Má váš pes kliešťa?

V súčasnosti sú k dispozícii rôzne druhy ochrany proti týmto parazitom. K najznámejším a najrozšírenejším patria antiparazitné obojky, kvapky či rôzne chemické alebo aj ultrazvukové repelenty. Ak aj napriek tomu zistíte, že si váš pes priniesol neželaného spoločníka, musíte mu ho odstrániť. Vo všeobecnosti platí, že kliešť sa nesmie chytať holými rukami.

23.04.2023 13:00
kliešte, psík Foto:
Ilustračné foto.
debata

Miesto, na ktorom je prisatý, najprv dezinfikujte. Potom ho uchopte čo najbližšie pri pokožke tak, aby ste mu nestlačili brucho a tým nevytlačili obsah čriev do rany. Postupným vykývaním alebo aj pootočením kliešťa sa uvoľní cement okolo jeho sacieho orgánu – hypostómu a následne ho môžete vytiahnuť.

kliešť, borelióza, encefalitída Čítajte viac Kliešte: Drobný parazit síce ešte spí, na prevenciu je však najvyšší čas

Po vybratí alebo nájdení, ak lezie po srsti psíka, ho spláchnite do záchoda alebo vložte do vreckovky a spáľte. Nikdy ho nelikvidujte rozpučením medzi nechtami alebo len tak na zemi. Kliešť môže byť nositeľom infekčného ochorenia a možným zdrojom nákazy. Po odstránení kliešťa ranu ešte raz dezinfikujte alebo potrite liečivou masťou s obsahom antibiotík a ruky si umyte mydlom.

Ak sa vám parazita nepodarilo odstrániť aj so sosáčikom, hlavička teda ostala v koži, vyberte ju pomocou ihly. Pozorujte, či psík nezmení svoje správanie, nemá ťažkosti s trávením, nie je unavený, nemá horúčku, triašku, či nie je malátny a slabý. Pri infekcii môže byť moč tmavý až zafarbený do hneda, očné bielka zožltnú a ďasná sú bledé. Ak tieto príznaky spozorujete, choďte so psíkom k zverolekárovi.

Zdroj: roy.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľovníci #kliešte #psi