Štát chystá zmeny v obchodnom registri

Ministerstvo spravodlivosti SR (MS) pripravuje rozsiahlu zmenu obchodného registra SR. V rámci Operačného programu Efektívna verejná správa a Operačného programu Integrovaná infraštruktúra rezort vypracoval štúdiu uskutočniteľnosti s názvom Informačný systém obchodného registra.

12.03.2017 12:08
debata

Nový obchodný register by mal podľa štúdie priniesť výraznú mieru elektronizácie, ľahší prístup k informáciám pre podnikateľov aj verejnosť, zvýšenie transparentnosti a zároveň aj zosúladenie s európskym informačným systémom krajín Európskej únie. Rozpočet projektu MS odhaduje na 9,9 milióna eur.

V súčasnosti podnikatelia na Slovensku pri zápise obchodnej spoločnosti do obchodného registra musia vykonať šesť úkonov, ktoré podľa rezortu spravodlivosti firmám zaberú spolu jedenásť dní. Nový obchodný register by to mal zmeniť a zjednodušiť prístup k informáciám by mal nielen podnikateľom, ale aj súdom či verejnosti.

Rezort spravodlivosti chce novým systémom odstrániť najmä veľkú mieru byrokracie, ktorá podnikateľom pri práci s obchodným registrom vzniká. „Systém, s ktorým aktuálne pracujeme je zastaralý. Často sa môže stať, že verejnosť na internetovej stránke obchodného registra nenájde aktuálne informácie,“ skonštatovala na stretnutí s novinármi vedúca služobného úradu MS Jana Britaňáková.

Nový obchodný register má byť právne záväzný a voľne dostupný na internete bez potreby autentifikácie používateľa. V rámci nového systému plánuje ministerstvo spravodlivosti pripraviť takzvané predpripravené formuláre, ktoré by podnikateľom slúžili pri zápise údajov pri vzniku obchodnej spoločnosti. Súčasťou systému by malo byť aj rozšírenie služieb pre podnikateľov aj verejnosť. „Podnikatelia by mali napríklad prístup k informáciám o zmenách, ktoré boli vykonané v partnerských spoločnostiach, s ktorými spolupracujú," vysvetlil poradca MS pre oblasť IT Vladimír Raučina.

Ďalšou novinkou by mali byť aj notifikácie pre obchodné spoločnosti aj pre správcu obchodného registra. „Potrebujeme dostať notifikácie už pri zápise spoločnosti do registra. Notifikácie by upozorňovali na zmenu adresy alebo mena spoločnosti, ak je niekto v registri diskvalifikovaných osôb, aj v prípade, ak si daná spoločnosť nebude plniť svoje povinnosti a dlhé roky nezakladala účtovné závierky do zbierky listín,“ povedal Raučina.

Rezort spravodlivosti chce zároveň zlepšiť kvalitu údajov a vyčistiť dáta obchodného registra, keďže v súčasnosti eviduje množstvo firiem, ktoré ale nevykazujú obchodnú činnosť.

Elektronizácia obchodného registra by mala byť nielen na národnej, ale aj európskej úrovni. Podľa analytikov rezortu spravodlivosti bude nový obchodný register integrovaný s európskym informačným systémom krajín Európskej únie.

V prípade schválenia a zrealizovania projektu MS plánuje začať s prevádzkou systému obchodného registra v júli 2019.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #obchodný register