Kto a ako si môže odložiť platenie odvodov za apríl. Alebo ich neplatiť vôbec

Odvody za marec je možné odložiť, avšak odvody za apríl je možné aj odpustiť. Ako na to?

11.06.2020 08:00
notebook, manželia, papiere, rozmýšľanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kto a ako môže požiadať o odpustenie odvodov za apríl 2020:

Zamestnávateľ alebo povinne poistená SZČO, ktorí mali v apríli 2020 uzatvorenú prevádzku na základe rozhodnutia príslušného orgánu najmenej na 15 dní, nie sú povinní zaplatiť poistné na sociálne poistenie za apríl 2020. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorá nadobudla účinnosť dňa 25. apríla 2020.

Koho sa odpustenie odvodov týka:

  • zamestnávateľov – v časti ich odvodov za zamestnávateľa, ktorí mali v apríli 2020 uzatvorenú najmenej 15 dní aspoň jednu svoju prevádzku. Možnosť odpustenia odvodov sa teda netýka časti poistného, ktoré odvádza zamestnávateľ za zamestnanca.
  • povinne poistených SZČO, ktoré mali v apríli 2020 uzatvorenú najmenej 15 dní aspoň jednu prevádzku.

Ako požiadať o odpustenie:

Uzatvorenie prevádzky, ktorú zamestnávateľ alebo povinne poistená SZČO boli nútení uzatvoriť na základe opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pri ohrození verejného zdravia, preukáže čestným vyhlásením, ktoré pošle príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, urobiť tak bolo treba do 18. mája 2020.

Zaslanie elektronickej verzie formuláru zabezpečí rýchlu spätnú väzbu o zapracovaní odpustenia odvodov. Odosielateľ dostane okamžitú informáciu o úspešnom odoslaní vyplneného formuláru oznámením „Formulár bol úspešne odoslaný“ a jeho doručenie do Sociálnej poisťovne si už netreba overovať. Formulár možno zaslať príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne i poštou.

Nárok na dávky sa nemení. Pri posúdenie nároku na nemocenskú alebo dôchodkovú dávku sa poistné za mesiac apríl 2020, ktoré bolo zamestnávateľovi alebo povinne poistenej SZČO odpustené, považuje za zaplatené. To isté platí aj v prípade dôchodkových dávok – dotknutých poistencov (aj sporiteľov v II. pilieri), ktoré sa pre odpustené odvody neznižujú.

Ak zamestnávateľ prevádzkuje viac prevádzok a minimálne jednu z nich bol nútený na základe opatrenia zatvoriť, odpustenie platenia poistného za mesiac apríl 2020 si uplatňuje aj na tých zamestnancov, ktorí naďalej vykonávali pracovnú činnosť v ostatných prevádzkach.

Povinnosť vykazovať poistné sa ani pri odpustení odvodov za apríl nemení. Sociálna poisťovňa upozorňuje, že zamestnávatelia sú aj v prípade odpustenia odvodov za časť zamestnávateľa za mesiac apríl 2020 povinní poistné na sociálne poistenie vykázať a predložiť mesačný výkaz poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie. Sú povinní tak urobiť v zákonom stanovených termínoch, v rovnakej štruktúre a forme. Povinnosť vykazovať poistné na sociálne poistenie za mesiac apríl 2020 sa teda nemení. Zachovaný zostáva aj spôsob vykazovania, to znamená, že zamestnávateľ vykazuje poistné za zamestnávateľa aj za zamestnanca a napriek tomu, že má odpustené odvody za časť zamestnávateľa, nevykazuje z tohto dôvodu nulové poistné.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #odklad #poistné #odvody do Sociálnej poisťovne