Pri výbere štúdia je dôležité to, čo vás baví

Máte doma maturanta, ktorý stojí pred rozhodnutím - kam na vysokú školu? Odborníci radia, aby mladý človek dal najmä na vnútornú motiváciu a svoje silné stránky. Pracovný trh sa v nasledujúcich rokoch bude rýchlo meniť a vybraný študijný odbor má ponúknuť aj dostatočný kontakt s praxou.

28.01.2023 06:00
rozhodovanie, kariéra, škola Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa psychológov je stredná škola príležitosťou, keď si môžu študenti vyskúšať viacero možností s tým, čo ich baví. „Tí, ktorí si ako stredoškoláci skúsili rôzne stáže alebo minierasmy, majú lepšiu východiskovú pozíciu,“ pripomína psychologička Kamila Urban z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied. „Niekedy stačí rozprávať sa s tými, ktorí študujú to, čo vás zaujíma. Dôležité je zamyslieť sa nad vlastnou motiváciou – čo vás baví a v čom môžete byť dobrí.“

Z pohľadu rodičov je dôležité chápať, že ich deti sú pri rozhodovaní o štúdiu v období vytvárania identity, a preto by experimentovanie svojich potomkov mali minimálne chápať, ak nie ho aktívne podporovať. „Pri výbere vysokej školy sa vyvarujte viet typu – na čo ti to v živote bude. Ak si vaše dieťa vyberie školu podľa vnútorného záujmu, uplatnenie v danej oblasti nájde,“ upozorňuje psychologička.

Šikovní sa uplatnia

Podobne vníma situáciu Andrea Vančíková, ktorá sa zaoberá personálnym poradenstvom v konzultačnej spoločnosti Grant Thornton. „V mnohých prípadoch pomáha rozhovor, v ktorom s budúcimi vysokoškolákmi a vysokoškoláčkami pouvažujeme nad tým, ako by si odpovedali na to, čo je pre nich dobré a utriedili si svoje myšlienky. Niekedy je dobrou pomôckou vybrať si štúdium podľa aktuálnych záujmov.“

Odborníčka pripomína, že uplatnenie štúdia v praxi sa dnes vníma voľnejšie ako v minulosti. „Príkladom sú umelecké smery, ich absolventi pôsobia napríklad v marketingu, v médiách alebo v komunikácii. Podobne tak nájdete absolventov prírodných smerov vo vedeckých pozíciách v startupoch a inovatívnych firmách. To sú oproti minulosti úplne nové možnosti,“ dodáva A. Vančíková.

Znalosť technológií je základ

Virtuálna realita, umelá inteligencia alebo robotika patria medzi trendy, ktoré budú v nasledujúcich rokoch naberať na dôležitosti. Aj v zdanlivo netechnických odboroch však budú čoraz dôležitejšie digitálne zručnosti a základy v oblasti informačných technológií, ktoré požadujú mnohí zamestnávatelia už dnes. „Na technologické znalosti kladieme dôraz už pri nábore, keďže najväčšia časť nášho biznisu na Slovensku sú práve služby v IT.

Ale určitá znalosť technológií, potreba rozumieť im a schopnosť pracovať s nimi sa stanú nevyhnutnosť aj pre ľudí mimo IT. Preto podporujeme rôzne neziskové organizácie, ktoré sa tejto téme venujú, ale aj my sami sme organizovali IT kurzy pre externé záujemkyne s cieľom zvýšiť zastúpenie žien v IT,“ hovorí Zuzana Guller, personálna riaditeľka technologickej spoločnosti Accenture.

šťastná študentka Čítajte viac Kam na vysokú školu: Kvalitné vzdelanie je devízou do budúcnosti

Mäkké zručnosti umelá inteligencia nenahradí

Najväčšia profesijná sociálna sieť Linkedln publikovala prehľad pätnástich zamestnaní, ktoré môžu vzniknúť do roku 2030. Jedným z nich sú napríklad „odpadoví“ inžinieri, ktorí budú vymýšľať metódy na recykláciu odpadu vo veľkom meradle. Mnohí odborníci už teraz predpovedajú, aké pracovné pozície potenciálne vzniknú, a väčšina má spoločného menovateľa – technológie.

„Určite by som podporila akúkoľvek technologickú špecializáciu, ku ktorej má študent blízko. To však neznamená, že všetci musia študovať technológie. Rovnako dôležité sú humanitné zamerania a práca s ľuďmi. Zvýrazní sa dôležitosť povolaní, kde budú potrebné soft skills, teda mäkké zručnosti, pretože tie sa umelá inteligencia nevie naučiť. Udržiavanie a rozvíjanie medziľudských vzťahov a spolupráca v tímoch, rovnako ako starostlivosť o naše mentálne zdravie budú oblasti, ktorým sa bude nevyhnutné venovať viac než kedykoľvek predtým, a ktoré si tiež vyžadujú špecifické predpoklady a talent,“ prízvukuje A. Vančíková.

Pedagogická fakulta UKF Čítajte viac Prorektorka UKF Nitra: Ponúkame atraktívnejšie štúdium s odbornou praxou

Vedomosti potrebujú aj prax

Vysoká škola je dobrou voľbou pre rozšírenie rozhľadu, zodpovedné tvorenie svetonázoru, vyhľadávanie a vyhodnocovanie poznatkov a v neposlednom rade zlepšuje pozíciu absolventa na trhu práce. Ak je študent presvedčený, že chce na vysokej škole študovať, mal by mať v rodine podporu. Pri výbere je podľa A. Tuchyňovej, ktorá sa venuje oblasti vzdelávania v Schaeffler Slovensko, dôležité, či vysoká škola podporuje aj získavanie praktických skúseností.

„Študenti by pri výbere univerzity mali zvážiť, aké formy spolupráce má so zamestnávateľmi, či ponúka aktívne zapojenie do reálnych projektov alebo mentoring s odborníkmi z praxe. Dôležité sú tiež možnosti v oblasti domácich a zahraničných stáží, ktoré úzko súvisia s tým, aké má daná vysoká škola vzťahy so zahraničnými inštitúciami a zamestnávateľmi,“ vra­ví.

Ak to finančná situácia rodine umožňuje, určite je zaujímavou príležitosťou štúdium na zahraničnej vysokej škole. „Nevnímala by som to iba z perspektívy kvalitnejšieho štúdia, ale predovšetkým ako príležitosť osamostatniť sa, získať praktické životné skúsenosti a rozmanitú sieť medzinárodných kontaktov,“ ozrejmuje A. Vančíková. Existujú rôzne programy pomoci a štipendiá, ktoré dokážu pokryť nemalú časť študijných nákladov, preto je určite namieste zistiť si všetky možnosti financovania štúdia ešte pred nástupom na vysokú školu.

Majte na pamäti, že aj napriek tomu, že sa po absolvovaní vysokej školy nemusíte venovať presne tomu, čo ste vyštudovali, ste vo výhode. Ukončené vzdelanie totiž o vás vypovedá, že ste dokázali zvládnuť tlak spojený so štúdiom, odovzdať kvalitnú prácu a nadobudnúť základné poznanie odboru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vysoké školy #vzdelávanie #Kam na vysokú školu