Rodinné podniky úľavy od vlády nedostali

Ak podniká rodina, nebude daňovo viac zvýhodnená oproti podnikateľskej činnosti jednotlivca.

13.09.2013 08:30
penzia, dôchodok, pracujúci, dôchodca, dedo,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Rozhodla o tom v stredu vláda, keď odmietla návrh zákona o rodinnom podnikaní z dielne KDH. Pôvodne ešte v júni úpravu poslanci Smeru v parlamente posunuli do druhého čítania. Teraz však vládna strana postoj zmenila.

Sociálne poistenie podľa ministerstva práce nie je budované na skupinovom princípe. „Návrh by bol vytiahnutím jedného segmentu nad iné formy podnikateľskej činností,“ poznamenal hovorca rezortu práce Michal Stuška. Návrh KDH už predtým odmietlo ministerstvo financií, ktoré upozornilo, že úľavy by spôsobili výpadky v štátnom rozpočte.

Predstavitelia KDH upozorňujú, že impulz pre podnikanie a zamestnanosť by negatívne dosahy prevýšil. Vláda zámer ocenila, ale aj tak ho odmietla. „So samotným cieľom zákona, ktorým bola podpora podnikania, sa dalo súhlasiť, ale nie so spôsobom,“ dodal Stuška. Či vláda príde s vlastným upraveným návrhom, nie je jasné. Zatiaľ to vyzerá, že skôr nie.

Opoziční kresťanskí demokrati, ktorí sa pred voľbami najviac spomínali ako možný vládny partner Smeru, postoj vlády kritizujú. „Je mi ľúto, že tento návrh zákona neprešiel, pretože rieši problém nezamestnanosti. Ide o špecifickú formu podnikania, ktorá významným spôsobom môže zabezpečiť sociálno-ekonomické zabezpečenie rodín,“ uviedol podľa agentúry SITA podpredseda KDH Ján Hudacký.

Návrh počítal s podporou rodinných živností, fariem a podnikov. Ministerstvo nesúhlasilo najmä s tým, aby mali rodinné podniky odlišne stanovovaný vymeriavací základ na platenie poistného na sociálne poistenie.

Pri rodinných živnostiach návrh zákona počítal s tým, že by si uplatňovali paušálne výdavky vo výške 1,5-násobku súčasného horného limitu (420 eur mesačne), a to na každého člena. Základ dane by si znižovali o 1,5-násobok nezdaniteľnej časti a namiesto vypočítaných daní a odvodov by mali nárok na paušálnu daň, ktorá by bola 500 eur ročne pri príjmoch do 16-tisíc eur.

Väčšinu týchto výhod vláda od januára obmedzila. Išlo napríklad o obmedzenie paušálnych výdavkov a nesúhlas so zavedením licencií pre živnostníkov. Ak by teda návrh prešiel, bežný živnostník by si mohol vytvoriť živnosť s napríklad s mamou či manželkou a poberal by ešte väčšie daňové výhody, aké mal pred januárovými zmenami.

Vláda od januára živnostníkom zvýšila odvody, aby neboli v budúcnosti odkázaní na nízke penzie. Obmedzila tiež paušálne výdavky, aby zamestnanci s vyššími platmi neprechádzali na fiktívne živnosti, čím si zvyšovali čistý príjem na úkor odvodov pre štát. Podobnú reformu chcela spraviť aj Radičovej vláda, ale pre pád to nestihla. Potom najskôr KDH a následne aj SDKÚ zmenili postoj a tvrdia, že návrh ich reformy aj vykonaných vládnych zmien boli chybami a niektoré výhody sa podľa nich majú živnostníkom vrátiť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #živnosť #rodina #rodinná firma