4 výhody vysokej školy

Štúdium na vysokej škole nie je pre každého, no bezpochyby má viac výhod ako nevýhod. Niekoho k nemu motivuje perspektíva dobrej práce, iného pravdepodobnosť vyššieho platového ohodnotenia v budúcnosti. Čo patrí k jeho najväčším plusom?

01.02.2023 09:00
vysoká škola Foto:
Podľa prieskumu hrá vysokoškolské vzdelanie mimoriadne dôležitú úlohu s ohľadom na finančný príjem.
debata

1. Prvý skutočný networking

Je veľmi pravdepodobné, že s ľuďmi, ktorých stretnete na vysokej škole, si vybudujete vzťahy trvajúce celý život. Na vysokej škole máte dostatok času, málo alebo žiadne záväzky a stresy v zásade iba počas skúškového obdobia. V pracovnom a rodinnom živote to tak obvykle už nebýva. Na univerzite môžete zažiť prvý poctivý networking.

2. Brána do sveta príležitostí

Erazmus je program, s ktorým prekročilo hranice vlastnej krajiny i pohodlia už veľa študentov. Najvýznamnejším benefitom štúdia v zahraničí je nepochybne zvýšenie úrovne cudzieho jazyka, okrem toho prispeje k posilneniu zodpovednosti, nadviazaniu nových vzťahov a kamarátstiev, aj k získaniu prvých pracovných skúseností.

muž, počítač, študent, digitálne technológie Čítajte viac Rebríček univerzít: Najlepšiu perspektívu majú technické smery

3. Väčšia finančná istota v dospelosti

Podľa prieskumu portálu platy.sk, ktorý sa realizoval v šestnástich krajinách, hrá vysokoškolské vzdelanie mimoriadne dôležitú úlohu s ohľadom na finančný príjem. Štatistiky porovnávali priemerné platy stredoškolsky a vysokoškolsky vzdelaných ľudí v jednotlivých vekových kategóriách. Ak máte 45 – 54 rokov a vyštudovali ste vysokú školu, zarábate priemerne o 631 eur viac ako vaši rovesníci, ktorí išli po strednej škole pracovať. Platový medián zamestnancov s ukončenou strednou školou je 1 000 eur, vysokoškolsky vzdelaní ľudia dosahujú strednú hodnotu mzdy o 500 eur vyššiu.

študenti, mladí ľudia Čítajte viac Tip: Aby prijímačky neboli strašiakom

4. Užitočné skúsenosti

Úspešné slovenské i zahraničné firmy ponúkajú študentom pracovné stáže a prácu na čiastočný úväzok. Okrem budovania zodpovedného prístupu získava študent cenné skúsenosti, overí si tiež, čo ho bude alebo nebude v budúcom povolaní baviť. Navyše, práve stáž môže byť jedným z ukazovateľov spoľahlivosti a pracovitosti pri hľadaní zamestnania po absolvovaní vysokej školy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vzdelávanie #Kam na vysokú školu