Aké budú univerzity budúcnosti?

Školské prostredie prešlo v poslednom období najmä pre pandémiu viacerými zmenami. Do reality akademického sveta vstúpila digitalizácia, vzdelávanie formujú pokročilé technológie. Budúce univerzity budú kombinovať tradičné metódy s netradičnými.

30.01.2023 06:00
počítač, laptop, digitálne vzdelávanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak si vysoké školy chcú do budúcnosti udržať popularitu a konkurencieschop­nosť, musia adekvátne reagovať na vývoj technológií a študentom umožniť študovať v podstate kdekoľvek a čokoľvek. Dnešní študenti bez problémov narábajú s vysoko technickými softvérmi a zariadeniami, k tomu neraz disponujú vycibrenými skúsenosťami z rôznych oblastí, ktoré sú potrebné a užitočné pre uplatnenie sa na trhu práce. Intenzita, ktorú so sebou prináša či už virtuálne alebo fyzické prostredie vzdelávania, stimuluje a zvyšuje učenie sa spôsobom, ktorým to tradičné vzdelávacie metódy nedokážu.

Podľa analýz UNESCO Institute for Statistics sa do roku 2030 navýši počet ľudí vo vzdelávaní vyššieho stupňa až na 120 miliónov. Reakciou zo strany univerzít by preto malo byť rozšírenie ponuky študijných programov rovnako ako stupňov štúdia v porovnaní s doterajšou situáciou. S rozšírením príležitostí by mali študentom poskytnúť možnosť študovať v čase a tempe, aké im vyhovuje.

rozhodovanie, kariéra, škola Čítajte viac Pri výbere štúdia je dôležité to, čo vás baví

Niektoré univerzity už teraz ponúkajú formu prepojených „tradično-netradičných“ študijných možností. Študenti si môžu zvoliť kombináciu on-line a prezenčných kurzov počas semestra na základe individuálnej preferencie a možnosťou ľubovoľne oba typy kombinovať. Takýto model ponúka možnosť stráviť prvý rok štúdia na univerzite, vycestovať na semester na zahraničnú partnerskú univerzitu, či alternatívu ukončiť štúdium v zahraničí.

Prioritou do budúcnosti bude i proštudentské vzdelávanie, ktoré bude významne smerované na poslucháča. Skostnatené, tradičné metódy vzdelávania rozhodne nie sú vhodné pre technické a on-line vyučovacie platformy, ktoré sú na vzostupe. Pri proštudentskom vzdelávaní bude pravdepodobne najväčšou zmenou pre väčšinu škôl preniesť svoju pozornosť z učiteľa na študenta. Každý študent bude môcť zobrať vzdelávanie do svojich rúk tým, že si vyberie vlastný študijný modul, spôsob vzdelávania, či už na pôde školy, v on-line podobe, alebo absolvuje štúdium v zahraničí.

Zdroj: vysokeskoly.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vzdelávanie #Kam na vysokú školu