Podpora živnostníkov by vyriešila nezamestnanosť

Na Slovensku je pol milióna podnikateľov, z toho stotisíc sú malé rodinné podniky. Podľa prezidenta Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimíra Sirotku by ich väčšia podpora zo strany štátu pomohla vyriešiť vysokú nezamestnanosť, s ktorou krajina bojuje.

14.03.2012 05:54
živnosť, živnostník, stolár, remeselník Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Podľa OECD máme najnižšiu zamestnanosť v malých podnikoch spomedzi krajín EÚ. Čomu to pripisujete?

Všetku energiu a peniaze sme dosiaľ venovali veľkým zahraničným investíciám. Pritom v zahraničí sa k tejto problematike stavajú inak. Viete, zahraničný investor zamestná len zlomok ľudí bez práce. Vo Francúzsku napríklad dosahuje oblasť malého a stredného podnikania až 80 percent z celkového počtu podnikateľov. HDP nie je všetko, potrebujeme ľudí zamestnať, aby nabrali pracovné návyky a nesedeli doma.

Vyriešila by podľa vás väčšia podpora domácich podnikov vysokú nezamestnanosť?

Ak by sme dokázali vytvoriť také ekonomické podmienky, že by malý rodinný podnik dokázal zamestnať jedného zamestnanca navyše, určite vieme vyriešiť nezamestnanosť na Slovensku. Problémom je, že v dnešnej dobe je veľký nepomer medzi podporou veľkých zahraničných podnikov a nami. Čo oni dostanú na vytvorenie jedného pracovného miesta, to nám stačí na vyplatenie mzdy počas siedmich rokov. Pritom my nikdy neodídeme. Ak podporíme našich, investícia zostane doma a vráti sa nám to niekoľkonásobne viac ako v prípade veľkých podnikov.

Čo očakávate od novej vlády v tejto oblasti?

Presmerovať a prehodnotiť podporu začínajúceho živnostníka s cieľom zvýšiť kvalitu a praktické skúsenosti tohto človeka, aby sa udržal a napríklad po dvoch rokoch nepýtal znova tento príspevok. A ako som spomínal, presmerovať peniaze na vytvorenie nového pracovného miesta pre domácich podnikateľov. Čo je dôležité povedať, je fakt, že živnostníci už niekoľko rokov volajú po znížení administratívy a byrokracie. Malý zamestnávateľ má úplne iné povinnosti, ako behať niekde po úradoch a zaoberať sa legislatívou a komplikovanými situáciami, ktoré sú každodenne pred neho predkladané.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba