Kariére pomôže teória spojená s praxou

Ktorá škola najlepšie pripraví na úspešnú kariéru? Nástup nových technológií je rýchly a univerzity, aby poskytli študentom čo najlepšie podmienky a možnosti uplatnenia v praxi, si na pomoc volajú firmy. Spoločnosti Schaeffler, Schneider Electric alebo Dell Technologies poskytujú v rámci spolupráce aj praktické programy pre študentov a absolventov.

31.03.2023 16:00
profesor, študent, technológie, digitalizácia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Spoločnosť Schaeffler je svetový dodávateľ pre automotive a ďalšie priemyselné odvetvia. Na Slovensku ročne v závodoch v Skalici aj v Kysuckom Novom Meste privítajú okolo päťdesiat vysokoškolákov, ktorí u nich absolvujú odbornú štipendijnú prax. Až polovica ostane v spoločnosti pracovať na plný úväzok. Študenti a čerství absolventi sa môžu zúčastniť aj na odbornom kurze Technológia a konštrukcia v praxi alebo programe Young R&D Engineer, ktorého súčasťou je aj Erasmus v nemeckých závodoch Schaeffler.

Na reálnych aj virtuálnych modeloch a videách prevodoviek a prevodových komponentov študentom vysvetľujeme, ako fungujú naše riešenia v automobiloch.
David Lucký, Schaeffler

Michaela Beňušková je absolventkou druhého z nich. Dnes pracuje ako vývojová inžinierka v R&D centre Schaeffler Kysuce. "Program som absolvovala v poslednom ročníku mojej špecializácie aplikovaná mechatronika a elektromobilita na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Bola to skvelá skúsenosť prepojenia teórie s praxou,“ hovorí. "Dokonca sa mi podarilo nájsť prienik témy mojej diplomovej práce s potrebami tímu, a tak som počas jej písania mohla pracovať aj na konkrétnom zadaní v medzinárodnom tíme v Nemecku.“ Okrem možnosti získať v závodoch Schaeffler prax prichádzajú študenti do kontaktu s novinkami a smerovaním spoločnosti aj vďaka prednáškam na niektorých vysokých školách. Príklady z biznisu si študenti pochvaľujú.

"Na reálnych aj virtuálnych modeloch a videách prevodoviek a prevodových komponentov študentom vysvetľujeme, ako fungujú naše riešenia v automobiloch. Teší nás, že aj po rokoch sa nám ozývajú bývalí študenti, ktorí v práci využívajú to, čo sa s nami naučili,“ hovorí David Lucký, ktorý pracuje v závode v Skalici ako koordinátor tímu konštrukcie produktu. Schaeffler aktívne spolupracuje s viacerými fakultami vysokých škôl, napríklad so Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave a v Trnave, so Žilinskou univerzitou aj s Vysokým učením technickým v Brne.

žena, mikroskop, výskum, vedkyňa Čítajte viac Až 65 % súčasných školákov čakajú v krátkej budúcnosti také pracovné miesta, ktoré dnes ešte neexistujú

Inovácie pre budúcnosť

Schneider Electric pôsobí v oblasti energetiky a automatizačných riešení v priemysle. Vzťahy s univerzitami považuje za kľúčové. Podieľa sa na príprave odborných seminárov i na vybavení laboratórií, kde prebieha výučba. Manuel Angel Sanchez, personálny riaditeľ spoločnosti Schneider pre Európu, tvrdí, že spolupráca s univerzitami je nevyhnutná a považuje ju za strategickú. "Nemôžeme mať spojenie so všetkými univerzitami, a keď nájdeme skutočného partnera, chceme podporiť vzdelávanie a inovácie.“

Vysoké školy pripravujú študentov na to, aby v budúcnosti zvládli svoje pracovné úlohy. Nie vždy však výučba odráža dopyt trhu a zručnosti, ktoré firmy dnes vyžadujú. "S niektorými univerzitami pripravujeme programy udržateľnosti a umelej inteligencie. Vytvárame školenia a vďaka nim sme schopní zamestnať ľudí s kompetenciami, ktoré potrebujeme,“ vysvetľuje Sanchez. Podobná spolupráca je výhrou aj pre študentov, ktorí sa potom ľahšie zamestnajú. Ako druhý faktor pri voľbe univerzity Sanchez opisuje inovácie. Vyhľadávajú vysoké školy, ktoré majú potenciál vo výskume a vývoji. Spomína príklady svetových univerzít, s ktorými spoločne rozbehli podnikateľské projekty. "Napríklad v Berlíne sme v spolupráci s technickou univerzitou založili startup, v ktorom dnes pracuje päťdesiat ľudí v oblasti elektrickej mobility. Zachovali sme pri nej oba princípy – vzdelávanie a inovácie.“

muž, štatistika, študent Čítajte viac Vysokoškolské vzdelanie prináša výhody, napríklad vyššiu šancu zamestnať sa

Technika je aj pre dievčatá

DELL Technologies vyvíja a predáva počítače a podporuje súvisiace produkty a služby. Spoluprácu so strednými a s vysokými školami berú ako stratégiu proti odlevu mozgov, keď mnohé mladé slovenské talenty odchádzajú do zahraničia. V jednom z ich programov – STEAMspire – sa sústreďujú na vysokoškoláčky, ktoré študujú technické odbory. "Primárnym cieľom je prilákať do tohto sektora viac žien,“ vysvetľuje líderka projektu Lucia Nováková. "Chceme im ukázať, že sa môžu uplatniť, a vytvoriť im rovnakú štartovaciu príležitosť, akú majú ich spolužiaci.“ Prvý ročník programu absolvovalo dvanásť mladých žien. Každá mala svoju mentorku, s ktorou aktívne pracovala, a zúčastňovali sa aj na sérii workshopov. Absolventke Tereze Červeňanskej táto iniciatíva pomohla kariérne aj osobnostne. "Získala som sebadôveru pri prezentovaní svojich názorov a tiež mám jasnejšie v tom, kde sa vidím v budúcej kariére. Oceňujem možnosť stretnúť inšpiratívne osobnosti a tiež to, že som získala stáž v spoločnosti Dell,“dodáva.

V spoločnosti sa neboja spolupráce ani s mladšími študentmi, v rámci projektu FutureMe dávajú príležitosť nabrať skúsenosti stredoškolákom. "Chceli sme mladým pomôcť správne sa rozhodnúť a otvoriť im dvere, ktoré sme my mali pri štúdiu ešte zatvorené,“ hovorí o vzniku programu projektová manažérka Martina Machová. Budúcnosť vidia v technológiách a uplatnení cudzích jazykov, preto spolupracujú so školami s technickým alebo jazykovým zameraním. Na programe sa zúčastnilo vyše sto študentov z ôsmich stredných škôl z celého Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vysoké školy #vysokoškolskí absolventi