Tip: Aby prijímačky neboli strašiakom

Ak sa chystáte na vysokú školu, myslite na to, že pripraviť sa dobre na prijímacie skúšky sa viac ako oplatí, inak môžete pohorieť. Najdôležitejšie je venovať učeniu dostatok času.

31.01.2023 09:00
študenti, mladí ľudia Foto:
Ilustračné foto
debata

Mnohé vysoké školy si skúšky pripravujú samy. Či už ide o testovanie, alebo o ústne pohovory. Spôsobov, ako sa na ne pripraviť, je veľa. Niektoré školy uvádzajú na svojich stránkach okruhy tém a úroveň znalostí, ktoré požadujú. Iné poskytujú prípravné kurzy, na ktorých sa dozviete najdôležitejšie informácie o prijímacom konaní.

Testy spoločnosti SCIO, alebo aj národné porovnávacie skúšky sú založené na tom, že žiaci dostanú test z vybranej oblasti a v každom vybranom termíne ho má každý žiak rovnaký. V praxi to znamená, že v deň skúšky robí rovnaký test študent v Bratislave i v Košiciach. Výsledky sa vyhodnocujú v percentille (percentill vyjadruje umiestnenie v rámci ostatných účastníkov), nie v percentách. Takýmto spôsobom sa zabezpečí objektívne porovnanie výsledkov.

Niektoré vysoké školy využívajú tieto testy ako plnohodnotnú náhradu prijímacích skúšok alebo ako ich doplnok. Študenti sa s nimi môžu stretnúť napríklad na Ekonomickej univerzite v Bratislave, na Slovenskej technickej univerzite v Bratislava, na Univerzite Komenského v Bratislave, na Technickej univerzite v Košiciach, na Žilinskej univerzite v Žiline, na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici a ďalších. Využívajú ich aj české vysoké školy. Ak sa hlásite aj na štúdium v Českej republike, venujte pozornosť testom Všeobecných študijných predpokladov. České školy totiž zvyknú vyžadovať českú verziu, teda Obecní studijní předpoklady. Výhodou SCIO testov je, že ich môžete opakovať, až kým nie ste so svojím výsledkom spokojní. Dôležité je dať si pozor na posledný termín, ktorý univerzita berie do úvahy, a na správny typ testu, ktorý požaduje.

študentka, knihy, únava, frustrácia Čítajte viac 3 tipy pre úspešné príjmacie skúšky na vysokú školu

Kedy to ide bez skúšok?

V niektorých prípadoch sa nebudete musieť zúčastniť priamo na prijímacích skúškach. Nie vždy to však znamená, že stačí podať prihlášku a ste automaticky prijatý. Vtedy stojí za zváženie, či na prvý pohľad jednoduchá voľba bude taká aj pri prvej skúške.

Kedy sa môžete dostať na univerzitu bez písania testu alebo inej skúšky? Niekedy školy uznávajú výborný priemer známok z maturitnej skúšky alebo zo známok počas celého predchádzajúceho štúdia. Ďalšou možnosťou je dostať sa na štúdium vďaka dobrému umiestneniu na olympiáde alebo účasti na prípravných kurzoch.

študenti, rozhodovanie, uvažovanie Čítajte viac 5 tipov, ako si dobre vybrať vysokú školu

Myslite na dokumenty

V každom prípade je dobré prečítať si dôkladne všetky podmienky prijatia na štúdium. Úspechy zo strednej môžu pomôcť získať nejaký ten bod navyše, ak škole dodáte potrebné dokumenty. Univerzita môže napríklad uznať dobré umiestnenia v olympiádach, jazykové certifikáty alebo účasť na korešpondenčných seminároch, zväčša ale záleží napríklad na umiestnení, účasť na olympiáde nemusí vždy znamenať body navyše. Pri jazykových certifikátoch môže zasa byť uvedená minimálna úroveň a počet bodov, ak však škola takúto možnosť ponúka, bola by škoda nevyužiť ju.

Zdroj: vysokeskoly.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #Kam na vysokú školu #prijímacie skúšky #SCIO test