Podnikatelia a živnostníci môžu mať aj účty zadarmo

Začínate podnikať alebo pracujete na základe živnostenského oprávnenia a potrebujete špeciálny účet? Aké máte možnosti?

23.01.2020 08:00
kancelária, muž, oblek, žena Foto:
Ak klient po otvorení účtu zistí, že by mu viac vyhovoval iný typ účtu, môže si účet kedykoľvek bezplatne modifikovať.
debata

Ako živnostník nemusíte mať nový účet, legislatíva na rozdiel od firiem živnostníkovi nenariaďuje, aby si zriadil špeciálny účet v banke. V každom prípade však platí, že „účet pre živnostníkov“ prináša väčšiu prehľadnosť financií, ktoré prichádzajú na účet, a výdavkov spojených s týmto typom podnikania. Zároveň platí, zákon o obmedzení platieb v hotovosti a ten stanovuje, že nie je možné urobiť platbu v hotovosti, ktorej hodnota je vyššia ako 5 000 eur. Podľa akých kritérií si však treba vybrať účet?

Video
Prečo rastú poplatky v bankách? A ako mať účet zadarmo? S Marošom Ovčarikom (Finančný kompas).

Medzi najdôležitejšie kritériá pre výber správneho účtu s balíkom služieb patria podľa Borisa Fojtíka z Tatra banky produkty a služby, ktoré plánuje podnikateľ na účte využívať. Nemenej dôležitým kritériom je počet transakcií, ktoré plánuje na svojom účte realizovať. Pre podnikateľov je však čas veľmi vzácny a preto často nepočítajú transakcie a služby a je pre nich pohodlnejšie vedieť, že v rámci balíka majú transakcie a služby neobmedzene a rozhodnú sa pre takýto balík.

"Pred samotným zriadením účtu je vhodné zamyslieť sa nad očakávaným počtom realizovaných a prijatých platieb a dodatočnými produktmi a službami, ktoré bude klient využívať – platobné karty, POS terminál, sporiaci, resp. ďalší bežný účet, operácie realizované cez pobočku a iné. Pre klienta je vždy výhodnejšie, keď má využívané produkty a služby viazané v balíku. Ak klient po otvorení účtu zistí, že by mu viac vyhovoval iný typ účtu, môže si účet kedykoľvek bezplatne modifikovať či už v pobočke, alebo cez kontaktné centrum s platnosťou od nasledujúceho mesiaca, " dodáva Dominik Miša z VÚB.

Na otvorenie účtu potrebujete v banke štandardné doklady ako platný občiansky preukaz, prípadne povolenie na trvalý pobyt spolu s platným cestovným dokladom, živnostenský list alebo koncesnú listinu nie staršiu ako tri mesiace, alebo osvedčenie vydané príslušným orgánom, alebo iný doklad preukazujúci oprávnenie podnikať, doklad o pridelení IČO, ak bolo pridelené, alebo aktuálny výpis z príslušného registra nie starší ako tri mesiace, ak sa fyzická osoba – podnikateľ zapisuje do takéhoto registra. „Právnická osoba musí predložiť aktuálny výpis z Obchodného registra nie starší ako tri mesiace alebo iný doklad osvedčujúci vznik právnickej osoby a predmet jej činnosti s dokladom preukazujúcim oprávnenie podnikať a dokladom o pridelení IČO, ak bolo pridelené,“ hovorí Anna Jamborová z ČSOB.

Čo sa týka poplatkov za vedenie účtu, závisia od aktuálneho cenníka bánk. Viaceré ponúkajú možnosť mať podnikateľský účet aj zadarmo a klienti k nie sú limitovaní žiadnymi podmienkami, a preto môžu účet využívať podľa svojich potrieb. Niektoré banky zase vyžadujú splnenie istých podmienok – dodržať stanovený kreditový obrat alebo zostatok na účte.

Nový účet nezabudnite nahlásiť na príslušný daňový úrad, Sociálnu poisťovňu, zdravotnú poisťovňu a poskytnúť im číslo tohto účtu a banku, v ktorej ste si účet založili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #účet zadarmo #účet v banke