Maturity sa blížia a s nimi aj skúšky na vysokú školu. Viete, ako si poradiť so stresom?

Či už pred písomkou, alebo ústnou skúškou je najlepším spôsobom, ako sa popasovať s návalom nervozity a stresu, hlboké dýchanie. V napätých situáciách má človek tendenciu skracovať dych. Zatvorte oči a aspoň desaťkrát sa zhlboka nadýchnite.

09.04.2023 10:00
žena, študentka, stres, nervozita Foto:
Ilustračné foto.
debata

Či už pred písomkou, alebo ústnou skúškou je najlepším spôsobom, ako sa popasovať s návalom nervozity a stresu, hlboké dýchanie. V napätých situáciách má človek tendenciu skracovať dych. Zatvorte oči a aspoň desaťkrát sa zhlboka nadýchnite. Napätie znížite aj tým, že si pustíte na zápästie studenú vodu. Na upokojenie mysle sa skúste zamerať na nejaký bod v okolí, napríklad na stromy za oknom alebo nejaký predmet v izbe. Sústreďte sa na pozorovanú vec a presmerujte svoje myšlienky od negatívnych myšlienok a predstáv.

Pomôže harmonogram

Urobte si časový harmonogram, rozvrhnite si presne, čo kedy musíte urobiť, dokedy sa čo naučiť. Zistite si, kedy vás čo čaká vrátane poslania prihlášky na vysokú školu. Popýtajte sa starších kamarátov, ako zvládali učenie na maturitu aj prípravu na prijímačky a inšpirujte sa dobrými tipmi.
Popri učení nezabúdajte ani na odreagovanie. Minimálne raz do týždňa sa venujte niečomu, čo vás baví. Môže to byť behanie, plávanie, bicyklovanie alebo nejaká kreatívna činnosť, napríklad maľovanie. Ak sa vyberiete niekde s kamarátmi, nerozprávajte sa o škole. Doprajte si masáž, počúvajte obľúbenú hudbu, ale najmä – nemajte výčitky, že zabíjate čas. Vaše telo aj myseľ si potrebujú oddýchnuť, aby ste mali dostatok energie na učenie a ostatné povinnosti. Najideálnejšou vzpruhou je šport na čerstvom vzduchu.

Zdravý tip

Proti stresu môžu byť nápomocné rôzne bylinkové čaje, nikotín, alkohol ani energetické nápoje určite nie sú dobrá voľba. Alkohol možno na chvíľu pomôže znížiť napätie, ale zároveň klesá aj schopnosť sústrediť sa či premýšľať. Podobne je to s nikotínom a preháňať by ste to nemali ani s kávou.

Zdroj:vysokes­koly.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vysoké školy #prijímacie skúšky