Živnostníci: Používanie súkromného auta sa oplatí

Živnostník, ktorý využíva na podnikanie svoje auto, má na výber z dvoch možností, akým spôsobom bude účtovať náklady.

17.10.2019 09:00
doprava, parkovanie, auto, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Buď auto zaradí do obchodného majetku, alebo nie. Ak auto zaradí do obchodného majetku, môže si vo forme odpisov počas štyroch rokov dať do nákladov celú cenu auta. V prvom roku si však dá do nákladov len pomernú časť odpisu podľa toho, kedy auto kúpil. Ak ho kúpi napríklad v apríli, dá si do nákladov len tri štvrtiny z celoročného odpisu. Ďalej si dáva do nákladov spotrebovaný benzín či naftu, náklady na servis, pneumatiky, diaľničnú známku, ale aj za poistenie či umytie auta.

Ak podnikateľ auto nezaradí do obchodného majetku, dáva si do nákladov len spotrebované pohonné hmoty a paušálnu náhradu, ktorá je od 1. júla 2019 vo výške 0,193 eura za každý prejdený kilometer. Servis, pneumatiky či poistenie si už nemôže odpočítať.

Do obchodného majetku sa tak oplatí zaradiť predovšetkým nové auto. Ak, naopak, používa živnostník na podnikanie staršie auto, môže byť preňho výhodnejšie, ak si ho ponechá ako svoje súkromné auto a bude si do nákladov dávať paušálnu náhradu. Ak napríklad za rok najazdí 30-tisíc kilometrov, vo forme paušálnej náhrady si odpočíta 5 790 eur. Ak prejde 50-tisíc kilometrov, bude to až 9 650 eur.

Okrem toho si odpočíta aj spotrebované pohonné hmoty podľa údajov v technickom preukaze.

Ak má niekto auto zaradené v obchodnom majetku, musí ho v prípade predaja zdaniť. Naopak, ak niekto používa na podnikanie súkromné auto, môže ho kedykoľvek predať a nebude platiť žiadnu daň.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #náklady #živnostník #auto #obchodný majetok #cena auta