Aké zmeny čakajú zamestnancov a živnostníkov od januára 2020?

Zamestnancov, živnostníkov i dohodárov čaká od januára ako každý rok množstvo zmien. Zvýši sa minimálna mzda, vzrastie nezdaniteľné minimum, porastú aj maximálne sumy viacerých dávok, no živnostníci si budú musieť priplatiť aj na odvodoch.

13.11.2019 07:00
práca, muž, sklad, úsmev Foto:
Živnostníkom s obratom do 100-tisíc eur klesne aj daň. Namiesto súčasných 19 percent budú platiť len 15 percent.
debata

Najnižší mesačný zárobok, ktorý môže zamestnanec dostať, v budúcom roku dosiahne 580 eur, čo je o 60 eur viac ako tento rok. Minimálna hodinová mzda bude na úrovni 3,333 eura. Napríklad dohodár, ktorý mesačne odpracuje 40 hodín, musí v tomto roku dostať mzdu aspoň vo výške 119,56 eura. V budúcom roku bude mať nárok minimálne na 133,32 eura.

Vďaka rastu minimálnej mzdy sa zvýšia aj viaceré príplatky. Zamestnanci si tak polepšia v prípade, ak pracujú v noci, ale aj cez víkendy či sviatky. Napríklad príplatok za prácu v nedeľu dosahuje sto percent minimálnej mzdy. Ak niekto v nedeľu odpracuje osem hodín, zamestnávateľ mu k jeho štandardnej mzde musí v tomto roku priplatiť 23,91 eura. V budúcom roku dosiahne výška príplatku 26,66 eura.

Zamestnanci aj živnostníci si polepšia aj vďaka nárastu nezdaniteľnej časti základu dane. Tá vzrastie výraznejšie ako v posledných rokoch vďaka tomu, že sa mení jej výpočet. Kým v súčasnosti dosahuje nezdaniteľná suma 19,2-násobok životného minima, od januára to bude 21-násobok. Namiesto tohtoročných 3 937,35 eura bude od dane oslobodený zárobok vo výške 4 414,20 eura. Väčšine zamestnancov vďaka tomu vzrastie čistá mzda o 7,55 eura. Živnostníci si zvýšené nezdaniteľné minimum uplatnia, až keď budú podávať daňové priznanie za rok 2020.

Od začiatku budúceho roka sa zmení aj výška úrazových dávok, ktoré vypláca Sociálna poisťovňa. Úrazová renta, ako aj pozostalostná renta vzrastú o 2,5 percenta. Takisto o 2,5 percenta stúpnu aj ďalšie úrazové dávky.

Živnostníci sa zase musia pripraviť na to, že v budúcom roku budú platiť vyššie odvody. Vzrastie totiž minimálny vymeriavací základ, z ktorého si platí poistné väčšina podnikateľov. Kým v tomto roku najnižšie možné odvody do Sociálnej poisťovne dosahujú 158,11 eura mesačne, v budúcom roku to bude 167,89 eura. Minimálne odvody do zdravotnej poisťovne zase vzrastú zo 66,78 eura na 70,91 eura.

Samostatne zárobkovo činné osoby sa však v budúcom roku môžu tešiť na viaceré výhody, ktoré získajú vďaka novele zákona o dani z príjmov. V prípade, že ich ročný obrat je do 49 790 eur, budú spadať do skupiny takzvaných mikrodaňovníkov. V takom prípade budú môcť napríklad ľubovoľne odpisovať majetok s výnimkou nehnuteľností. Napríklad auto tak budú môcť odpísať aj za jeden rok namiesto súčasných štyroch rokov.

Živnostníkom s obratom do 100-tisíc eur klesne aj daň. Namiesto súčasných 19 percent budú platiť len 15 percent. Túto zmenu však pocítia až v roku 2021, keď budú dávať daňové priznanie za rok 2020.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanci #živnostníci #dohodári #zmeny v roku 2020