Absolventi majú viac príležitostí

Aké šance nájsť si prácu majú absolventi vysokých škôl? Akí odborníci chýbajú vo firmách a nájdu si prácu aj v menších mestách? O situácii na trhu práce hovoríme s Nikolou Richterovou, manažérkou portálu Profesia.sk.

19.11.2022 12:00
Absolventi Foto: ,
Ilustračná foto
debata (2)

Ako sa uplatňujú absolventi vysokých škôl v praxi, akých odborníkov chcú zamestnávatelia?

K veľkým zmenám neprichádza, stále vidíme viac-menej rovnaké trendy. Máme absolventov, čo reagujú radšej na pracovné ponuky, ktoré nesúvisia s tým, čo vyštudovali.

Platí to najmä u absolventov pedagogiky, prírodných a spoločenských vied a filozofie. Naopak, absolventi informatiky, techniky, strojárstva, stavebníctva či ekonómie si z veľkej väčšiny hľadajú uplatnenie v odbore, ktorý vyštudovali.

Ponúkajú zamestnávatelia prácu čerstvým absolventom, alebo hľadajú skôr ľudí s praxou?

V súčasnosti je dopyt po absolventoch celkovo vyšší. Najväčší záujem je o absolventov pedagogiky, zdravotníckych odborov, informatiky a technických odborov.

Pretrváva aj trend, že absolventi vysokých škôl si vyberajú menej kvalifikované miesta?

Bohužiaľ, áno. Najobľúbenejšie sú tie, kde stačí aj stredoškolské vzdelanie. Ide najmä o pozície v administratíve či v obchode – administratívny pracovník/čka, sekretár/ka, recepčný/á či obchodný zástupca/kyňa.

Je to na škodu veci, pretože ak si niekto myslí, že sa mu oplatí vyštudovať vysokú školu len pre titul a potom ísť pracovať na takéto miesto, lebo bude mať lepší plat a bude na trhu práce žiadanejší, mýli sa, nie je to tak. Už dnes vidíme, že práve títo absolventi vysokej školy majú potom najväčšie problémy s hľadaním svojho uplatnenia.

Spomenuli ste, že sa nič nemení na záujme firiem o technické smery, existuje na trhu práce nejaké „biele miesto?“

Áno, záujem je o informatikov, technikov, strojárov, ale aj pedagógov a zdravotníkov. Stále poukazujeme na to, že trh práce je o individualitách. Ani v prípade týchto odborov neplatí, že stačí vyštudovať a máte zaručené všetko, to určite nie.

Tak ako neplatí, že ak študujete spoločenské vedy, tak na trhu práce nie ste vítaní. Vo všeobecnosti však platí, že štartovacia pozícia na trhu u takéhoto absolventa vyzerá inak. Trh práce je v prípade snaživých ľudí, ktorí majú záujem a chcú sa vzdelávať, pracovať a napredovať, otvorený.

Aké zásadné požiadavky majú zamestnávatelia na absolventov vysokých škôl?

Ak ide o nadnárodné spoločnosti, je nevyhnutnou samozrejmosťou ovládanie cudzích jazykov. To je zásadné aj pre informatikov, bez toho nemôžu v tomto odbore pracovať a napredovať. Ďalej sú to tzv. mäkké zručnosti.

Zamestnávatelia požadujú od ľudí kritické myslenie, schopnosť niesť zodpovednosť a prinášať nové nápady. Práve mäkké zručnosti pomáhajú ľuďom napredovať v tvrdých zručnostiach.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #profesia #absolventi