Zrušili certifikáty pokladniciam, ktoré umožňovali manipuláciu

Viacerí slovenskí podnikatelia budú musieť riešiť problém s elektronickou registračnou pokladnicou (ERP).

03.09.2013 15:47
Blok, obchod, pokladňa Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Elektrotechnický výskumný a projektový ústav Nová Dubnica (EVPÚ) totiž zrušil dva certifikáty na pokladnice, resp fiskálne tlačiarne, ktoré dodáva spoločnosť Fiscal Group z Nitry. Zrušenie licencie oznámil EVPÚ na svojej webstránke.

Na začiatku bola iniciatíva finančnej správy, ktorá upozornila na možnú manipuláciu u istých typoch ERP. "Pri kontrolnej akcii Kasa sme skontrolovali 24 takýchto elektronických registračných pokladníc. Až u 21 z nich sme zistili, že so softvérom v pokladnici sa manipulovalo,“ vysvetlila hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Spomínanej spoločnosti zrušili certifikáty na fiskálne tlačiarne vydané v roku 2011. Certifikáty majú čísla 00094/101/1/2011 a 00237/1021/1/2011. Podľa údajov, ktoré potvrdila aj finančná správa, by mohlo ísť až o vyše 1 800 elektro­nických registračných pokladníc. "Podnikatelia, ktorí tento typ fiskálnych tlačiarní používajú, dostanú v najbližších dňoch od finančnej správy list s upozornením, že používajú elektronickú registračnú pokladnicu, ktorá stratila licenciu a teda nie je v súlade so zákonom. Okrem toho bude finančná správa dôsledne kontrolovať, či podnikatelia naďalej používajú pokladnice aj bez certifikátu. V prípade, že to zistíme, tak budú nasledovať sankcie,“ dodala hovorkyňa.

Finančná správa podľa Macíkovej pri kontrole zistila, že pri kontrolnom nákupe dostal inšpektor z inkriminovanej pokladnice riadny pokladničný blok. Keď však následne požiadal o prehľadovú uzávierku, teda celkový prehľad nákupov v danej prevádzke za ten deň, jeho nákup medzi nimi nefiguroval. Nedostal by sa teda do dennej uzávierky, čím by mohlo dôjsť k skráteniu daňovej povinnosti. Podľa zákona sa pritom môže používať len taká pokladnica, ktorá zabezpečuje „uloženie údajov vo fiskálnej pamäti tak, aby nebolo možné tieto údaje pozmeniť alebo porušiť bez zistenia tohto pozmenenia alebo porušenia prostredníctvom technického zariadenia elektronickej registračnej pokladnice, alebo bez zničenia fiskálnej pamäte“.

Zástupca spoločnosti Fiscal Group uviedol, že sa ešte len dozvedeli o zrušení certifikátov, ďalšie informácie o veci nemá. „My sme dodržali všetky podmienky certifikácie a zrušenie certifikátu považujeme za neodôvodnené. Celú záležitosť sme odovzdali nášmu právnemu zástupcovi,“ povedal Ladislav Császta z Fiscal Group.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ERP #pokladnice #certifikát