Jednou z takýchto rastlín je aj tradičný koreň s výraznou chuťou, ktorý sa už po stáročia využíva nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej medicíne. Pomáha pri nachladnutí, podporuje dýchanie a pôsobí antibakteriálne. Navyše prečisťuje telo a dodáva energiu v obdobiach únavy či oslabenia.
Zdravotné benefity chrenu
Po Veľkej noci sa chren z našich kuchýň väčšinou vytratí a znovu si naň spomenieme až o rok. Je to však škoda. Tento výrazne aromatický koreň dokáže nielen obohatiť jedlo o jedinečnú chuť, ale taktiež prospieva zdraviu. Obsahuje množstvo látok, ktoré podporujú imunitu, trávenie a celkovú vitalitu organizmu.
Chren sa získava z koreňa rastliny s názvom Armoracia rusticana, ktorá patrí do rovnakej čeľade ako horčica či kapusta. Jeho korene majú výraznú, štipľavú chuť a obsahujú silice, ktoré dokážu podráždiť nosné dutiny a vyvolať slzenie očí, podobne ako známe japonské wasabi.
Chren má v tradičnom liečiteľstve dlhú históriu. Po stáročia sa využíva ako prírodný prostriedok na podporu zdravia. Najčastejšie sa používa pri prechladnutí a problémoch s dýchacími cestami. Jeho strúhaný koreň uvoľňuje nosné dutiny, pomáha pri nádche a kašli. Vďaka obsahu éterických olejov pôsobí antibakteriálne aj protizápalovo. Chrenové sirupy sa často odporúčajú na tlmenie bolesti hrdla, pri zápaloch priedušiek či oslabenej imunite.
Okrem toho má chren aj priaznivé účinky pri bolestiach pohybového aparátu. Obklady z čerstvo nastrúhaného koreňa dokážu zmierniť bolesť kĺbov, uvoľniť svalové napätie a pomôcť napríklad pri reume či zápaloch šliach.
Okrem toho chren pomáha zmierňovať zápaly v tele, ktoré môžu prispievať k rozvoju viacerých ochorení, ako sú:
- Alzheimerova choroba
- artritída a bolesti kĺbov
- rakovina
- cukrovka
- srdcovo-cievne ochorenia
- mŕtvica
„Rastliny z čeľade kapustovitých, kam patrí zelenina ako chren, kapusta, kel a karfiol, obsahujú celý rad zlúčenín, ktoré majú schopnosť narúšať rakovinové bunky. Tieto zlúčeniny to robia tak, že buď zabíjajú rakovinové bunky, spomaľujú ich schopnosť množiť sa, alebo úplne zastavujú ich rast,“ informovala odborníčka registrovaná dietologička Amanda Igel.
Chren možno konzumovať denne, pokiaľ nespôsobuje podráždenie. Ak však po jeho zjedení pociťujete štípanie v ústach, nose, hrdle či žalúdku, je lepšie si dať prestávku. Ľudia so zápalovými ochoreniami tráviaceho traktu, ako je napríklad Crohnova choroba, ulcerózna kolitída či žalúdočné vredy, by chren mali jesť s mierou.
Viac než len tradičná príloha k mäsu
Chren si väčšina ľudí spája ako prílohu k mäsu, údeninám či rybám, no jeho využitie v kuchyni je oveľa rozmanitejšie. Vďaka svojej ostrej a sviežej chuti dokáže zvýrazniť aj chuť vajec, syrov či paštét. Skvele sa hodí do omáčok, krémových polievok, šalátových dresingov či nátierok.
Výborne doplní napríklad aj moderné jedlá. Dá sa pridať do dipov, bylinkového masla alebo marinád na grilované mäso či zeleninu. Chren tak nie je len tradičnou veľkonočnou prílohou, ale univerzálnou surovinou, ktorá dodá jedlám výraz a štipku pikantnosti.