Mrkva a petržlen patria medzi tradičné druhy zeleniny, ktoré bežne pridávame do polievok či omáčok, aby jedlo získalo lepšiu chuť a vôňu. Okrem toho však prinášajú aj množstvo zdravotných výhod. Napríklad podporujú trávenie, zrak, srdce a pomáhajú telu zbaviť sa škodlivých látok.
Zdravotné benefity mrkvy a petržlenu
Mrkva patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny, pretože obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Ak ju pravidelne zaraďujeme do jedálnička, môže posilniť imunitu, pomôcť pri hojení rán, zlepšiť trávenie a znížiť riziko niektorých ochorení, vrátane rakoviny, informujú aj na portáli Medical News Today.
Antioxidanty sú látky nachádzajúce sa v rastlinnej strave. Pomáhajú telu zbavovať sa voľných radikálov. Ide o nestabilné molekuly, ktoré môžu pri nadmernom množstve poškodzovať bunky. Voľné radikály vznikajú ako prirodzená súčasť telesných procesov, ale aj vplyvom vonkajších faktorov, napríklad stresu, znečistenia či nezdravého životného štýlu. Organizmus ich dokáže do určitej miery odstraňovať sám, no antioxidanty z potravy tento proces výrazne podporujú.
Mrkva je známa tým, že prospieva zraku, a to najmä vďaka vitamínu A. Tento vitamín je nevyhnutný pre zdravé oči a jeho nedostatok môže viesť k poruchám videnia, napríklad k nočnej slepote alebo ťažkostiam so zrakom pri slabom svetle. Nedostatok vitamínu A je dokonca jednou z hlavných príčin slepoty u detí, ktorej sa dá predísť správnou výživou.
Petržlenová vňať je známa a často používaná bylinka, ktorá pochádza zo Stredomoria. Patrí do čeľade mrkvovitých a v kuchyni má široké využitie. Napríklad pridáva sa do polievok, omáčok aj mäsových jedál, ktorým dodáva sviežu arómu a výraznú chuť. Výborne sa hodí aj k rybám či zemiakom a často sa používa ako ozdoba hotových pokrmov, píšu aj na portáli BBC good food.
Okrem svojej chuti má petržlen aj množstvo priaznivých účinkov na zdravie. Obsahuje veľa vitamínov A, C a K, minerály a antioxidanty. Podporuje trávenie, zlepšuje činnosť pečene, pomáha telu odvádzať prebytočnú vodu. Ženám pomáha pri menštruačnom cykle.
Sadenie mrkvy a petržlenu v októbri
Október je ideálny čas na jesenné sadenie koreňovej zeleniny. Mrkva a petržlen dobre znášajú chladnejšie počasie a pri správnej príprave pôdy môžu na jar priniesť skorú a kvalitnú úrodu.
V zime semienka pokojne odpočívajú v pôde. Keď sa na jar zem zahreje a navlhne, samy začnú rásť v tom najvhodnejšom čase. Takto môžete získať skoršiu úrodu bez toho, aby ste museli na jar čakať na vhodné podmienky na sejbu.
Jesenný výsev mrkvy a petržlenu prináša viacero výhod. Umožňuje skorší zber úrody, pretože rastliny začnú rásť hneď po oteplení pôdy. Zároveň využíva teplo, ktoré v zemi zostáva po lete, čo prispieva k lepšiemu zakoreneniu. Ďalším plusom je aj to, že na jar máte menej práce.