Stratové firmy si nebudú môcť kupovať drahé autá

Zákon o dani z príjmov čaká ďalšia séria zmien. Ministerstvo financií o nich hovorí ako o pokračovaní boja proti daňovým únikom, pričom dotknúť by sa mali aj ďalších daňových zákonov.

09.07.2014 15:26
debata (45)

Avizuje napríklad zmeny v odpisovaní, či zavádzanie limitov pri kúpe vozidla určeného na podnikanie. Návrhy by malo ministerstvo predložiť do pripomienkového konania. "Cieľom zmien je podporiť podnikateľské prostredie a zvýšiť daňovú spravodlivosť,“ konštatuje vo vyhlásení rezort financií.

Výdavky budú ostrejšie sledované

Jednou zo zmien má byť aj presnejšia definícia daňových a nedaňových výdavkov, ktoré sú podľa ministerstva rizikové z hľadiska ich zneužívania so zámerom ovplyvňovať základ dane. Novinky v zákone o dani z príjmov prinášajú aj zmeny v odpisovaní hmotného majetku. Rozširuje sa počet odpisových skupín a zavádza sa cenový limit pri kúpe vozidla určeného na podnikanie.

Drahé autá budú luxusom

Od budúceho roka štát plánuje limitovať vstupnú cena osobných automobilov sumou 48 tisíc eur a v prípade využívania presne vymedzeného obstaraného majetku aj na súkromné účely si budú môcť podnikatelia do výdavkov zahrnúť najviac 80 % z obstarávacej ce­ny.

"Model, ktorý navrhujeme, nebude brániť podnikateľom, ktorí budú mať kladnú daňovú povinnosť a budú mať schopnosť platiť dane, si daňovo odpisovať aj drahšie autá, ale budú musieť vykazovať kladný daňový základ. Bráni to v tom, aby si firmy nákupom drahých áut generovali stratu,“ vyhlásil po stredajšom rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír.

Zvýšia počet odpisových skupín

Podľa ministerstva sa navrhuje okrem iného rozšíriť počet odpisových skupín na šesť, čím vzniknú dve nové. Do novej, tretej odpisovej skupiny, budú podľa návrhu vyčlenené len výrobné technológie pričom dĺžka ich odpisovania by sa mala znížiť z 12 na 8 rokov. Návrh predpokladá tiež vyčlenenie nevýrobných budov a stavieb, teda napríklad administratívne budovy, hotely a podobne do novej šiestej odpisovej skupiny. Dĺžka ich odpisovania by sa mala zvýšiť z 20 na 40 rokov. Minister financií Peter Kažimír tvrdí, že týmto opatrením sa dostávame len na priemer odpisovania podobných nehnuteľností v okolitých štátoch.

Peniaze lekárom zdaní zrážková daň

V rámci navrhovaných zmien by sa tiež mala zaviesť avizovaná zrážková daň u farmaceutických spoločností z peňažných plnení poskytovaných lekárom a jednoduchší pôsob platenia preddavkov na daň z príjmov fyzických osôb.

Štát podporí výskum a vývoj

Takisto sa má do návrhu premietnuť aj avizovaná podpora firiem, ktoré sa venujú výskumu a vývoju, a to tzv. superodpočtom.

Podnikatelia si tak náklady vynaložené na výskum a vývoj budú môcť navýšiť o ďalších 25 %. "Čiže 100 eur vynaložíte na vedu a výskum, budete si môcť daňovo odpísať 125 eur,“ hovorí Kažimír. Rovnako o 25 % bude môcť navýšiť aj mzdové náklady vrátane odvodov, ktoré reálne firmy vynaložia na novoprijatých zamestnancov z radov absolventov stredných a vysokých škôl podieľajúcich sa na výskume a vývoji a s ktorými uzatvoria trvalý pracovný pomer.

Daňový bonus má byť pre chudobnejších

Ani to však nemá byť všetko. Minister financií Peter Kažimír tvrdí, že návrhy by mali byť po rokovaniach s rezortom práce dodatočne doplnené o ďalšie dve avizované opatrenia. Prvé sa má týkať daňového bonusu na dieťa. "Chceli by sme pracovať na adresnosti tohto bonusu, to znamená pri istej príjmovej hladine by už nebol poskytovaný,“ hovorí minister. Druhým má byť aj zavedenie odpočítateľnej položky pre zdravotné odvody pre nízkopríjmové skupiny. "Všetky navrhované zmeny majú okrem konsolidácie verejných financií posilniť právnu istotu a zvýšiť daňovú spravodlivosť, znížiť odvody pre nízkopríjmových zamestnancov a podporiť podnikateľov rozvíjajúcich výskum a vývoj,“ dodal Kažimír.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #dane