Viete, aké sú povolania budúcnosti? Pozrite si rebríček 10 najperspektívnejších z nich

Na čo všetko by mali pri výbere štúdia myslieť dnešní študenti? Prinášame rebríček povolaní, ktoré patria podľa odborníkov k najperspektívnejším.

23.05.2023 10:00
profesie, povolania Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

1. Obnoviteľné zdroje energie

Alternatívne zdroje elektrickej energie sa v budúcnosti musia stať hlavnými zdrojmi energie. Zásoby fosílnych palív nie sú nekonečné a požiadavky na prísun elektrickej energie sa zvyšujú. Ľudstvo sa presúva k počítačom, v manuálnych činnostiach sa necháva nahrádzať robotmi, presadá do elektrických áut a ťaží kryptomeny, to všetko má veľmi vysoké energetické nároky. Obnoviteľné zdroje energie budú musieť nahradiť tie neobnoviteľné, ale technologicky tiež dospieť do rovnakej miery efektivity. To si bude vyžadovať multiodborové schopnosti a nasadenie.

2. Zdravotníctvo a ošetrovateľská starostlivosť

Nefuturisticky znejúce zameranie, ktoré však môže v budúcnosti hrať prím. Populácia radikálne starne a o množstvo starých ľudí sa bude musieť niekto postarať. Vždy budú potrební lekári, sestry, fyzioterapeuti, farmaceuti a ďalší, pribudne však dôraz na gerontológiu a geriatriu, zahŕňajúcu lekársku aj sociálnu prácu so seniormi.

3. Materiálové inžinierstvo

K tradičným stavbárskym profesiám pribudnú operátori autonómnych stavebných systémov, pretože zo stavieb si rok čo rok odhryzne čím ďalej tým väčší podiel robotizácia. Perspektívnym odborom je už teraz štúdium v oblasti takzvaných BIM (Building Information Modeling) technológií, digitálnych modelov budov slúžiacich ako kompletná databáza informácií pre návrh výstavbu a prevádzku budovy počas celého obdobia jej existencie.

4. Umelá inteligencia

Či už ide o vývoj autonómnych vozidiel, využitie automatizovaných systémov priemyslu 4.0, kontrolu a udržiavanie internetových sociálnych sietí alebo klinickú informatiku v zdravotníctve, bez umelej inteligencie už moderné firmy nerobia nič. Vzdelanie dostane absolventov technických odborov do všetkých kútov sveta, pretože prakticky všade prenikajú postupy na báze umelej inteligencie, ktoré svojou rýchlosťou, presnosťou a objemom analyzovaných dát strčia človeka do vrecka.

digitálne technológie, umelá inteligencia, AI, informatika Čítajte viac Umelá inteligencia dobýja svet, oplatí sa študovať technické smery. Koho ale pripraví o prácu?

5. Multidisci­plinárne vedecké profesie

Veľkú rolu budú v blízkej budúcnosti hrať také vedecké profesie, ktoré zahŕňajú prírodné a sociálne vedy dokopy. V popredí bude trvalá udržateľnosť, či už v oblastiach samotnej ekológie, alebo supermoderných technológií. Je postavená na troch pilieroch – ekonomickom, sociálnom a environmentálnom. Budúci záujem o odborníkov a odborníčky takéhoto razenia sa dá odvodiť zo stále populárnejšieho dôrazu na zodpovedné podnikanie, s ohľadom na jeho ekologické a sociálne dosahy.

6. Kybernetická bezpečnosť

Zločinecké aktivity hekerov na internete sú každý rok výraznejšie, ale pandémia a intenzívna digitalizácia ich dostali na úplne novú úroveň, preto sú odborníci na ochranu digitálnych informácií a zariadení veľmi žiadaní. Už teraz ponúkajú univerzity odbory zamerané na štúdium vývoja a obsluhy technologicky vyspelých kybernetických štítov proti útokom hekerov. Bez odborníkov na kybernetickú bezpečnosť sa dnes už nezaobíde žiadna firma.

7. Robotizácia a automatizácia

Zatiaľ čo dnes je väčšina ľudí, ktorí vyštudovali robotiku, odkázaná na operátorský dohľad nad strojmi, ktoré vytvoril niekto iný, v nasledujúcich rokoch sa posunú na pozície, v ktorých budú pracovať na ich vývoji, alebo priamo o ňom rozhodovať. Predovšetkým pre drony sa chystajú aplikácie vo všetkých možných odvetviach, od poľnohospodárstva cez bezpečnosť až po taxislužby. Súčasní študenti by sa mohli na manažérske a vedúce pozície robotických firiem dostať za desaťročie, keď sa tento priemysel poriadne rozbehne.

8. Softvérové inžinierstvo

Človek nemusí byť raketový inžinier, aby pochopil, že v budúcnosti si prácu vždy nájde ako softvérový inžinier či inžinierka. Softvér bude treba všade. Vytváranie, testovanie, analyzovanie a udržiavanie komplexných softvérových systémov s ohľadom na kvalitu, rýchlosť a rozpočet budú žiadané v rozširujúcom sa spektre odborov.

9. Dátová analytika

Dáta, dáta, dáta. Potreba spracovania a analýzy masívneho množstva dát bude narastať na všetkých úrovniach priemyslu a biznisu, či už ide o prieskum trhu, vylepšovanie zákazníckych služieb, alebo presné zacielenie investícií do inovácií. Naprieč odbormi sa bude rozširovať dopyt po profesionáloch, ktorí budú vo vedúcich a manažérskych úlohách vychádzať z dát. Na ich základe budú schopní rozpoznávať vzorce a predvídať trendy.

10. Biomedicínska technika a inžinierstvo

Trend zložitých technológií v medicíne akceleruje, a tak porastie dopyt po biomedicínskych technikoch a inžinieroch. Náplňou ich práce bude v prvom rade obsluha, kontrola a udržiavanie diagnostickej a terapeutickej prístrojovej techniky v nemocniciach a asistencia lekárom. Rovnako sa však pre absolventov začnú objavovať nové možnosti vo firmách zaoberajúcich sa vývojom a výrobou zdravotníckej techniky a tvorbou programového vybavenia v oblasti diagnostických a terapeutických prístrojov pre zdravotníctvo v blízkej budúcnosti.

Zdroj: Forbes Česko

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #povolania #vysokoškolskí absolventi