Štát chce odbremeniť podnikateľov 24 opatreniami

Štát plánuje znížiť administratívnu náročnosť podnikania prostredníctvom 24 opatrení.

25.03.2013 18:11
práca, robotník, pracovník Foto: ,
Ilustračné foto
debata (19)

Slovensko podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského pri zlepšovaní podnikateľského prostredia v medzinárodnom porovnaní stagnuje. „Vplyvy na to majú aj naše ambície o konsolidáciu verejných financií, ktoré sprievodne takisto prinášajú záťaže pre podnikateľské prostredie, ktoré sa nedá hodnotiť v tomto prípade ako najúspešnejšie,“ uviedol po pondelkovom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady o správe o stave podnikateľského prostredia na Slovensku.

Rezort hospodárstva preto pre zlepšenie podmienok na podnikanie predložil 24 opatrení, ktorých realizáciou by sa podľa ministra mala znížiť administratívna záťaž pre podnikateľov. „Tieto opatrenia budú na najbližšom rokovaní vlády uložené ministrom, aby s nimi prišli v čo najkrajšom čase do legislatívneho procesu,“ povedal Malatinský.

Podľa navrhovaného uznesenia vlády k správe o stave podnikania na Slovensku by mal minister financií Peter Kažimír do konca budúceho roka zjednodušiť tlačivá z príjmov zo závislej činnosti, ktoré predkladajú správcom dane zamestnávatelia za svojich zamestnancov. Do rovnakého termínu má zrušiť povinnosť poskytovať účtovnú závierku daňovému úradu a zároveň zbierke listín na registrovom súde. Do konca tohto roka má šéf rezortu financií usmerniť správcov dane, aby v súlade so zákonom o dani z príjmov nevyžadovali pri registrácii právnickej osoby k dani z príjmov výpis z Obchodného registra SR.

Minister dopravy Ján Počiatek má do polovice budúceho roka pripraviť realizáciu projektu elektronizácie činnosti stavebných úradov tak, aby podnikatelia a občania mohli všetky svoje podania na stavebnom úrade vybaviť elektronicky. Do konca marca budúceho roka má rezort dopravy zaviesť kategorizáciu stavieb, ktorá podstatným spôsobom zjednoduší a skráti administratívnu a časovú náročnosť povoľovania stavieb. Šéfke rezortu zdravotníctva Zuzane Zvolenskej by mala vláda zadať úlohu, aby do konca septembra tohto roka zrušila povinnosť informovať zdravotné poisťovne o odklade podania daňového priznania.

Jedným z opatrení, ktoré sa má podľa ministra hospodárstva zrealizovať hneď po prijatí vládneho uznesenia, je zavedenie portálu pre podnikateľov. Na tomto portáli majú podnikatelia vládu upozorňovať na administratívne duplicity pri plnení ich zákonných povinností. „V administra­tívnych záťažiach je množstvo duplicít, ktoré evidentne treba v rámci povinností pre zamestnávateľov zrušiť,“ uviedol Malatinský.

19 debata chyba