Za oceánom potrebujú šikovných remeselníkov

Globalizácia trhu so sebou prináša viac príležitostí pre zahraničných investorov, ktorí vstupujú nielen na európske, ale aj svetové trhy. O tom, aké sú možnosti podnikania pre Slovákov v USA, v rozhovore pre denník Pravda porozprával obchodný atašé USA v Bratislave Sanford Owens.

24.06.2015 00:00
debata (23)

Aké sú možnosti pre slovenské firmy, ktoré chcú podnikať v USA?
Na výber majú nový program s názvom Select USA, ktorý má pomôcť s podnikaním nielen Slovákom, ale aj ostatným zahraničným investorom v USA. Povedzme, že ste podnikateľ, ktorý chce podnikať v Arkansase. Vďaka nášmu programu vám vieme zistiť všetky potrebné informácie a štatistiky o konkrétnom trhu nielen na miestnej, ale aj vládnej úrovni.

V čom konkrétne to bude pre našich podnikateľov jednoduchšie?
Stretávame sa s názorom, že veľa zahraničných podnikateľov má jednoduchší vývoz z Ameriky ako v prípade, keď exportujú tovar priamo zo svojej krajiny. Tiež pracujeme na liberalizácii víz a predlžovaní ich platnosti. Situácia je momentálne taká, že podnikatelia sa musia vrátiť späť do svojej krajiny po dvoch rokoch. Našou snahou je, aby tu mohli ostať päť rokov.

Je program Select USA predzvesťou toho, že je pripravená dohoda o uvoľnení obchodu s EÚ?
Program Select USA nie je súčasťou dohody o Transatlantickom partnerstve v oblasti obchodu a investícií (TTIP). V tomto prípade hovoríme o vízových podmienkach, ktoré sú rovnaké tak pre Slovákov, ako aj pre ostatné krajiny. Prezident Barack Obama však na dohode TTIP a lepších podmienkach o voľnom obchode stále pracuje.

Prečo majú USA odrazu záujem o zahraničných investorov?
Je to preto, že svet je čoraz súťaživejší a aj taký dynamický trh, ako majú USA, potrebuje viac investorov zo zahraničia. Otvorení sme všetkým druhom biznisu, ale najviac by sme uvítali investorov v stavebnom a energickom priemysle. Američania tiež potrebujú viac remesiel, ktoré postupne upadajú. Myslím si, že by sme sa mali vrátiť späť k výrobe vecí ako kedysi.

Koľko slovenských firiem sa zúčastnilo na marcovom summite vo Washingtone?
Záujem slovenských investorov o vstup na americký trh rastie. Kým na prvom summite v roku 2013 sa zúčastnili traja predstavitelia z dvoch fi riem, v marci tohto roku to už bolo sedem podnikateľov z piatich spoločností.

O aký biznis išlo?
Ponuka slovenských podnikateľov bola rôznorodá. Jedna spoločnosť sa zaoberá budovaním solárnych panelov, ďalšia má v pláne postaviť školiace centrum pre zváračov. Na summite sme tiež mali amerického podnikateľa z Trenčína, ktorý robí simulácie helikoptér a lietadiel.

Sanford Owens

je diplomatom na veľvyslanectve USA v Bratislave, ktorý zastupuje obchodné a hospodárske vzťahy medzi oboma krajinami. Do funkcie obchodného atašé nastúpil v roku 2012. Owens pôsobil pred príchodom do Bratislavy na americkom ministerstve obchodu vo Washingtone. Skúsenosti má aj vo sfére obchodnej diplomacie USA v Dominikánskej republike a Singapure.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #USA #podnikanie