Vieme, ktoré jedlé rastlinky sú najchutnejšie a čo si z nich pripraviť. Pozor však na otravu a alergické reakcie

Jar je čas, kedy príroda začína ožívať a v jej kvetinových a zelených kobercoch nájdeme množstvo jedlých divých rastlín, ktoré sú nielen chutné, ale aj mimoriadne prospešné pre naše zdravie. No zároveň nesprávne použité môžu spôsobiť problémy. Prečo sú tieto rastliny také hodnotné a na čo si pri ich zbere a konzumácii treba dávať pozor.

14.06.2025 08:40
debata
Záhrada: 8-krát púpava v šaláte
Video
Zdroj: TV Pravda

Farmaceut Viktor Čaniga z lekárne Dr. Max v Žiari nad Hronom upozorňuje, že základným pravidlom zberu jedlých rastlín je istota, pretože nesprávne určenie môže viesť k nepríjemným zdravotným problémom, v extrémnych prípadoch až k otrave. Naučte sa viac o jedlých jarných pokladoch prírody.

Jedlé jarné rastliny

  • Žihľava dvojdomá – aj keď je pre mnohých symbolom štípania a pŕhlenia, mladé listy žihľavy sú výborné na prípravu polievok, špenátu či čajov. Obsahuje množstvo železa, vitamínu C a chlorofylu. Pred použitím je potrebné žihľavu krátko spariť, aby stratila pŕhlivé účinky. Rastie takmer všade – v záhradách, na lúkach, pri lesoch. Zbiera sa len mladá žihľava (do cca 20 cm výšky) a len z čistých lokalít.
  • Fialka voňavá – tento nenápadný fialový kvietok je jedlý a navyše príjemne vonia. Používa sa na dekoráciu dezertov, ako prísada do limonád alebo sirupov. Má jemne sladkastú chuť a obsahuje slizy a flavonoidy, ktoré môžu mať protizápalový účinok. Rastie na okrajoch lesov a v parkoch.
  • Sedmokráska obyčajná – táto pomerne bežná trávniková kvetinka je celá jedlá – kvety aj listy. „Môžeme ju pridať do šalátov, na chlebík s maslom alebo z nej pripraviť bylinkové maslo. Je známa aj svojimi detoxikačnými účinkami a podporou dýchania. Zbierať by sa mali nepoškodené kvety zo zelenej, neznečistenej plochy,“ radí Viktor Čaniga z Dr. Max.
  • Púpava lekárska – aj keď je známa hlavne ako „burina“, je to v skutočnosti výborná jedlá rastlina. Používajú sa mladé listy (v šalátoch), kvety (na med alebo sirup) a dokonca aj korene (na sušenie a prípravu kávy). Má mierne horkastú chuť a podporuje trávenie aj činnosť pečene.
  • Blyskáč jarný – blyskáč patrí medzi prvé jarné rastliny. Je z neho výborný šalát alebo prívarok na spôsob špenátu. Vhodný je na spestrenie akejkoľvek polievky. Jeho lístočky sú síce malé, ale väčšinou tvorí veľké „koberce“ v listnatých lesoch a pri cestách, vďaka čomu sa dá ľahko nazbierať väčšie množstvo. Zbierajte ho vždy pred zakvitnutím.

Bezpečný zber a alergie

Rastliny sa snažte zbierať len na čistých miestach, teda mimo ciest, polí postrekovaných pesticídmi alebo priemyselných oblastí. „Rastliny vždy dobre umyte a pri konzumácii sledujte, či sa neobjaví alergická reakcia, najmä u ľudí s precitlivenosťou na peľ. Pri prvom ochutnávaní stačí malá dávka,“ tvrdí farmaceut z Dr. Max.

Inšpirácie do kuchyne

  • Žihľavová polievka – na masle opražte cibuľku, pridajte na drobno nasekanú žihľavu, zalejte vývarom a povarte. Dochuťte soľou, korením a zjemnite smotanou.
  • Šalát s fialkami a sedmokráskami – zmiešajte listy hlávkového šalátu, mladé púpavové lístky, pridajte kvety sedmokrásky a fialky, zalejte zálievkou z olivového oleja, citrónovej šťavy a medu.
  • Púpavový sirup – do litra vody dajte 150 púpavových kvetov, povarte 15 minút, nechajte lúhovať do druhého dňa. Potom je potrebné sirup scediť, pridať cukor (cca 1 kg) a variť do zhustnutia.
Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #žihľava #púpava #jedlé kvety