Čo je dôležité pri výbere štúdia

Výber vysokej školy je zásadné rozhodnutie, myslite najmä na to, aké uplatnenie v praxi vám získané vedomosti umožnia.

29.03.2023 10:00
šudenti, vysoká škola, kamaráti, mladí ľudia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak chce mladý človek po absolvovaní školy pracovať v danom odbore a vybudovať si úspešnú kariéru, musí zvážiť viac aspektov. Predovšetkým svoje schopnosti, nadanie, či je skôr vedecký typ, experimentátor, alebo je zameraný skôr na to, aby vedomosti a poznatky využíval v praxi. Nemenej dôležité je, či radšej pracuje s ľuďmi, alebo sám, a aj perspektíva, kde sa vidí o desať či dvadsať rokov.

Humanitné smery

Odborníci na trh práce predpokladajú, že súčasná situácia – nedostatok učiteľov či psychológov – sa v nasledujúcich piatich až desiatich rokoch môže zmeniť. To isté platí aj o lekároch, fyzioterapeutoch a farmaceutoch. Otázne je, akížiadaní a najmä ohodnotení budú vedeckí pracovníci, ktorých potrebujeme ako soľ, ale v súčasnosti ich nedokážeme zaplatiť. Aj preto mnohí nadaní študenti odchádzajú študovať do zahraničia, kde neraz aj ostanú.

žena, mikroskop, výskum, vedkyňa Čítajte viac Až 65 % súčasných školákov čakajú v krátkej budúcnosti také pracovné miesta, ktoré dnes ešte neexistujú

Technické smery

Slovenská ekonomika stojí na technických odvetviach a v nasledujúcich rokoch sa na tom nič nezmení, práve naopak. Odborníci s kvalitným technickým vzdelaním budú na trhu práce žiadaní. Okrem IT špecialistov môžu s dobrou prácou a kariérou rátať aj absolventi vysokých škôl zameraných na vývoj nových materiálov, so zreteľom na ekológiu a dostupnosť zdrojov, špecialisti na robotizáciu a odborníci na energetiku.

Povolania budúcnosti

Kým niektoré profesie, napríklad lekárov, záchranárov, farmaceutov, právnikov, učiteľov alebo psychológov, nemožno dnes nahradiť robotmi alebo umelou inteligenciou, sú aj pozície, ktoré majú postupne zaniknúť. Patria medzi ne napríklad turistickí sprievodcovia, hostesky, dekoratéri, ale aj účtovníci a administratívni pracovníci. Nové technológie a robotizácia vstupujú aj do oblastí s veľkou mierou administratívy – do finančníctva a advokácie. V nich tiež nebude potrebných toľko zamestnancov ako teraz. Naopak, firmy budú potrebovať strojárov, programátorov a špecialistov, ktorí sa budú podieľať na vývoji nových zariadení, strojov, postupov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vysoké školy #štúdium na univerzite