Srdcovo-cievne ochorenia predstavujú vážny zdravotný problém, ktorý si každoročne vyžiada milióny životov. Lekári a vedci preto neustále skúmajú, ako životný štýl a strava ovplyvňujú ich vznik.
Významnú úlohu pritom zohráva spôsob stravovania. Nie vždy sú potrebné veľké diéty či prísne obmedzenia, niekedy stačí malá a pravidelná zmena v jedálničku. Nedávny výskum prináša dôkazy o tom, že aj drobné úpravy v strave môžu pozitívne ovplyvniť zdravie srdca.
Konzumácia vajec pomáha srdcu
Podľa štúdie mali ľudia, ktorí jedli až šesť vajec týždenne, o 29 % nižšie riziko úmrtia na ochorenia srdca a ciev. Výsledky naznačujú, že pravidelná konzumácia vajec môže byť pre starších ľudí prospešná, informujú aj na portáli Euronews.
Výskum uskutočnili odborníci z Monash University v Austrálii, pričom sledovali viac ako 8 700 osôb vo veku nad 70 rokov. Ich zistenia ukazujú, že aj bežná potravina, akými sú vajcia, môže zohrávať dôležitú úlohu pri ochrane zdravia srdca.
Pre seniorov by preto vajca mohli byť jednoduchým a dostupným spôsobom, ako podporiť svoje zdravie a predísť vážnym ochoreniam.
Výsledky boli uverejnené aj v časopise Nutrients. Ukázalo sa, že u ľudí zapojených do štúdie, ktorí jedli vajcia, bolo riziko úmrtia na ochorenia srdca a ciev nižšie o 29 percent.
„Naše výsledky naznačujú, že konzumácia až šiestich vajec týždenne môže znížiť riziko úmrtia zo všetkých príčin a kardiovaskulárnych ochorení (KVO) u starších dospelých. Tieto zistenia môžu byť prospešné pri vývoji diétnych odporúčaní pre starších dospelých založených na dôkazoch,“ uviedla vo vyhlásení Holly Wildová, prednášajúca epidemiológiu a preventívnu medicínu na Monash University.
Zdravotné benefity vajec
Vajcia obsahujú kvalitné bielkoviny aj dôležité živiny. Napríklad vitamíny skupiny B, folát, zdravé tuky, vitamíny A, D, E a K, cholín, ale aj rôzne minerály.
O jedení vajec sa už dlhé roky vedú debaty, a to hlavne u ľudí, ktorí majú problémy s vyššou hladinou cholesterolu. Zvýšený cholesterol totiž môže postupne upchávať cievy, čo následne zvyšuje vznik srdcových ochorení alebo mozgovej príhody.
Vedci sa preto rozhodli zamerať práve na túto skupinu ľudí a preskúmať, aký vplyv môže mať pravidelná konzumácia vajec na ich zdravie. Do výskumu boli zahrnutí pacienti s oficiálne diagnostikovanou poruchou metabolizmu tukov, tzv. dyslipidémiou, aby bolo možné presnejšie zhodnotiť riziká, ale aj možné prínosy.
„Zistili sme o 27 percent nižšie riziko úmrtia súvisiaceho s kardiovaskulárnymi ochoreniami u účastníkov s dyslipidémiou, ktorí konzumovali vajcia týždenne, v porovnaní s ich kolegami, ktorí vajcia konzumovali zriedkavo alebo nikdy, čo naznačuje, že v tejto študijnej kohorte prítomnosť dyslipidémie neovplyvňuje riziko spojené s konzumáciou vajec,“ povedala Holly Wildová.
„Naše výsledky naznačujú, že konzumácia až šiestich vajec týždenne môže znížiť riziko úmrtia zo všetkých príčin a kardiovaskulárnych ochorení u starších dospelých. Tieto zistenia môžu byť prospešné pri vývoji výživových odporúčaní pre starších dospelých založených na dôkazoch,“ dodala na záver.