Obchodujete s mobilmi? Môžu sa vás týkať zmeny v DPH

Rozsah zdaniteľných obchodov, pri ktorých sa povinnosť platiť daň z pridanej hodnoty (DPH) prenáša z dodávateľa na odberateľa, sa rozšíri.

11.12.2013 12:22
debata

Od 1. januára budúceho roku totiž nadobudne účinnosť novela zákona o DPH, ktorá okrem iného doplní takzvané samozdanenie o ďalšie vybrané komodity. Patria medzi ne napríklad obilniny, olejnaté semená, rôzne zrná, vybrané kovy, mobilné telefóny a integrované obvody.

Základ dane však musí byť rovný alebo väčší ako 5 tis. eur. „Daňová povinnosť sa v takomto prípade prenesie z dodávateľa na odberateľa. Platí v prípade dodávok, u ktorých je základ dane 5 000 eur a viac. Ide spravidla o také tovary, pri ktorých boli identifikované podvody na dani z pridanej hodnoty,“ informovala v stredu finančná správa.

Prenos daňovej povinnosti na príjemcu plnenia je možné uplatniť len v tom prípade, ak dodávateľ a aj príjemca plnenia sú platiteľmi DPH v tuzemsku. Finančná správa zároveň upozornila, že na dodávky z iného členského štátu sa toto pravidlo nevzťahuje. Rovnako sa toto pravidlo nemôže uplatniť, ak slovenský platiteľ DPH dodáva tovar inému podnikateľovi, ktorý nie je platiteľom DPH.

„Dvaja tuzemskí podnikatelia spolu obchodujú, obaja sú platitelia DPH a ide o komoditu obilniny. Daň bude platiť príjemca, ak hodnota dodávky bude 5 000 eur bez dane a viac. Ak by bola hodnota dodávky len 3 000 eur, uplatní sa bežný režim, čiže dodávku tovaru bude zdaňovať dodávateľ,“ uviedla ako príklad finančná správa. Prípadne samozdanenie následne uvedie v daňovom priznaní odberateľ a neuvádza ho dodávateľ.

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #DPH