Akreditácie menia vzdelávanie na vysokých školách

Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo (SAAVŠ) bude v nasledujúcich mesiacoch overovať fungovanie nového systému akreditácií vysokých škôl.

21.11.2022 12:00
Študenti Foto:
Ilustračná foto.
debata

Predseda výkonnej rady SAAVŠ Robert Redhammer hovorí, že systém akreditácií zavádza novú vrstvu zabezpečenia kvality.

„Ak je zabezpečovanie kvality bližšie k poskytovanej „službe“, je spravidla aj oveľa efektívnejšie. Zdá sa, že vysoké školy pristúpili k tejto úlohe zodpovedne. Samy zrušili okolo 2 500 študijných programov, asi 170 nových si nechali akreditovať akreditačnou agentúrou,“ zdôrazňuje.

Dnes by mali vysoké školy ponúkať len študijné programy, ktoré plnia akreditačné požiadavky, je ich okolo 3 800. Verejná časť registra študijných programov, ktorú spravuje ministerstvo školstva, je na webovej stránke portalVS.sk. „V tejto fáze už nepredpokladáme veľké zmeny v počtoch registrovaných študijných programov,“ dodáva R. Redhammer.

Názor z prvej ruky od študentov

Študenti sa majú podľa nových pravidiel zúčastňovať pri navrhovaní študijných programov, ich vnútornom hodnotení, aj pri schvaľovaní na vysokých školách.

„Majú mať priamu možnosť ovplyvňovať ich konštrukciu aj hodnotenie. Či sa tak naozaj dialo, bude predmetom akreditácií vysokých škôl v nasledujúcom období. Aj my budeme zapájať študentov do akreditácií, aby sme mali ich názor z prvej ruky,“ zdôrazňuje R. Redhammer.

Podľa neho je veľmi dôležité, aby sa študenti zaujímali o to, kto ich zastupuje v týchto procesoch. Často sú to študenti zvolení do akademických senátov či študentských parlamentov.

„Na druhej strane je dôležité aj to, aby sa učitelia zaujímali o svojich študentov, aby to bolo obojstranné. Bezprostredný, kolegiálny vzťah učiteľ – študent je veľmi obohacujúci a výrazne zlepšuje kvalitu aj výsledky vzdelávania.“

Desatoro pravidiel kvality

Hlavné kritériá udelenia akreditácie sú formulované štandardmi. „Ide o akési desatoro oblastí pravidiel stráženia kvality. Patria k nim pravidlá pre skladanie študijných programov, spôsoby vzdelávania, férovosť voči študentom, požiadavky na fortieľ – šikovnosť, zručnosť učiteľov, transparentnosť a podobne.

Posudzovanie plnenia týchto požiadaviek bude vyhodnocovať expertná skupina zostavená z externých odborníkov v súlade s Európskymi pravidlami.“

Čo je dobré vedieť pred štúdiom

Na otázku, čo by mal uchádzač o štúdium na vysokej škole vedieť pred vyplnením prihlášky, R. Redhammer hovorí, že v prvom rade by si mal ujasniť, aký odbor chce študovať, akému povolaniu sa chce venovať a potom si vyhľadať ponuku konkrétneho študijného programu na konkrétnej vysokej škole.

„Najnovšie majú vysoké školy povinnosť zverejňovať opis študijného programu s podrobnejšími informáciami. Mal by si pozrieť „profil absolventa“, kde má byť uvedené nielen to, čo sa študenti naučia a aké odborné problémy budú vedieť riešiť, ale aj povolania, pre výkon ktorých budú kvalifikovaní,“ spresňuje R. Redhammer.

Odporúča zároveň zaujímať sa o to, či vysoká škola zverejňuje aj ďalšie informácie o svojom pôsobení, o aktivitách svojich učiteľov, o projektoch, ďalej o možnostiach praxe, študentských mobilitách, službách pre študentov, stave internátov, športovísk a podobne.

„Ak sa môžete dozvedieť viac o činnosti vysokej školy, je vyššia šanca, že štúdium i výsledné vzdelanie bude hodnotnejšie. Mnohé vysoké školy na Slovensku investovali do infraštruktúry, budov i laboratórií. V kombinácii so zavádzanými vnútornými systémami kvality sú dnes schopné poskytovať lepšie vzdelanie. Aktuálne medializovaná zložitá situácia vo financovaní sa týka prevádzkových prostriedkov. Veríme, že sa čoskoro vyrieši a nebude mať negatívny dosah na poskytované vzdelávanie,“ uzatvára R. Redhammer.

Vysoké školy samy zrušili okolo 2 500 študijných programov, asi 170 nových si nechali akreditovať akreditačnou agentúrou.
Rober Redhammer - Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo
debata chyba
Viac na túto tému: #akreditácia #vysoké školy #vzdelávanie