Počet živnostníkov klesá

Na Slovensku poklesol počet živnostníkov od roku 2009 takmer o štvrtinu. Vlani dosiahol ich počet podľa Štatistického úradu SR úroveň približne 304- tisíc. V rámci 28 krajín Európskej únie bolo dokopy za vlaňajšok 32,6 miliónov evidovaných živnostníkov. Predstavujú 14 % z celkovej európskej zamestnanosti.

14.10.2019 09:45
živnosť, živnostník, živnostníčka, manažérka,... Foto:
Pokles počtu živnostníkov na Slovensku súvisí aj s tým, že majú stále vysoké daňovo- odvodové zaťaženie.
debata

„Pokles počtu živnostníkov na Slovensku súvisí aj s tým, že majú stále vysoké daňovo- odvodové zaťaženie. Mnohí živnostníci prešli na s.r.o. alebo prestúpili do zamestnaneckého pomeru. Za vlaňajšok bolo evidovaných 266-tisíc právnických osôb, čo je takmer polovičný nárast od roku 2009. Z toho podnikov bolo 230-tisíc, čo je za posledných deväť rokov nárast o 81 percent,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Greécko a Taliansko

V roku 2018 najviac podnikov pôsobilo v oblasti veľkoobchodu a maloobchodu (20,0 %) a v oblasti odborných, vedeckých a technických činností (17,5 %). Drvivú väčšinu podnikov tvoria firmy, ktoré majú do 50 zamestnancov. Aktuálne tvoria 97 % zo všetkých podnikov na Slovensku, teda je ich zhruba 118-tisíc. Nasledujú podniky s 50 až 249 zamestnancami, je ich takmer 3-tisíc. Len 679 podnikov na Slovensku má viac ako 250 zamestnancov. Za posledných deväť rokov sa nezmenila prioritná oblasť živnostníkov, ktorou bolo aj za vlaňajšok stavebníctvo so štvrtinovým podielom. Nasleduje veľkoobchod a maloobchod (20 %), priemysel (16 %) a odborné, vedecké a technické činnosti (11 %).

Najviac živnostníkov má podľa Európskeho štatistického úradu Eurostat Grécko a Taliansko. Prevažne v oblasti turizmu. V Grécku je tretina ľudí evidovaných práve ako samostatne zárobkové osoby a v Taliansku je ich vyše 20 %. Nasleduje Poľsko (18 %) a Rumunsko (17 %). „Na Slovensku tvoria živnostníci 15 % z celkového počtu zamestnaných osôb. Rovnako je to aj v Portugalsku a Veľkej Británii. Česko je mierne pred nami, živnostníci tvoria 16 % z celkovej zamestnanosti,“ doplnila Buchláková.

Muži vedú

Najmenej živnostníkov je v Dánsku a Luxembursku (obe 8 %) ako aj v Nemecku či Švédsku (obe 9 %). Živnostníci v únii pracujú prevažne v oblasti služieb a predaja či ako remeselníci. Mnohí podnikajú v oblasti poľnohospodárstva, lesníctva a rybného hospodárstva. Približne 18 % živnostníkov má iba jedného klienta. Zhruba dve tretiny živnostníkov majú viac ako deviatich klientov.

„Ak sa pozrieme na rozdelenie podľa pohlaví, muži sú vo vedení. Ženy síce predstavujú 52 percent celkovej európskej populácie, ale iba 34,4 percent zo samostatne zárobkovo činných osôb v EÚ a len 30 percent z európskych začínajúcich podnikateľov,“ dodala Buchláková.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #zamestnanosť #živnostník #počet živnostníkov