Technológie menia aj prácu v administratíve. Čo je stávkou na istotu?

Pred vypísaním prihlášky na strednú školu je dobré premyslieť si, aké možnosti uplatniť sa v praxi štúdium absolventovi umožní. Ktoré odbory a odvetvia sú stávkou na istotu?

09.02.2023 10:00
robotizácia, digitalizácia, stredné školy Foto:
Ilustračné foto
debata

Pandémia, robotizácia, nízka nezamestnanosť, ale i vysoká miera inflácie ovplyvnili súčasný trh práce. Niektoré pozície zamestnávatelia nedokážu obsadiť dlhodobo, pretože chýbajú dostatočne vzdelaní ľudia, iné zasa pre nároky uchádzačov na odmeňovanie.

"Na Slovensku chýbajú už niekoľko desiatok rokov stredné odborné školy, stredné odborné učilištia strojárskeho a elektrotechnického zamerania, ktoré vychovávali a vedeli prepájať vzdelávanie a prax. Máme síce duálne vzdelávanie, ale na trh práce neprináša takých odborníkov a v takých počtoch, ako potrebujeme. To je aj dôvod, prečo zamestnávatelia uvítajú každého kandidáta aj z krajín mimo Európskej únie so strojárskym alebo s elektrotechnickým vzdelaním a praxou,“ hovorí Roman Kučera, generálny riaditeľ personálnej agentúry MAXIN'S Group. Absolventi stredných škôl technického zamerania sa podľa neho veľmi rýchlo zaradia do pracovného procesu, aj s adekvátnym ohodnotením.

Nové technológie prinesú nové pozície

Na Slovensku aktuálne chýbajú aj lekári, zdravotníci, učitelia, IT odborníci a psychológovia. Problém pritom nie je v nedostatku absolventov stredných či vysokých škôl, ale v nedostatočnom finančnom ohodnotení. Mnohí si preto hľadajú prácu v iných odvetviach alebo v zahraničí. Odborníci na trh práce predpokladajú, že situácia sa v priebehu piatich až desiatich rokov môže stabilizovať, o tieto profesie bude záujem stále. Prácu si nájdu programátori, učitelia, zdravotné sestry, lekári, zubári, fyzioterapeuti aj remeslá, ktoré sa nedajú nahradiť robotmi – kaderníci, murári, tesári, automechanici. "Niektoré profesie v relatívne krátkom čase zaniknú, pretože ich nahradia roboty, alebo softvér,“ hovorí Kučera.

študenti, žiaci, trieda Čítajte viac Trendom sú vedomosti s praxou. O aké profesie je záujem?

Dnes si relatívne ťažko hľadajú prácu turistickí sprievodcovia, hostesky, dekoratéri, ale i účtovníci a administratívni pracovníci. Najvyššia konkurencia v týchto povolaniach bola viditeľná v roku 2020. Pracovný portál profesia.sk ukázal najväčší záujem o anketárov, sekretárky, kuriérov, office manažérov, promotérov, poštových doručovateľov, asistentov a marketingových pracovníkov. Kučera upozorňuje, že nové technológie a robotizácia nevstupujú iba do oblasti priemyslu a výroby, ale aj do oblastí s veľkou mierou administratívy – do finančníctva a advokácie. V týchto oblastiach nebude taká potreba zamestnancov ako doteraz. Zároveň sa budú obsadzovať pozície, ktoré dnes ešte neexistujú alebo ich je ako šafranu.

Vzdelávanie bude iné

Pri výbere strednej, respektíve vysokej školy sa určite oplatí premýšľať nad tým, čo spoločnosť potrebuje alebo bude potrebovať v horizonte najbližších rokov. Žiadaní budú vývojári nových materiálov, s ohľadom na ekológiu a dostupnosť zdrojov, špecialisti na robotizáciu, odborníci na energetiku. Podobne ako aj strojári, programátori a špecialisti, ktorí sa budú podieľať na vývoji nových zariadení, strojov alebo postupov.

Súčasný vzdelávací systém je zameraný najmä na memorovanie a nasávanie informácií, nedokáže však takýchto špecialistov spoľahlivo pripraviť a záujemcovia o atraktívne pozície sa budú vzdelávať inak. "Určité percento ľudí musí naskočiť na rozbehnutý vlak a doplniť si, alebo získať digitálne zručnosti a vzdelanie,“ dodáva Kučera.

Nové zručnosti aj pre autá

Slovensko patrí medzi veľmoci vo výrobe áut a nemalo by sa na tom nič meniť ani v nasledujúcich rokoch. Hoci sa dá očakávať, že veľa pozícií v automobilkách častom úplne zanikne v súvislosti s robotizáciou, budú vznikať nové, vyžadujúce si technické vzdelanie i manuálne zručnosti. " Slovensko je pre zahraničných investorov stále lákavé, je tu veľa vzdelaných a pracovitých zamestnancov, ktorí vedia vyrábať precízne komponenty, súčiastky a automobily vo vysokej kvalite,“ uzatvára Kučera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelávanie #robotizácia #Kam na strednú školu