Prečo firmy zastupujú pedagógov a učia angličtinu aj triedenie odpadov

Mnohé dôležité témy, ktoré dnes hýbu spoločnosťou, sa do učebných osnov dostávajú len pomaly. Viaceré etablované firmy preto berú na seba edukovanie, osvetu i podporu pedagógov.

14.05.2023 10:00
žena, učiteľka, vzedlávanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Spoločnosť McDonald's sa už od roku 2021 aktívne podieľa na skvalitnení výučby anglického jazyka stredoškolákov na Slovensku, prostredníctvom dopĺňania školských knižníc anglickými titulmi. Za toto obdobie obdarovala spoločnosť šesť stredných škôl a plánuje v tom pokračovať. „Vzdelanie je kľúčom k rozvoju každého jednotlivca. Organizácie a firmy na trhu by mali niesť zodpovednosť a podporovať vzdelávanie mládeže. Som hrdá na to, že v McDonald's si túto zodpovednosť uvedomujeme a stredným školám naďalej dávame anglické knihy,“ hovorí Lucia Poláčeková, PR manažérka pre McDonald's na Slovensku.

Prvou tohtoročnou obdarovanou školou bola Obchodná akadémia v Pezinku. Na zabezpečení desiatok cudzojazyčných kníh sa podieľalo kníhkupectvo Martinus. „Vzdelané deti sú našou budúcnosťou a angličtina je svetový jazyk, v súčasnosti potrebný vo všetkých odboroch. Už v nasledujúcom školskom roku začneme vyučovať novinku – Manažment v anglickom jazyku, aby si naši študenti zvýšili úroveň odbornej angličtiny,“ zdôrazňuje Natália Krejčiová, riaditeľka Obchodnej akadémie v Pezinku.

Zelené vedomosti pre budúcnosť

Environmentálna výchova nie je samostatným predmetom na každej škole. Nie je ani povinná, hoci témy o ochrane životného prostredia sú pre budúcnosť ľudstva kľúčové. Aj preto by sa edukácia o zelených témach, ktorá môže byť moderná a zábavná, mala začínať už od útleho veku. Dokazujú to skúsenosti spoločnosti OZV ENVI – PAK, ktorá už dvadsať rokov organizuje sériu vzdelávacích aktivít v oblasti triedenia odpadu na školách, naprieč celým Slovenskom. Pre školy má pripravené interaktívne aktivity, pomocou ktorých žiakom vysvetľuje, ako odpad správne triediť, resp. ako predchádzať jeho vytváraniu.

Edukácia detí v školách a škôlkach je veľmi dôležitá. Deti v útlom školskom veku si ešte len vytvárajú návyky. Čo sa naučia v škole, prenášajú aj domov a dostane sa to i k rodičom a starým rodičom. Možno to na prvý pohľad tak nevyzerá, ale deti majú na svojich blízkych veľký vplyv a vedia byť aj starostlivými „kontrolórmi“ či „inšpirátormi“.
Katarína Kretter, Riaditeľka komunikácie OZV ENVI – PAK.

Pri vzdelávaní využívajú moderné digitálne hry, triediace pexeso, alebo vzdelávaco-hravú aktivitu Človeče, nehnevaj sa. „Edukácia detí v školách a škôlkach je stále veľmi dôležitá. Deti v útlom školskom veku si ešte len vytvárajú návyky. Čo sa naučia v škole, prenášajú aj domov a dostane sa to i k rodičom a starým rodičom. Možno to na prvý pohľad tak nevyzerá, ale deti majú na svojich blízkych veľký vplyv a vedia byť aj starostlivými „kontrolórmi“ či „inšpirátormi,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI – PAK. Spoločnosť za roky fungovania skúsila už mnohé formy vzdelávania.

Najviac sa jej osvedčilo pracovať s pedagógmi a samosprávami. Tie totiž dokážu najefektívnejšie odovzdávať vedomosti a skúsenosti. „Environmentálna výchova je z dlhodobého hľadiska najdôležitejšia. Rovesnícke vzdelávanie, pri ktorom učia starší žiaci mladších, a zmenou správania celej spoločnosti môže nastať veľký zlom v tom, ako žijeme, a ako bude vyzerať prostredie okolo nás. ENVI – PAK si túto zodpovednosť intenzívne uvedomuje,“ dodáva K. Kretter.

profesor, študent, technológie, digitalizácia Čítajte viac Kariére pomôže teória spojená s praxou

Alkohol patrí do skúmavky

Iniciatíva Rozumne vznikla v roku 2015 s cieľom vzdelávať o zodpovednom prístupe k alkoholu. Na projekte spolupracuje spoločnosť Heineken Slovensko s odborným garantom, nízkoprahovým centrom Kaspian a so psychológom Matúšom Bakytom. Východiskom projektu boli podľa jeho realizátorov výsledky prieskumu, ktorý ukázal, že deti sa do kontaktu s alkoholom dostávajú ešte pred dovŕšením 14 rokov, často prostredníctvom rodičov alebo iných príbuzných. Kampaň sa preto sústreďuje na osvetu smerom k rodičom a učiteľom, aby si uvedomovali svoju rolu a prevenciu smerom k mladistvým podporovali.

Vlani realizovala iniciatíva Rozumne prvýkrát aj náučnú roadshow na školách pod vedením nízkoprahového centra Kaspian. Zábavné prednášky pre mladších žiakov na tému – Alkohol patrí do skúmavky – viedol populárny spevák a spisovateľ Braňo Jobus, ktorý je sám abstinentom. Starším žiakom bola určená otvorená diskusia. Prednášku a školenie o zodpovednej konzumácii alkoholu absolvovalo takmer 800 mladých ľudí z osemnástich základných a stredných škôl na západnom Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výučba cudzích jazykov #vzdelávanie dospelých #enviromentálna výchova