Máme predmety, aké inde nie sú. Učíme aj základy podávania čajov a káv

Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera v Piešťanoch patrí medzi špičku hotelových akadémií na Slovensku. Na jej čele stojí riaditeľ Ladislav Blaškovič, ktorý nám v rozhovore priblížil, akú úlohu v jeho živote zohráva gastronómia a hotelierstvo, aká je práca riaditeľa a ako hotelová akadémia pripravuje študentov do praxe.

20.01.2025 06:00
Ladislav Blaškovič. Foto:
Ladislav Blaškovič.
debata

Ako ste sa dostali k práci v školstve?

Od piateho ročníka na základnej škole som chcel študovať na Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Hotelierstvo a gastronómia boli už od detstva moje koníčky. Do školy chodievala výchovná poradkyňa a vtedy sme si mali písať na papierik, čo by sme chceli študovať. Ja som vždy napísal Hotelovú akadémiu v Piešťanoch. A nakoniec sa mi to aj podarilo. Začal som tu študovať v roku 1988 a ani mi nenapadlo, že by som raz pracoval v školstve. Vedel som len to, že chcem pracovať v hotelierstve.

V roku 1992 som začal pracovať ako prevádzkar a F&B manažér hotelového zariadenia a popritom som študoval na vysokej škole. Neskôr som začal externe učiť na Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. A od roku 2003 som interný pedagóg. Mala to byť práca na jeden rok, aby som si trošku oddýchol od hotelierstva, a dnes už je to 21 rokov.

Čo všetko zahŕňa práca riaditeľa hotelovej akadémie?

Riaditeľ hotelovej akadémie je v prvom rade manažér vzdelávacej inštitúcie, v mojom prípade aj dvoch školských zariadení. Robím všetko od plánovania, organizovania, vedenia, kontroly, cez výkon základných manažérskych funkcií až po neustále rozhodovanie, získavanie či poskytovanie rôznych informácií. Sú to teda komplexné činnosti riadiacej práce, ktoré zahŕňajú aj styk s vonkajším prostredím – so zriaďovateľom, s ministerstvom školstva, so zamestnávateľmi. V rámci interného prostredia ide o kontakt so žiakmi a s kolegami.

Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera v Piešťanoch je veľká škola – máme 103 zamestnancov, vlastnú školskú jedáleň aj školský internát. V súčasnosti by mal byť riaditeľ školy okrem pedagóga aj ekonóm, právnik, psychológ, mediátor, komunikátor, technik, rozpočtár. Činností riaditeľa školy je veľmi veľa.

Stihnete popri tom aj učiť?

Áno. Som inžinier ekonóm, a kým som sa stal riaditeľom školy, jedenásť rokov som vyučoval hotelový a gastronomický manažment, podnikateľské plánovanie, regionálnu ekonomiku a účtovníctvo. Tieto predmety som mal a stále mám veľmi rád.

Ako sa to všetko dá zvládnuť?

Ako riaditeľ školy mám výrazne znížený úväzok, takže je málo priameho pedagogického procesu. Som však rád, keď si môžem ísť trošku oddýchnuť do triedy. Práca riaditeľa školy nie je na osem hodín. Tým, že naša škola je súčasťou rôznych gastronomických podujatí, často začnem pracovať ráno o šiestej a niekedy skončím až v noci. Byť riaditeľom školy nie je práca, ale poslanie. A ja mám svoje poslanie skutočne rád!

hlavny ilustracny obrazok Čítajte viac Umelá inteligencia ako lektor jazyka? Určite áno

Spomenuli ste gastronomické podujatia. O čo ide?

Na gastronomických podujatiach žiaci spolu s pedagógmi prezentujú svoje zručnosti pred skupinou hostí, ktorí si ich objednajú a pre ktorých zadanie realizujeme. Pripravujeme rôzny obsluhy a servis pre mesto Piešťany, pre Trnavský samosprávny kraj, divadlá či štátne a súkromné organizácie. Vtedy žiaci prezentujú svoje nadobudnuté praktické zručnosti pred učiteľmi, a najmä hosťami.

Akí boli študenti kedysi a dnes? Ktoré najväčšie rozdiely vidíte?

Pred dvadsiatimi rokmi, keď som začínal, študenti veľmi slabo pracovali s médiami a s internetom, nevedeli efektívne vyhľadávať informácie. Dnes je to naopak, majú veľa zdrojov informácií aj možnosti ich získať, ale musia ich vedieť selektovať. Covidové roky 2020 až 2022 trochu poškodili žiakov, najmä v komunikačných a sociálnych zručnostiach. V hotelierstve musia byť blízko k zákazníkovi a komunikovať. No myslím si, že už sme sa v rámci poskytovaných služieb vrátili do obdobia spred pandémie.

Žiaci počas štúdia prejdú rôznymi typmi podujatí. Tie si zapisujú a počas praktickej maturitnej skúšky ich prezentujú.

Pandémia kruto poznačila celý segment horeca aj vzdelávacie inštitúcie, z ktorých vychádzajú absolventi gastro odborov. Narušená bola aj prax študentov. Ako ste to riešili?

Hotelové a gastronomické zariadenia boli zatvorené, takže sme sa museli vynájsť. Niektoré vyučovacie hodiny a praktické zručnosti sa študenti učili prostredníctvom rôznych vzdelávacích platforiem. My sme varili, piekli, obsluhovali a študenti to po nás opakovali a posielali nám späť videá s ich prezentáciou. No nebolo to ono.

Máte na škole aj nejaké špeciálne predmety, ktoré sa inde nevyučujú?

Áno, školsko-vzdelávacie programy sú u nás na mieru. V rámci predmetov praktickej prípravy nemajú iné školy predmety ako baristika a tea tender, kde sa žiaci učia základ podávania čajov a kávy. Potom máme samostatný predmet barmanstvo a somelierstvo, kde sa preberá základ bar tenderstva a somelierstva. Vo štvrtom ročníku máme samostatný predmet sprievodcovanie, ktorý je vyústením predmetov, kde žiaci nadobudnú základ možnosti získania preukazu sprievodcu cestovného ruchu. Ďalej máme predmet hotelové informačné systémy, kde simulujeme informačné systémy, ktoré sú bežne v hoteloch.

Čo vás najviac napĺňa a baví na práci riaditeľa hotelovej akadémie?

Práca s ľuďmi v školstve je zaujímavá. Páči sa mi, že to, čo do žiakov dáme, rýchlo spracujú a veľmi rýchlo vidíme výsledok.

študenti, vysoká škola, akadémia Čítajte viac Koľko stojí štúdium v zahraničí a z čoho je možné ho finacovať

Ako motivujete študentov, aby túto prácu robili s láskou a entuziazmom?

Snažíme sa študentov viesť k tomu, aby mali radi odbor, ktorý študujú. Veľa našich študentov pokračuje v štúdiu na vysokej škole u nás alebo v zahraničí. Snažíme sa im vštepiť poznatky a skúsenosti tak, aby odbor, v ktorom budú pracovať, robili s láskou. Samozrejme, je to náročné a všetko závisí od motivácie, ktorú získajú v ďalšom povolaní, ale my v tomto smere robíme maximum. Počas štúdia sa snažíme pripraviť nielen interiér a exteriér školy, ale študenti vidia aj vzory v mojich kolegoch, ktoré ich môžu inšpirovať.

Na čo ste v rámci hotelovej akadémie najviac hrdí?

Na svojich kolegov, ktorí dokážu pripraviť študentov do života, na prostredie, ktoré sme vybudovali a, samozrejme, na študentov, lebo mnohí robia veľmi dobré meno našej škole.

Čo vás v školstve trápi? Aké zlepšenia by ste navrhli, čo by ste zmenili?

Školstvo je veľmi náročný segment. Mrzí ma, že sme trošku pozadu v PISE (najväčšia medzinárodná štúdia zameraná na zisťovanie výsledkov vzdelávania, pozn. red.). Je náročné získať nových zamestnancov, ktorí by mali záujem vzdelávať mladých ľudí. Povolanie učiteľa nie je až také atraktívne oproti iným povolaniam. Rovnako je problém získať nepedagogických zamestnancov. Máme obmedzené zdroje, no vždy sa ich snažíme efektívne využiť v prospech školy.

Vaši študenti dokážu zastrešiť aj veľké cateringy, svadby, akcie, eventy. Aké to je počúvať o úspechoch vašich študentov?

Vtedy cítim, že naša práca má zmysel. Vidíme výsledky našej práce. Počas podujatí nám padnú do oka aj drobné chybičky, ktoré bežný hosť nevidí a vždy sa snažíme študentov viesť k zlepšeniu. V závere rôznych podujatí som na svojich študentov vždy hrdý.

Na základe akých kritérií sa študenti dostanú na takéto podujatia?

Žiaci si počas štúdia tvoria portfólio, v rámci ktorého musia prejsť viacerými typmi podujatí. Tie si zapisujú a počas praktickej maturitnej skúšky ich prezentujú.

Viete si spomenúť aj na nejakých mimoriadne úspešných študentov?

To sa nedá menovať. V roku 2026 to bude 80 rokov, čo Ľudovít Winter, spoluzakladateľ slovenských liečebných kúpeľov, ktorého meno hrdo nesie naša škola, otvoril našu hotelovú akadémiu. Sú stovky a stovky úspešných absolventov, ktorí robia dobré meno našej škole.

Na čo sa môžu vaši študenti tešiť?

Pripravujeme školský rok plný aktivít, moderné priestory, účasť na súťažiach a gastronomicko-spoločenských podujatiach.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #stredné školy #výber strednej školy #žiaci a študenti #hotelová a obchodná akadémia