Umelá inteligencia dobýja svet, oplatí sa študovať technické smery. Koho ale pripraví o prácu?

O umelej inteligencii sa hovorí čoraz viac. Mnohí sa boja, že úplne nahradí ľudí a zlikviduje pracovné miesta. Je to naozaj tak? Ako sa jej vplyv prejaví pri rozhodovaní mladých ľudí o štúdiu?

21.05.2023 10:00
digitálne technológie, umelá inteligencia, AI,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Automatizácia spoločnosti a výrobných činností, vývoj umelej inteligencie a príchod digitálnych technológií menia aj svet práce a zameranie tradičných pracovných pozícií. Tento trend je výzvou i pre firmy, aby dokázali držať krok s novými prichádzajúcimi aktivitami na pracovnom trhu, ktorý kladie čoraz väčší dôraz na digitálne zručnosti. Digitalizácia ovplyvní aj samotné pracovné pozície a prácu, ktorú budú vykonávať ďalšie generácie. Niektoré súčasné pracovné pozície môžu úplne zaniknúť, alebo ich nahradí iná potrebná činnosť. Dnešní študenti by preto pri úvahách o štúdiu mali myslieť na svoje budúce pracovné uplatnenie.

Mladých čaká svet technológií

Podľa OECD tvoria pracovné pozície, ktoré si vyžadujú digitálne zručnosti, 6 – 12 % všetkých voľných miest zverejnených on-line v desiatich krajinách a tento podiel sa neustále zvyšuje. Počas obdobia pandémie sa aj v globálnom meradle prejavil obrovský nárast pracovných ponúk pre dátových inžinierov. Zamestnávatelia budú musieť čeliť čoraz tvrdšej konkurencii, aj pokiaľ ide o udržanie talentovaných ľudí. Slovensko by malo začať s nastavením moderného vzdelávacieho systému, ktorý sa prispôsobí aktuálnej situácii a požiadavkám trhu a firiem, aby zo škôl a univerzít vychádzali absolventi pripravení obstáť v digitálnom svete plnom technológií.

„Mali by sme klásť väčší dôraz na vytváranie príležitostí pre mladú generáciu, ktorá v najbližších rokoch príde na pracovný trh. Učebné látky v súčasnosti nereflektujú na rýchly vývoj technológií a noviniek, ktoré k nám prichádzajú. Mladí ľudia sa pri výbere štúdia ešte stále nezameriavajú väčšmi na odbory, ktoré sú na trhu práce najviac vyhľadávané a v ktorých môžu nájsť adekvátne platové ohodnotenie,“ pripomína Katarína Tešla, manažérka komunikácie a portálu Kariéra.sk.

žena, učiteľka, vzedlávanie Čítajte viac Prečo firmy zastupujú pedagógov a učia angličtinu aj triedenie odpadov

Nové nápady a inovácie

Hoci existujú obavy z automatizácie, ktorá môže nahradiť ľudí, umelá inteligencia je najúspešnejšia vtedy, keď sa spojí s ľudským prístupom, alebo minimálne s dohľadom. Napríklad, aj keď sa bude využívať pri určovaní medicínskej diagnózy, liečenie pacientov ostane stále v kompetencii lekárov a zdravotných sestier a mala by vzniknúť súhra, ktorá prinesie výhody všetkým zúčastneným stranám.

Mali by sme klásť väčší dôraz na vytváranie príležitostí pre mladú generáciu, ktorá v najbližších rokoch príde na pracovný trh. Učebné látky v súčasnosti nereflektujú na rýchly vývoj technológií a noviniek, ktoré k nám prichádzajú. Mladí ľudia sa pri výbere štúdia ešte stále nezameriavajú väčšmi na odbory, ktoré sú na trhu práce najviac vyhľadávané a v ktorých môžu nájsť adekvátne platové ohodnotenie.
Katarína Tešla, Kariéra.sk

Umelá inteligencia, známa aj ako artificial intelligence (AI) je rozsiahla oblasť počítačovej vedy, ktorá sa zaoberá budovaním inteligentných strojov schopných vykonávať úlohy, ktoré si zvyčajne vyžadujú ľudskú inteligenciu. Môže zautomatizovať menej dôležité a opakujúce sa úlohy, čo môže zároveň zvýšiť celkovú produktivitu na pracovisku a do firmy priniesť aj mnohé inovácie. Počas brainstormingu môže AI vygenerovať zaujímavé nápady a nový pohľad pri riešení zložitejších problémov.

Žiadaní budú dátoví inžinieri i analytici

Umelá inteligencia sa využíva v mnohých odvetviach, napríklad v zdravotníctve na analýzu lekárskych snímok, objavovanie liekov a identifikáciu rizík pre pacientov. Vo finančníctve sa využíva na personalizované odporúčania, riadenie zásob a služby zákazníkom. Vo výrobe je to optimalizácia procesov, prediktívna údržba, kontrola kvality a riadenie dodávateľského reťazca, v maloobchode personalizovaný marketing, riadenie zásob a služby zákazníkom prostredníctvom chatbotov. AI sa využíva i na personalizované vzdelávanie, hodnotenie študentov a vývoj vzdelávacieho obsahu, ale tiež v poľnohospodárstve na monitorovanie plodí, predpovedanie výnosov a detekciu škodcov.

Veľkú úlohu v budúcnosti bude AI zohrávať aj na trhu práce. Zmení typ práce, čoraz žiadanejší budú preto programátori na vývoj umelej inteligencie a softvéru, štatistici a dátoví analytici, alebo pracovníci na kreatívne úlohy, ktoré možno sčasti automatizovať. Umelá inteligencia má potenciál rozšíriť ľudskú prácu, nie ju nahradiť. Automatizáciou opakujúcich sa a všedných úloh môže pomôcť sústrediť sa na úlohy, ktoré si vyžadujú kreativitu a kritické myslenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #informačné technológie #umelá inteligencia #digitálne technológie