7 krokov, ako efektívnejšie študovať jazyky

Až v 60 percentách pracovných ponúk vyžadujú dnes zamestnávatelia od uchádzačov ovládanie aspoň jedného cudzieho jazyka. U absolventov vysokej školy to pokladajú za samozrejmosť.

01.02.2023 07:00
cudzie jazyky Foto:
Pamätajte, že v žiadnom jazyku nemôžete byť úplne dokonalí, dokonca ani vo svojom rodnom. Cieľom má byť porozumieť a dohovoriť sa.
debata

1. Učte sa kedykoľvek a kdekoľvek

Okrem povinnej výučby venujte cudziemu jazyku každý deň aj niekoľko minút navyše. Využiť na to môžete napríklad obedňajšiu prestávku.

2. Študujte to, čo vás zaujíma

Učebnice cudzích jazykov rozvinú vašu slovnú zásobu univerzálne, tak, aby ste sa dohovorili v každej životnej situácii. Niektoré kapitoly vás však nemusia zaujímať a potreba bifľovať sa ich môže demotivovať. Zamerajte sa na veci, ktoré vás zaujímajú a zdokonaľujte si slovnú zásobu v nich.

3. Neprekladajte texty doslova

Pokročilí študenti sa prelúskavajú väčším množstvom textu alebo ho musia aj sami napísať. Ak sa stretnete so slovíčkami, ktorým nerozumiete, nevyhľadávajte ich všetky do radu v slovníku. Snažte sa text zrozumiteľne preložiť so slovnou zásobou, ktorú už máte. Hľadajte len výrazy, ktorým nerozumiete ani vzdialene a popremýšľajte, či je pre vás užitočné naučiť sa ich.

študentka, knihy, únava, frustrácia Čítajte viac 3 tipy pre úspešné príjmacie skúšky na vysokú školu

4. Nájdite si svoj spôsob

Niekomu pomáha písať si slovníčky, iný preferuje kartičky s prekladom. Pri štúdiu jazyka musíte najprv zistiť, aký spôsob vám najviac vyhovuje. Hlavne nezabúdajte na to, že každé slovo má tri zložky – pravopis, výslovnosť a význam. Ak nie ste si niektorou z nich istí, slovo nepoznáte.

5. Nezabudnite na gramatiku

Je jasné, že bez znalosti slovíčok nič nepoviete, no bez znalosti gramatiky neviete, ako to povedať. Bude sa vám síce zdať, že pri rozširovaní slovnej zásoby postupujete rýchlejšie, ako keď sa máte učiť gramatické pravidlá, ale nemusíte sa báť. Bolo by predsa zbytočné rozumieť cudzincovi, ak mu nebudete vedieť odpovedať celou vetou.

počítač, laptop, digitálne vzdelávanie Čítajte viac Aké budú univerzity budúcnosti?

6. Opakovanie je matka múdrosti

Po každej lekcii cudzieho jazyka je dobré opakovanie. Môžete síce látke dobre rozumieť, ale do ďalšej hodiny ju môžete zabudnúť. Ak vám niečo robí ťažkosti, odhalíte to hneď.

7. Nikto nie je dokonalý

Ešte pred štúdiom cudzieho jazyka si povedzte, čo chcete dosiahnuť. Pamätajte, že v žiadnom jazyku nemôžete byť úplne dokonalí, dokonca ani vo svojom rodnom. Cieľom má byť porozumieť a dohovoriť sa. Pri cvičnej konverzácii nemusíte nájsť presný výraz, pomôcť si môžete jeho opisom. Nevzdávajte sa, skúšajte a trénujte.

Zdroj: profesia.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #cudzie jazyky #Kam na vysokú školu