Minimálne odvody stúpnu živnostníkom takmer o 14 eur

Od 1. januára 2020 sa znovu zvyšuje minimálny vymeriavací základ, z ktorého platí odvody väčšina živnostníkov. Preto budú musieť platiť vyššie poistné do zdravotnej i Sociálnej poisťovne. Na druhej strane ich ale čakajú aj viaceré zvýhodnenia...

18.11.2019 08:00
žena, kancelária Foto:
Kto si platí odvody trvalým príkazom v banke, nemal by si ho zabudnúť včas zmeniť.
debata

Minimálne odvody vzrastú takmer o 14 eur

V roku 2019 bol minimálny vymeriavací základ na úrovni 477 eur. Najnižšie možné odvody do zdravotnej poisťovne tak dosahovali 66,78 eura a do Sociálnej poisťovne 158,11 eura.

Od januára 2020 sa minimálny vymeriavací základ zvýši na 506,50 eura. Najnižšie odvody do zdravotnej poisťovne tak budú dosahovať 70,91 eura a do Sociálnej poisťovne 167,89 eura. Celkovo tak minimálne odvody v budúcom roku vzrastú v porovnaní so súčasnosťou o 13,91 eura. Tento rok pritom minimálne odvody živnostníkov vzrástli v porovnaní s rokom 2018 o 9,89 eura.

Živnostníci, ktorým sa zmení výška odvodov, musia poistné v novej sume zaplatiť najneskôr v pondelok 10. februára 2020, keďže 8. február pripadá na sobotu. Začiatkom januára budú platiť ešte odvody v pôvodnej výške, keďže pôjde o poistné za december 2019.

Živnostníkom, ktorým sa od januára mení výška odvodov, nový vymeriavací základ, ako aj výšku poistného oznámi Sociálna poisťovňa listom v priebehu januára. Novú výšku preddavkov na zdravotné poistenie oznámili podnikateľom zdravotné poisťovne spolu s výsledkom ročného zúčtovania za rok 2018.

Kto si platí odvody trvalým príkazom v banke, nemal by si ho zabudnúť včas zmeniť. Ak by niekto platil nižšie odvody, ako má, poisťovne budú od neho nedoplatok vymáhať spolu s penále. Navyše v prípade dlhu na zdravotnom poistení bude mať živnostník zdravotnou poisťovňou hradenú iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Kto zase dlhuje Sociálnej poisťovni, nedostane viaceré dávky.

Sociálna poisťovňa informuje živnostníkov, ktorým vznikne nedoplatok na poistnom, SMS správami a e-mailom. Ak má podnikateľ v Sociálnej poisťovni nahlásené aktuálne telefónne číslo alebo e-mailovú adresu, dozvie sa včas o tom, že zabudol zaplatiť poistné alebo že zaplatil menej. Vďaka tomu sa môže vyhnúť vymáhaniu poistného.

Živnostníci, ktorí chcú byť takýmto spôsobom informovaní, môžu Sociálnej poisťovni nahlásiť svoje kontaktné údaje v pobočke alebo prostredníctvom e-mailovej adresy mojekontakty@socpoist.sk.

Ako sa živnostníkom zmenia minimálne odvody

  Rok 2019 Rok 2020
Zdravotné poistenie 66,78 eura 70,91 eura
Sociálne poistenie 158,11 eura 167,89 eura

Živnostníci získajú viaceré zvýhodnenia

Od januára začnú platiť viaceré zmeny, ktoré pomôžu živnostníkom. Zavádza sa nový pojem mikrodaňovník, pod ktorý spadajú všetci živnostníci, ale aj eseročky s ročným obratom do 49 790 eur. Živnostníci, ktorí sa zmestia do tohto limitu, získajú viaceré zvýhodnenia:

  • Daňovú stratu budú môcť odpisovať až päť rokov, pričom ju nemusia odpisovať rovnomerne tak ako doteraz.
  • Budú si môcť prispôsobiť dĺžku odpisov s výnimkou nehnuteľností. Kým napríklad v súčasnosti sa auto odpisuje štyri roky, po novom ho mikrodaňovníci budú môcť odpísať aj za jeden rok.
  • Budú si môcť skôr odpísať nedobytné pohľadávky. Ak im niekto nezaplatí faktúru, budú si môcť hneď k nej vytvoriť opravnú položku v celej výške faktúry, dnes si môže celú výšku nezaplatenej pohľadávky daňovo odpočítať až po troch rokoch od vystavenia faktúry.
  • Nebude pre nich platiť limit pri odpisoch prenajímaného majetku. V súčasnosti môžu do daňových výdavkov zahrnúť len odpisy do výšky prenájmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #minimálne odvody #minimálny vymeriavací základ #zmeny v roku 2020