Máte dobrú povahu na štúdium?

Mladí ľudia s vyhranenými záujmami o smerovaní svojho štúdia nepochybujú. Mnohí maturanti však nemajú presnú predstavu ani o štúdiu, ani o svojom budúcom povolaní. Jednou z pomôcok, ako zistiť, čo je pre nich vhodné, môže byť test osobnosti.

29.01.2023 20:19
šťastná študentka Foto:
Ilustračné foto
debata

RIASEC test vypracoval americký psychológ John Lewis Holland už v roku 1966, aby pomohol mladým ľuďom na základe typu osobnosti vybrať si ideálne povolanie. Nikto však nespadá iba pod jeden typ, preto je Hollandov kód je zložený z troch písmen, prvé určuje majoritný typ osobnosti, ďalšie dve písmená vyjadrujú minoritný. Z hľadiska záujmov ľudí rozdeľuje do šiestich osobnostných skupín – R, I, A, S, E a C.

R – REALISTIC – realistický typ

Ľudia s touto osobnostnou orientáciou dávajú prednosť konkrétnym, manuálnym alebo technickým činnostiam. Mávajú skôr uzavretú povahu, preferujú skôr prácu s konkrétnymi vecami než s myšlienkami alebo ľuďmi. Sú pre nich vhodné školy s technickým zameraním – stavebníctvo, strojárstvo, elektrotechnika, informačné technológie.

I – INVESTIGATIVE, investigatívny typ

Dávajú prednosť analytickým, intelektuálnym a investigatívnym aktivitám. Uplatňujú sa hlavne v oblasti vedy a výskumu, hodnotovo sa orientujú na celoživotné vzdelávanie a zdokonaľovanie sa. Vhodným štúdiom pre nich sú vedecké odbory, napríklad medicína, prírodné vedy, chémia, informatika, informačné technológie, ale i audiovizuálne štúdie.

genetika, veda, štúdium, vysoká škola Čítajte viac Diskrétna matematika, krimi chémia či exotické jazyky. Prečo to neskúsiť študovať?

A – ARTISTIC, umelecký typ

Majú intuitívne, originálne myslenie, sú tvoriví. Patrí k nim však aj impulzívnosť, emocionálnosť a komplikovanosť, v každodennom živote im chýba praktickosť. Vyniknú v štúdiu umeleckých smerov – herectvo, tanec, réžia, výtvarné umenie, grafika, dizajn.

S – SOCIAL, sociálny typ

Ľudia patriaci do tejto skupiny veľmi radi pracujú s ľuďmi. Zameriavajú sa na pomoc, vzdelávanie dospelých alebo detí, podporu, poradenstvo, starostlivosť. Sú veľmi komunikatívni, majú extrovertnú povahu. Hodí sa pre nich štúdium oblastí, ktoré súvisia s pedagogikou, ošetrovateľstvom, sociálnou prácou či so zákazníckou podporou, ale i sociálnych vied a zdravotníctva, alebo štúdium práva, politických vied a medzinárodných vzťahov.

E – ENTERPRISING, podnikavý typ

Sú ambiciózni, sebavedomí, orientovaní na zisk, profit, spoločenský úspech. Preferujú činnosti, ktoré si vyžadujú vysokú mieru argumentácie, organizačných schopností, dominovania a presviedčania iných ľudí. Uplatnia sa v oblastiach, kde môžu využiť vodcovské a organizačné schopnosti. Vhodnou oblasťou pre nich je marketing, medzinárodné vzťahy, ekonomika, manažment.

C – CONVENTIAL, konvenčný typ

Charakteristickým rysom pre ľudí z tejto skupiny je prispôsobivosť, svedomitosť, praktickosť, presnosť pri práci s informáciami – dátami, číslami a faktami. Majú zmysel pre detail a nechýbajú im organizačné schopnosti. Vyhovuje im pracovné prostredie s jasne stanovenými úlohami, postupmi a povinnosťami. Veľmi dobre sa uplatnia v bankovníctve, vo verejnej správe, administratíve a finančníctve.

Zdroj: riasec.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vysoké školy #vzdelávanie #Kam na vysokú školu