Byrokratickým nezmyslom roka je poplatok pri úpadku firmy

Tretí ročník ankety Byrokratický nezmysel roka 2014 podľa jej vyhlasovateľov potvrdil, že o legislatívne opatrenia, ktoré zbytočne komplikujú život podnikateľom na Slovensku, nie je núdza.

31.12.2014 11:25
debata (5)

Z desiatich nominovaných kandidátov získalo prvé miesto v rebríčku o anticenu opatrenie nariaďujúce podnikateľom uhradiť pomerne vysoký poplatok súdu pri úpadku firmy, ktorá krachuje práve preto, že nemá dostatok peňazí. V internetovom hlasovaní získalo 20 % hlasov.

Do anticeny Byrokratický nezmysel roka 2014 nominovali podnikatelia 52 opatrení. Z nich zástupcovia podnikateľských združení vybrali desať finalistov. O víťazovi rozhodlo on-line hlasovanie, do ktorého sa zapojilo 1 002 respondentov. V porovnaní s predošlými ročníkmi boli výsledky na prvých troch miestach v tomto roku pomerne tesné.

Len s miernym odstupom sa na druhé miesto s 19 % dostalo ustanovenie o rozšírení povinnosti zabezpečiť zdravotný dohľad prostredníctvom pracovnej zdravotnej služby pre všetkých zamestnávateľov. „Novelou zákona sa rozšírila povinnosť zabezpečiť zdravotný dohľad prostredníctvom pracovnej zdravotnej služby aj pre zamestnancov vykonávajúcich prvú a druhú kategóriu prác, napríklad pre ľudí pracujúcich v administratíve,“ uviedol prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec. „Pre mnohé firmy táto povinnosť znamená nemalé a často zbytočne vynaložené náklady,“ dodal Oravec.

Tretiu priečku v pomyselnom rebríčku byrokratických absurdít obsadilo s 18 % vydávanie povolení pri prevádzkovaní prepravy osôb. Podľa legislatívy vydáva okresný úrad v sídle kraja koncesiu na prevádzkovanie taxislužby s platnosťou pre daný kraj. Napríklad taxík s koncesiou pre Bratislavský kraj môže zaviezť zákazníka z Bratislavy do Nitry, ale nemôže už vziať iného zákazníka späť do Bratislavy, ak nemá koncesiu aj z Nitrianskeho kraja. O nič lepšie na tom nie sú ani pravidelné autobusové linky, ktoré k povoleniu na prevádzkovanie potrebujú súhlasné stanovisko každého VÚC, cez ktorý linka prechádza, aj keď tam nemá zastávku.

Takéto obmedzovanie prepravy osôb nemá žiadny význam a už vôbec nie na tak malom území, akým je Slovensko, zhodnotil tajomník Republikovej únie zamestnávateľov, Martin Hošták. Podobný názor má aj Oravec. „Hoci sa neustále sťažujeme, že v EÚ ešte stále nie je dobudovaný jednotný vnútorný trh, zisťujeme, že v niektorých oblastiach nemáme jednotný vnútorný trh ani len na malom Slovensku. Ak hľadáme absurdný nezmysel, tak tento sa mi zdal z celej top desiatky tohoročných finalistov najabsurdnejší,“ skonštatoval Oravec.

Do prvej päťky byrokratických nezmyslov sa dostalo na štvrtom mieste aj započítavanie likvidačného zostatku pri likvidácii firmy do zdravotných odvodov. Top 5 uzatvára povinnosť e-shopov nahlasovať Úradu pre ochranu osobných údajov svoj informačný systém. Internetové obchody však zväčša spracovávajú len meno a adresu zákazníkov, čo sú údaje, ktoré sa dajú nájsť napríklad aj v telefónnom zozname.

Byrokratický nezmysel je anticena pre legislatívne opatrenie komplikujúce život podnikateľom. Zmyslom je identifikovať nezmyselné byrokratické opatrenia zbytočne zaťažujúce podnikateľov a upriamiť na ne pozornosť kompetentných s cieľom odstrániť ich z legislatívy. Vyhlasovateľom anticeny je Združenie mladých podnikateľov Slovenska. Odborným garantom je Združenie podnikateľov Slovenska. Partnermi sú Republiková únia zamestnávateľov a Slovak Business Agency.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #byrokracia