Nové registračné pokladnice budú povinné až v roku 2013

Povinnosť obchodníkov používať nové elektronické registračné pokladnice (ERP) s tzv. fiškálnou pamäťou sa posunie o dva roky.

05.08.2010 18:59
debata

„Dôležité je, aby obchodníci vedeli, že k 1. januáru 2011 táto povinnosť nebude,“ oznámil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) s tým, že ide o dohodu v rámci vládnej koalície a príslušnú novelu zákona predloží na septembrovú schôdzu parlamentu.

Dôvodom tohto kroku je podľa neho neúmerná záťaž predovšetkým pre malých obchodníkov len krátko po tom, ako museli investovať do zmien pri prechode z koruny na euro v roku 2009. Zároveň podľa Mikloša neboli vytvorené dostatočné podmienky na zavedenie nových ERP zo strany predchádzajúcej vlády, keď napr. nefunguje dostatočné množstvo certifikačných stredísk.

Šéf rezortu financií podľa vlastných slov nespochybňuje potrebu zdokonaľovania registračných pokladníc a zužovania priestoru na daňové úniky, čomu môže pomôcť aj povinná fiškálna pamäť. „Preto nejde o zrušenie, ale posunutie tejto povinnosti, aby mali obchodníci čas pripraviť sa a investovať do nových pokladníc vtedy, keď odpíšu tie staré,“ dodal Mikloš.

Podľa zákona z roku 2008 musí byť každá ERP od 1. januára 2011 certifikovaná s prideleným kódom od daňového úradu a vybavená fiškálnou pamäťou. Obchodník si na splnenie tejto povinnosti musí dať upraviť doteraz používanú pokladnicu alebo kúpiť novú. Túto povinnosť obchodníci už dlhšie kritizujú a opakovane avizovali, že budú lobovať u zákonodarcov za jej oddialene.

debata chyba