čakajú na autobusovej zastávke, počas prestávky, alebo keď sa len jednoducho „nudia“. Učenie sa s WocaBee vnímajú skôr ako hru a ich čas strávený online je využitý skutočne užitočne.

Sofistikované precvičovanie

Slovíčka a frázy si žiaci precvičujú až 9 rôznymi metódami, ako napríklad– Prelož, Doplň písmenká, Označ správny pár, Usporiadaj slovo, Zvoľ preklad, Vypočuj a napíš a ďalšie. Vďaka tejto pestrosti precvičovanie nie je nikdy nudné a použitie rôznych metód zabezpečí, že si žiaci slovíčka skutočne zapamätajú.

Umelá inteligencia

Slovíčka a frázy sa žiaci skvelo naučia aj vďaka umelej inteligencii, ktorú aplikácia WocaBee využíva. Žiakom na precvičovanie predkladá častejšie tie slovíčka, v ktorých robia chyby. A to dovtedy, kým neusúdi, že ich už dostatočne ovládajú.

wocabee, pr nepouzivat

Overenie výslovnosti

Ďalšou výhodou je, že žiaci sa naučia aj správnu výslovnosť. Aplikácia žiakom každé slovíčko najskôr prečíta a vďaka mikrofónu si môžu správnu výslovnosť slovíčka aj overiť. Za správne vyslovenie sú odmenení bodmi a takto získajú aj väčšie sebavedomie – odbúra sa ich stres z rozprávania v cudzom jazyku.

Rebríček triedy

Za precvičovanie slovíčok získavajú žiaci v aplikácii body, tzv. WocaPoints. Na základe získaných bodov aplikácia vytvára rebríček triedy, ktorý je pre žiakov veľmi motivujúci – každý chce byť prvý a zároveň nikto nechce byť posledný :-) Vďaka tomu sa v jazykoch zlepšuje naozaj celá trieda. Učiteľ si môže dokonca vybrať z 2 typov rebríčkov.

Pravidelné súťaže

Áno, deti sú prirodzene súťaživé a možnosť vyhrať cenu ich motivuje. WocaBee organizuje v aplikácii súťaže o ceny každý mesiac, a tak majú žiaci o dôvod viac učiť sa cudzí jazyk. Každý rok zároveň WocaBee organizuje celoslovenskú súťaž v učení slovíčok Jazykový WocaBee šampionát. Tá tohtoročná odštartuje už 19. októbra!

Zjednodušenie práce učiteľa

Práca učiteľa vôbec nie je jednoduchá a aplikácia WocaBee pomáha aspoň trochu si ju uľahčiť. Žiakom môže učiteľ vytvoriť z balíčkov slovíčok písomky, ktoré sú automaticky vyhodnotené. Na spestrenie vyučovania môže učiteľ na hodine spustiť online hru. Zadávanie balíčkov je vďaka automatickej predikcii a najmä možnosti importovať hotové balíčky zo školských učebníc takisto veľmi jednoduché.

Prehľady pre učiteľa aj riaditeľa

Ďalšou výhodou je, že učiteľ má o práci žiaka v aplikácii neustály prehľad. Má k dispozícii prehľady a grafy, ktoré mu ukážu kedy a ako žiak balíčky precvičoval, aj v ktorých konkrétnych slovíčkach robil chyby. Vďaka riaditeľskému rozhraniu má vedenie školy prehľad o tom, ako jednotlivé triedy v aplikácii pracujú a ako sa im v učení darí.

Prístup pre rodičov

Od tohtoročného septembra môže každý učiteľ umožniť prístup do aplikácie aj rodičom detí. Samozrejme nemôžu do precvičovania zasahovať, vidia však, ako sa ich dieťa s WocaBee učí, aké má výsledky písomiek a v čom robí chyby. Táto novinka pomôže zlepšiť aj komunikáciu medzi učiteľom a rodičmi.

Jednoduché používanie

Napriek mnohým užitočným funkciám je používanie aplikácie pre žiakov aj učiteľov veľmi jednoduché a intuitívne. Jednoduchosť používania bola v najnovšom prieskume medzi učiteľmi dokonca druhým najčastejšie uvádzaným benefitom aplikácie, hneď po jej efektívnosti v zlepšovaní vedomostí žiakov.

Výhodná cena

Pre školy aj učiteľov je aplikácia WocaBee bezplatná. Na jej používanie sa väčšinou skladajú žiaci poplatkom 0,90 EUR na jedného žiaka / 1 cudzí jazyk na 1 mesiac, prípadne môže túto sumu uhradiť škola. Školy môžu využiť aj zaujímavé množstevné zľavy, vďaka ktorým sa môže cena aplikácie dostať až na sumu 0,72 EUR na mesiac. Za cenu o niečo vyše 7 eur na školský rok tak môže žiak využívať aplikáciu, ktorá mu pomôže reálne si zlepšiť vedomosti z jazyka a tak aj vyhliadky na jeho budúcnosť. Ak chcete svoje dieťa motivovať k učeniu jazyka, určite odporučte WocaBee aj na vašej škole!

odkaz
wocabee-under-baner
chyba
Viac na túto tému: #Angličtina s Pravdou