Aj študenti navrhujú, čo chcú študovať

Kvalitnejšie vzdelávanie, ktoré umožní absolventom dobre sa uplatniť v praxi aj v medzinárodnom meradle patrí k hlavným kritériám akreditačného procesu na vysokých školách.

01.02.2023 08:00
študenti, vzdelávanie, učenie Foto:
Vysoké školy majú dnes povinnosť zverejňovať opis študijného programu s podrobnejšími informáciami. Záujemcovia o štúdium by si ich mali prezrieť ešte predtým, ako vyplnia prihlášku.
debata

O posúdenie zabezpečovania kvality vzdelávania požiadali všetky slovenské vysoké školy. Splnili tak jeden z cieľov Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky. Uviedol to predseda výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo (SAAVŠ) Robert Redhammer. Podľa jeho slov tak, ako čaká skúškové obdobie študentov, rovnako čakajú skúšky aj samotné školy. Zavedenie vnútorných systémov kvality a zladenie s požiadavkami štandardov deklarovali vysoké školy k 1. septembru minulého roku. V súčasnosti prebieha preverovanie ich súladu so štandardmi, celkový výsledok akreditácií má byť k dispozícii na konci tohto roku.

Podľa R. Redhammera by dnes vysoké školy mali ponúkať iba také študijné programy, ktoré plnia akreditačné požiadavky, je ich okolo 3 800. Podľa nových pravidiel sa pri navrhovaní študijných programov zúčastňujú aj samotní študenti, takže môžu priamo ovplyvňovať ich konštrukciu i hodnotenie.

Študentov v procese akreditácií často zastupujú tí, ktorí boli zvolení do akademických senátov alebo študentských parlamentov. R. Redhammer zároveň pripomína, že je veľmi dôležité aj to, aby sa učitelia zaujímali o svojich študentov. "Bezprostredný, kolegiálny vzťah učiteľ – študent je veľmi obohacujúci a výrazne zlepšuje kvalitu i výsledky vzdelávania,“ dodáva.

šťastná študentka Čítajte viac Kam na vysokú školu: Kvalitné vzdelanie je devízou do budúcnosti

Pravidlá ustrážia kvalitu

Hlavné kritériá udelenia akreditácie formulujú štandardy. Ide o desatoro oblastí pravidiel stráženia kvality. Patria k nim napríklad pravidlá na skladanie študijných programov, spôsoby vzdelávania, férovosť voči študentom, ale i požiadavky na šikovnosť či zručnosť učiteľov.

Vysoké školy majú dnes povinnosť zverejňovať opis študijného programu s podrobnejšími informáciami. Záujemcovia o štúdium by si ich mali prezrieť ešte predtým, ako vyplnia prihlášku. Prostredníctvom "profilu absolventa“ sa dozvedia nielen to, čo sa v rámci vybraného odboru budú učiť a aké odborné problémy riešiť, ale i informácie o projektoch, na ktorých škola participuje, o tom, aké možnosti praxe študentom poskytuje, či o možnostiach ubytovania a študentských mobilitách. "Ak bude mať študent dostatok informácií o činnosti vysokej školy, šanca, že štúdium a výsledné vzdelanie bude kvalitnejšie, je výrazne vyššia,“ pripomína. R. Redhammer.

študenti Čítajte viac K vedomostiam môžete získať aj štipendium, výška závisí od príjmu rodiny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vzdelávanie #Kam na vysokú školu